Theresa May ber om nok en brexitutsettelse

Theresa May vil ha en ny utsettelse av brexit. Foto: 10 Downing Street, Flickr

Sist oppdatert 12. april 2019

Følg utviklingen i saken på Facebooksiden vår.

Theresa May ber EU om en ny utsettelse av brexit og inviterer nå Labour-leder Jeremy Corbyn til samtaler for om mulig å bli enige om en felles plan for veien videre.

-I dag tar jeg grep for å løse den fastlåste situasjonen. Jeg tilbyr meg å sitte ned med lederen av opposisjonen for å forsøke å bli enige om en plan vi begge kan forholde oss til, som sikrer at vi forlater EU og at vi gjør det med en avtale, sa May i en kort kunngjøring i Downing Street tirsdag kveld etter et sju timer langt krisemøte i regjeringen.

Corbyn vil møte May

Jeremy Corbyn sier at han med glede møter May, og at det viktigste er å sikre at Storbritannia ikke krasjer ut av EU uten avtale neste uke.

Samtidig sier han at han vil ha i bakhånd et alternativ om igjen å utløse en mistilllitsavstemning mot regjeringen dersom det viser seg at den ikke klarer å sikre seg flertall i Underhuset.

Statsministeren er klar på at hennes brexitavtale, som har vært stemt ned tre ganger i Underhuset, må være en del av planen for brexitveien videre.

-Den har blitt forhandlet fram med de 27 andre medlemmene, og EU har gjentatte ganger sagt at de ikke kan eller vi gjenåpne den, sa statsministeren.

En talsmann for statsministeren sier at Mays tilbud om å tre tilbake dersom hennes avtale får flertall, fortsatt står ved lag, skriver Sky News.

Vil ikke delta i EU-valg

Men dersom det ikke blir enighet med Labour om en plan, varslet May at det vil bli avstemninger i Underhuset om flere alternativ for å bestemme veien videre.

-Regjeringen vil rette seg etter det Underhuset avgjør, understreket May.

Spørsmålet er så om Underhuset klarer å enes om et alternativ som får flertall.

May sa at hun ønsker at utsettelsen skal bli «så kort som mulig», og da ikke lenger enn 22.mai, hvis ikke må Storbritannia delta i valgene til nytt EU-parlament.

Skuffet Johnson

Blant dem som var raskt ute med å kommentere Mays ønske om en ny brexitutsettelse, var tidligere utenriksminister Boris Johnson, som fortsatt er en av dem som pekes på som en av favorittene til å overta etter May.

Johnson er meget skeptisk til at Labour skal få så mye på si i brexitinnspurten.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1113146069175734273

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon mener at Theresa May nok en gang bare utsetter å ta en avgjørelse for å hindre at regjeringen skal bryte sammen.

-Vi har ikke fått svar på hva det er for slags kompromiss hun er villig til å inngå, påpeker Sturgeon i en Twittermelding.

Nå er det opp til EU om det blir en ytterligere utsettelse utover 12.april. Avgjørelsen blir tatt på et ekstra EU-toppmøte om brexit i Brussel 10.april.

trine@britiskpolitikk.no