Har jaktet på norske spor i Storbritannia

Gry Blekastad Almås i Manx Museum. FotoGry Blekastad Almås i Manx Museum på Isle of Man på jakt etter norske spor.

Sist oppdatert 12. februar 2023

NRK-journalist Gry Blekastad Almås har alltid hatt sansen for det britiske. Hun har studert i Darlington, vært NRK-korrespondent i London og har reist mye på de britiske øyer.  Til høsten kommer hun med en bok om de sterke båndene mellom Norge og Storbritannia.

-Jeg har lenge hatt lyst til å skrive en bok fra dette landet jeg er så glad i. Jeg har en mor som har jobbet i reisebyrå, så jeg har reist til mange land siden jeg var liten, men Storbritannia har alltid vært noe helt spesielt for meg, sier Gry Blekastad Almås.

Hun har reist på kryss og tvers i Storbritannia for å finne spor etter det norske, har snakket med folk, trålet nettet og lett i arkiver.

– Jeg har kommet over mange historier. Jeg får ikke fortalt på langt nær alle, men jeg håper jeg får dekket inn noen av de viktigste temaene. Jeg har valgt steder som har en forbindelse til Norge enten historisk eller i dag. Reisen foregår i en brexittid, så det vil også reflekteres på en eller annen måte, sier Gry til britiskpolitikk.no.

Hør Gry fortelle om øyene i nord i denne episoden av Pod Britannia:

Fortellerstemmer

Hun har selvsagt besøkt Shetland, der de norske forbindelsene er mange. Tilfeldighetene gjorde at hun var der samtidig med Astrid Larsen, datter av Shetlands-Larsen. Som så mange andre i sin generasjon, fortalte ikke Leif Larsen så mye til sine barn om hva han hadde opplevd under krigen.

John Dew og Gry Blekastad Almås - North Sea Link. foto

Gry Blekastad Almås fikk en omvisning av elektroingeniør John Dew på anlegget nord for Newcastle der norsk vannkraft skal komme i land på britisk side når den undersjøiske Nordsjøforbindelsen (North Sea Link) er ferdig.

– Jeg reiste rundt på Shetland sammen med Astrid Larsen i tre dager. Hun ga meg et unikt innblikk i farens historie på Shetland gjennom sin egen søken etter hans gjøren og laden der. Astrid er en av dem som har forelsket seg i Shetlandsøyene og reiser tilbake stadig vekk. Hun har fortsatt mange spørsmål hun søker svar på, forteller Gry.

Astrid Larsen er en av fortellerstemmene i boka. En annen er professor og norgesvenn Stephen Harding, som er pasjonert opptatt av vikinger. Harding ble for noen år siden slått til ridder av første klasse av kong Harald for sitt arbeid med å spre kunnskap om vikinghistorien i England.

Harding er fra halvøya Wirral utenfor Liverpool, og han tok med Gry på en rundtur i området hvor det fortsatt er mange spor etter vikinger.

-Jeg har valgt meg ut noen fortellerstemmer. Astrid og Stephen er to av dem. Jeg har et enormt kildemateriale, og har også snakket med veldig mange mennesker som ikke navngis direkte.

Fotball og olje

Gry sier at mange av historiene hun forteller, nok er velkjente for mange, men at hun forhåpentlig har funnet en ny inngang som gir et litt annet blikk på historiene.

-Jeg har også funnet en del historier som ikke er så kjente. Jeg tar med leserne til vikingtiden, forteller om handelsforbindelser før og nå, forteller om kjærlighetsforhold,  norrøn identitet, norsk språkpåvirkning, shopping, fotballhistorier. Jeg har blant annet snakket med norske fotballspillere som har spilt i Storbritannia.

Gry tar turen over Nordsjøen igjen nå i oktober. Da skal hun blant annet grave mer i fotballforbindelsen, skal til «den norske oljehovedstaden» Aberdeen og jakte på norske spor i Wales, Norfolk og London.

De norsk-britiske forbindelsene er sterke, og lille Norge er svært påvirket av det britiske.

-Den britiske musikken, kulturen – det preger jo Norge veldig. Men vi har nok også påvirket britene mer enn både de og vi vet. Jeg vil også forsøke å vise det med boka mi, sier Gry Blekastad Almås.

Boka skulle ha kommet ut i vår, men er utsatt til høsten på grunn av koronaepidemien.

trine@britiskpolitikk.no