Statsminister Theresa May på sitt første norgesbesøk

Theresa May på Stortingets talestol. FotoTheresa May på Stortingets talestol. Foto: 10 Downing Street, Flickr

Sist oppdatert 3. november 2018

Drøye to år etter at hun tiltrådte som statsminister var Theresa May på sitt første besøk i Norge. Der lovte hun blant annet at norske borgere bosatt i Storbritannia skal sikres samme rettigheter som i dag, også dersom brexit ender uten avtale.

Under besøket tirsdag 30.oktober understreket May gjentatte ganger de sterke båndene mellom Storbritannia og Norge. Bånd hun håper og tror ikke vil bli svekket når Storbritannia forlater EU 29.mars neste år.

– Vi kommer ikke til å snu ryggen til verden. Og vi kommer absolutt ikke til å snu ryggen til Norden, sa May.

Sikrer rettigheter

Erna Solberg og Theresa May møtte sammen pressen i vandrehallen i Stortinget før de skulle ha et møte på tomannshånd. De beroliget briter bosatt i Norge og nordmenn bosatt i Storbritannia som er usikre på fremtiden. De sikres rettigheter også etter brexit.

Theresa May og Erna Solberg i Vandrehallen Stortinget Foto

Theresa May og Erna Solberg møtte pressen i Vandrehallen på Stortinget. Foto: Trine Andersen

EU og Storbritannia ble allerede i fjor enige om rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU. Norge er nær ved å få i havn en avtale som vil speile denne, sa Solberg.

– Vi håper Storbritannia blir enige med EU om en brexitavtale. For oss har det topprioritet å sikre rettighetene til våre statsborgere i Storbritannia og britiske statsborgere i Norge. Vi er glade for at vi er veldig nær ved å bli enige om ordning, sa Solberg, og la til at hun også kunne bekrefte at rettighetene vil gjelde ved «no deal».

May sa at hun forpliktet seg til det samme overfor norske borgere bosatt i Storbritannia.

– Samme hva som skjer, kan jeg forsikre at folk fra EØS/EFTA-landene, norske statsborgere som har slått seg ned i Storbritannia, får bli boende. Vi ønsker at de skal bli, de er en del av vårt samfunn, de er en del av landet vårt og vi ønsker velkommen det de bidrar med, sa May.

Talte i Stortinget

Theresa May var invitert som gjestetaler da Nordisk råd åpnet sin sesjon. Det er første gang en britisk statsminister taler under Nordisk råd, og det var en spesiell opplevelse å se en britisk statsminister på Stortingets talestol.

May understreket i talen det nære forholdet mellom Storbritannia og Norge, og de sterke båndene, også kulturelt:

– Vi har skandinavisk design i hjemmene våre. Vi hører på Sibelius, leser Larsson og ser på Borgen. Noen av oss danser også av og til til Abba, fleipet hun til stor latter fra salen.

May overrasket som kjent alle da hun selvironisk danset inn til Abba på de konservatives landsmøte tidligere i høst.

Avviste ny folkeavstemning

I Stortinget tok May også spørsmål fra fem representanter i Nordisk råd, og hun avviste blant annet nok en gang at det er aktuelt med en ny folkeavstemning om brexit.

– Jeg svarer som jeg gjør til min egen nasjonalforsamling. Det britiske folket har sagt sitt. Det vil ikke bli en ny folkeavstemning, sa May.

Theresa May på pressekonferanse i Norge. Foto

Theresa May sammen med blant andre Erna Solberg på pressekonferansen etter Northern Future Forum. Foto: Trine Andersen

På en pressekonferanse tidligere på dagen avviste hun at nyvalg er aktuelt, og sa at det ikke ville være i «nasjonens interesse».

Flere britiske aviser, blant dem  The Telegraph,  grep fatt i uttalelsen fra statsminister Erna Solberg om at det var vanskelig å se for seg en norsk løsning for Storbritannia. En «Norway for now»-løsning er lansert av noen konservative parlamentsmedlemmer som et alternativ til Theresa Mays Chequers-plan. Løsningen går ut på at Storbritannia midlertidig slutter seg til EFTA til det kommer en løsning på grensespørsmålet på den irske øya.

– Å gå inn i en organsiasjon du samtidig forbereder deg på å tre ut av blir litt vanskelig for resten av oss, sa Solberg på pressekonferansen.

Theresa May har gjort det klart at Storbritannia skal forlate både EUs indre marked og tollunionen etter brexit, men hvordan det kan forenes med en sømløs grense mellom Irland og Nord-Irland er fortsatt uavklart.

Den britiske statsministeren startet sitt norgesbesøk på  Northern Future Forum, som samler statsministrene i de nordiske og de baltiske landene og Storbritannia. I år kom de sammen for å diskutere helseteknologiens rolle i framtidas helsevesen.

trine@britiskpolitikk.no