Velkommen til britiskpolitikk.no

Theresa May julepyntet Downing Street fotoTheresa May har hatt et tøft år bak seg. Her i ett av de mer hyggelige øyeblikkene, da hun kunne vise barn og voksne et julepyntet Downing Street 10. Foto: Number 10

Britisk politikk er spennende og underholdende. Det skjer noe hele tiden, ikke minst nå i disse brexit-tider. Med det nye nettstedet britiskpolitikk.no, som vi lanserer i dag, håper vi å kunne være med å skape større interesse og bedre forståelse for det som skjer i britisk politikk, samfunnsliv og kultur.

Vi kommer til å bringe jevnlige nyhetsoppdateringer, både her på nettstedet og gjennom Facebook, Twitter og Snapchat. Så følg oss og del!

2017 var et uvanlig begivenhetsrikt år i britisk politikk. For Theresa May ble det et annus horribilis:

  • Hun gjorde en gedigen feilvurdering da hun skrev ut nyvalg og tapte flertallet i Underhuset i valget i juni.
  • I løpet av høsten mistet hun tre statsråder, blant annet sin nærmeste medarbeider Damian Green.
  • Da hun i oktober skulle tale til de konservatives landsmøte og vise styrke, mistet hun stemmen og bokstavene på veggen bak henne ramlet ned fra veggen.
  • I brexit-forhandlingene har det heller ikke gått på skinner, men hun lyktes til slutt å bringe skilsmisseoppgjøret inn i fase to.
  • Internt i regjeringen er det splittelse, og i Parlamentet led May nederlag da et flertall stemte for at de skal kunne få vetorett på den endelige brexit-avtalen.

Men May gir seg ikke, og det blir spennende å følge henne inn i 2018. For at det også kommer til å bli et turbulent år der mye kommer til å skje i britisk politikk, er det liten tvil om.

I britisk presse spekuleres det i at det kommer til å bli endringer i regjeringen allerede i årets første måned. Sunday Times skrev nyttårsaften at May kan komme til å skifte ut så mange som fem av sine statsråder for å bringe inn yngre folk i regjeringen.

I det kommende året må også de vanskelige brexit-forhandlingene bringes mange hakk videre.

Og det er ikke bare i London og Brussel det skjer. I året vi har gått inn i skal det blant annet markeres at det er 20 år siden Langfredagsavtalen i Nord-Irland ble undertegnet. Det kommer vil selvfølgelig til å rapportere om fra Belfast.

Tips oss gjerne, dersom det er temaer du ønsker vi skal skrive om. Du finner kontaktdetaljer HER – og kan også lese mer om som står bak dette nettstedet. Prosjektet er gjort mulig takket være økonomisk støtte fra Fritt Ord.

trine@britiskpolitikk.no