Flertall i Underhuset for å utsette brexit

Theresa May i Underhuset. fotoTheresa May har fått ja fra Underhuset til å søke om å utsette brexit. Foto: UK Parliament/Mark Duffy

Sist oppdatert 22. mars 2019

Vi følger utviklingen i denne saken på Facebooksiden vår

Et flertall i Underhuset støtter en utsettelse av brexitdatoen inntil 30.juni.

Forslaget ble torsdag 14.mars vedtatt med et flertall på 412 mot 202 stemmer. Flere av regjeringens egne medlemmer stemte mot forslaget, melder BBC.

Det er nå opp til EU å avgjøre om det blir en utsettelse. En utsettelse er bare mulig dersom alle de 27 EU-landene er enige om det. EU samles til toppmøte neste uke, og det er ventet at Theresa May kommer til å be om en utsettelse da.

Har kjøpt seg tid

-Nå vil May snu seg mot Brussel og be de andre 27 EU-landene om utsettelse, noe som trolig blir innvilget. Men nå MÅ britene snart komme med en plan for hva de vil. Litt tid har de imidlertid kjøpt seg, sier Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

Det ble torsdag også stemt over flere andre brexitforslag, blant annet om en ny folkeavstemning. Det ble nedstemt med stort flertall.

Det er ventet at Theresa May vil gjøre et nytt forsøk på å få sin brexitplan gjennom i Underhuset.

Ifølge May vil en utsettelse bli mer langvarig dersom hennes avtale blir stemt ned enda en gang. En lang utsettelse kan også bety at britene må delta i det kommende valget til nytt EU-parlament. Valget skjer i midten av mai, og det nye EU-parlamentet skal tiltre i juli

Tredje på tre dager

Theresa May har igjen og igjen sagt at Storbritannia skal forlate EU 29.mars, med eller uten avtale.

Men etter at hennes brexitavtale igjen ble nedstemt tirsdag, ble hun tvunget til å tilby parlamentsmedlemmene en avstemning om å utsette brexit.

Mays brexitavtale ble tirsdag kveld stemt ned med hele 149 stemmer. 391 stemte mot, 242 stemte for avtalen. Det var andre gang på to måneder Underhuset stemte ned hennes avtale med stort flertall. Se egen artikkel på nettstedet.

Torsdagens avstemning i Underhuset var den tredje på like mange dager. Onsdag stemte et flertall for at Storbritannia ikke bør gå ut av EU uten avtale.

trine@britiskpolitikk.no