Brexitavtalen godkjent av EU

Theresa May og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker hilser på hverandre. FotoTheresa May og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker fotografert under EU-toppmøtet i Brussel der brexitavtalen ble godkjent. Foto: 10 Downing Street, Flickr

Sist oppdatert 2. desember 2018

Etter 18 måneder med forhandlinger ble brexitavtalen søndag godkjent av stats- og regjeringssjefene i EU. Nå venter en langt vanskeligere oppgave for Theresa May – å få avtalen vedtatt i Parlamentet.

Theresa Mays konservative parti har som kjent ikke flertall i Underhuset, men må støtte seg på de ti representantene fra det nordirske partiet DUP.  DUP kommer ikke til å stemme for brexitavtalen. Det gjorde DUPs leder Arlene Foster klart senest i et intervju med BBCs Andrew Marr noen minutter etter at brexitavtalen var godkjent av EU søndag.

DUP protesterer mot at Nord-Irland behandles ulikt med resten av Storbritannia.

– Avtalen går mot alt vi er lovet, sier Arlene Foster.

På Twitter

Det var EUs president Donald Tusk som søndag formiddag tok i bruk Twitter for å melde at brexitavtalen er godkjent av EU.

Twitter-meldingen kom én time etter at stats- og regjeringssjefene fra EU-landene møttes i Brussel for å gi sin velsignelse til avtalen.

-Dette er den beste avtalen Storbritannia kan få, understreket EUs ledere.

EU-lederne har også gikk sin tilslutning til den politiske erklæringen om det framtidige forholdet mellom Storbritannia og EU. Men den 26 sider politiske erklæringen er ikke juridisk bindende, men kun en skisse for hvordan det framtidige forholdet kan se ut.

Selve skilsmisseavtalen mellom EU og Storbritannia er på hele 585 sider. Den går nå først til behandling i Parlamentet i London. Skulle den gå gjennom der – noe som altså er høyst tvilsomt – må den også godkjennes av av EU-parlamentet og EUs ministerråd.

Brev til folket

Theresa May gikk lørdag til det uvanlige skritt å offentliggjøre et brev til det britiske folket der hun ber dem støtte brexitavtalen.

I brevet skriver hun blant annet at hun vil kjempe med «hjerte og sjel» for å få avtalen gjennom i Parlamentet – i respekt for resultatet av folkeavstemningen.

Enkel matematikk tilsier at brexitavtalen blir stemt ned i Underhuset. Både Labour, Liberaldemokratene og skotske SNP har gjort det klart at de vil stemme mot avtalen. Det har også en rekke av Mays egne partifeller sagt at de vil gjøre. Når DUP også har sagt de vil stemme mot, er det vanskelig å se hvordan May vil få den gjennom – selv om hun skulle få støtte fra enkelte utbrytere i Labour.

Underhuset skal, etter en fem dager lang debatt, stemme over brexitavtalen tirsdag 11.desember. Se detaljer om avtalen her.

trine@britiskpolitikk.no