Tre konservative har sluttet seg til utbrytergruppe

Anna Soubry og to andre konservative parlamentarikere har meldt seg ut av partiet og sluttet seg til gruppen av uavhengige i Underhuset. Foto: Flickr, Foreign and Commonwealth Office

Tre utbrytere fra Det konservative partiet har sluttet seg til de åtte fra Labour i den uavhengige gruppen i Underhuset. Gruppen er med sine 11 medlemmer like stor som Liberaldemokratenes, og er større enn regjeringens støtteparti nordirske DUP.

-May er avhengig av DUP for å sikre flertall i Underhuset, og tåler ikke å miste noen, påpeker redaktør her på britiskpolitikk.no, Jan Erik Mustad.

De tre som nå har meldt seg ut av det konservative partiet er Anna Soubry, Sarah Wollaston og Heidi Allen. I et felles brev til Theresa May skriver de at de mener det konservative partiet er i klørne på DUP og de harde brexit-forkjemperne i European Research Grup (ERG). De tre mener ERG har utviklet seg til å bli «et parti i partiet», med sin egen leder, sin egen innpisker og egen politikk.

En av frontfigurene i ERG er Jacob Rees-Mogg, som sammen med resten av de andre medlemmene i ERG i desember sto bak forsøket på å kaste Theresa May som partileder.

I sentrum

-Høyrevingen, den skrudde anti-EU brigaden som har ødelagt hver leder de siste 40 årene styrer nå Det konservative partiet fra topp til tå. De ER det konservative partiet, sa Anna Soubry på en pressekonferanse onsdag. Soubry er sammen med Labours Chuka Umunna, den mest profilerte av de som nå har gått sammen i The Independent Group.

Dette er foreløpig ikke noe nytt parti, men en gruppe uavhengige representanter som har slått seg sammen. Chuka Umunna sa tidligere onsdag at han håper et nytt parti vil se dagens lys i løpet av året. En meningsmåling gjort av YouGov viser at 14 prosent av velgerne ville stemt på Independence Group dersom de ble et politisk parti.

-Felles for alle elleve, som fort kan bli flere, er deres sentrumsorientering, sier Jan Erik Mustad.

De 11 er EU-vennlige og støtter People´s Vote, som ønsker en ny folkeavstemning om brexit.

Portrett Chuka Umunna

Chuka Umunna er en av de sju som mandag forlot Labour.

Ikke uventet

Utmeldingene startet mandag, da sju parlamentsmedlemmer fra Labour trakk seg i protest mot partiets ledelse. Brexit, ledelsens håndtering av antisemittisme og «den røde revolusjonen» i partiet er grunner oppgitt av de sju, som tirsdag kveld ble åtte da enda en Labour-parlamentariker meldte seg ut av partiet.

-Ikke siden 1981 har vi sett en så stor splittelse i britisk politikk, som den vi så mandag denne uka. I 1981 ble SDP – Social Democratic Party (SDP) – dannet av «the gang of four» – fire parlamentsmedlemmer fra Labour. De brøyt ut av Labour for å danne et sentrumsparti, sier Jan Erik Mustad.

Mustad sier mandagens avskalling fra Labour ikke kom uventet. Han sier at det har ligget i kortene at begge de to store partiene ville få avskallinger, siden Labour har beveget seg mot venstre og De konservative mot høyre.

-Det har svirret rykter om at opptil 80 Labour-medlemmer ville melde seg ut. Det er heller ikke overraskende at det er toryrepresentanter som ønsker å protestere mot regjeringen. De foreløpig utmeldte har vært meget kritiske til May-regjeringen og har lenge signalisert at de vil foreta seg noe, sier Mustad, som ikke utelukker at det kommer flere utmeldelser.

-Selv om det ennå er få, er det alltid vrient å ta det første steget. Det er nå tatt, og det muliggjør utmeldelse i begge partier for andre som er misfornøyde.

May trist

Theresa May sier det er «trist» å høre om utmeldingene.

-Dette er folk som har stilt opp for partiet over mange år, og jeg takker dem for det, skriver May i en uttalelse. Hun sier at det å ende EU-medlemskapet etter fire tiår, ikke er noen enkel oppgave.

-Men ved å levere på vårt valgmanifest og gjennomføre beslutningen tatt av det britiske folket, gjør vi det rette for landet, påpeker statsministeren.

Labour-leder Jeremy Corbyn tar foreløpig ikke selvkritikk, noe han burde i følge sin egen nestkommanderende Tom Watson. Watson sa onsdag at Corbyn må endre kurs for at ikke flere skal melde seg ut.

-Han må lytte til sine egne parlamentarikere, sier Watson.

– Corbyn har kjørt sin linje siden han ble partileder i 2015, og bøyer ikke av for mange. Kanskje det er på tide nå, slik at Labour ikke mister flere av sine parlamentarikere, påpeker Mustad.

Vanskelige kår

Nye partier og utbrytere har vanskelige kår i det britiske politiske to-partisystemet. SDP gikk inn i 1988 etter at de slo seg sammen med de Liberale og ble Liberaldemokratene.

-Det partiets korte historie viser utfordringene slike grupper/partier står overfor i det politiske landskapet i Storbritannia, sier Jan Erik Mustad.

De 11 i den nye uavhengie gruppa er: Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker, Ann Coffey og Joan Ryan, alle tidligere Labour. Anna Soubry, Sarah Wollaston og Heidi Allen, alle tidligere toryer.

trine@britiskpolitikk.no