EU går med på å utsette brexit

EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker (tv) og EUs president Donald Tusk under pressekonferansen om utsettelse av brexit. FotoEU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker (tv) og EUs president Donald Tusk utsettelse av brexit. Foto: European Union

Sist oppdatert 2. april 2019

Britene har fått utsettelse av brexitdatoen. Etter mange timers drøftelser torsdag kveld kom EU opp med en todelt løsning.

Klarer Theresa May og Underhuset å få gjennom avtalen, som allerede er stemt ned to ganger, sier EU at utsettelsen kan vare til 22.mai. Det er dagen før valget til EU-parlamentet.

Klarer ikke britene å få gjennom avtalen, blir utsettelsen kort, til 12.april. EU gir dermed Theresa May to uker ekstra på å finne en vei videre dersom avtalen hennes skulle bli nedstemt.

Britene skulle som kjent ha forlatt EU 29.mars, på dagen to år etter at artikkel 50 om utmelding av EU ble utløst.

-EU tok en May, skriver BBCs Europa-redaktør Katya Adler i sin analyse og viser til at Theresa May gjennom hele brexit-prosessen har vært kjent for å kjøpe seg tid hver gang hun har møtt på et hinder.

Tredje forsøk

Theresa May har gjort det klart at hun vil forsøke å få gjennom sin avtale i Parlamentet en tredje gang. 

Datoen for en tredje avstemning er foreløpig ikke kjent, men det kommer trolig til å skje til uka. Så langt er det lite som tyder på at hun vil få den gjennom, men som alt i britisk politikk kan ting endre seg raskt.

Theresa May sier at parlamentsmedlemmene nå har «et klart valg».

-Jeg vil jobbe hardt for å samle støtte slik at jeg får gjennom avtalen, sier Theresa May.

Skulle hun lykkes mot alle odds,  vil veien fram være enkel. Da går Storbritannia ut av EU med en avtale 22.mai. Hvis ikke er det 12.april som gjelder, og alt blir langt mer usikkert.

-Fram til 12.april er alle muligheter åpne. Britene har fremdeles muligheten til en avtale, ingen avtale, en lenger utsettelse eller en tilbakekallelse av artikkel 50, sa EU-president Donald Tusk på EU-toppmøtet torsdag kveld.

Men Tusk gjorde det klart at en lenger utsettelse bare er aktuelt dersom Storbritannia bestemmer seg for å delta i EU-valget, noe Theresa May avviser.

-Det vil være galt å spørre britene om å delta i dette valget tre år etter at de stemte for å forlate EU, sa May torsdag kveld.

-EU har tatt kontrollen

Avgjørelsen om å utsette brexit slås selvsagt stort opp i britiske aviser fredag.

– En siste sjanse, er overskriften i The Times, mens både Guardian og Daily Telegraph slår opp at EU nå har tatt kontrollen over brexit.

Financial Times slår opp at May står overfor en nasjonal krise mens EU krangler over brexit-giljotinen. Se oversikt over alle overskriftene her.

Samtidig med at brexitdatoen er utsatt, skyter også kravet fart blant folket om å avlyse hele brexit. Hele to millioner har så langt signert signert en underskriftskampanje der de ber den britiske regjeringen avlyse brexit.

Svaret fra Downing Street er at statsministeren gjentatte ganger har sagt at hun ikke vil vurdere å tilbakekalle artikkel 50.

trine@britiskpolitikk.no