Dette skjer på brexitdagen i London

Brexit-tilhenger med dress som et britisk flagg. FotoTilhengerne av brexit samles utenfor Parlamentet for å feire britenes utgang av EU fredag kveld. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 31. januar 2023

Vi er til stede og rapporterer fra London på brexitdagen fram til britene går ut ved midnatt norsk tid. Vi kommer med oppdateringer på Facebook, så gå inn og følg oss der.

Ved midnatt fredag er det slutt på 47 års britisk medlemskap i EU. En klokke projisert på fasaden til Downing Street 10 vil telle ned minuttene den siste timen, og det blir fest utenfor Parlamentet.

Det er Nigel Farage som har tatt initativet til markeringen på Parliament Square på den historiske kvelden. Festen starter klokken 21 og vil pågå utover kvelden. Ifølge avisa Telegraph kommer selve utgangen klokken 23 britisk tid til å bli markert med at et orkester spiller nasjonalsangen «God save the queen» ledsaget av allsang.

Union Jack vil vaie fra flaggstengene utenfor Parlamentet og langs the Mall hele dagen og regjeringsbygningene vil bli lyst opp i rødt, hvitt og blått utover kvelden.

Men aksjonen for å få Big Ben, som er under reparasjon, til å slå på 23-slaget, har mislykkes. Det blir heller ikke noe fyrverkeri for å markere utgangen av EU.

Johnson taler

Statsminister Boris Johnson kommer til å holde en tale til folket klokken 22 på brexitkvelden (kl 23 norsk tid). Om den blir vist på TV er ikke helt klart, etter at Johnson vil bruke egne videofolk for å ta opp talen. Johnson håper å nå yngre folk gjennom Facebook og Youtube med talen, men den vil kunne brukes av alle TV-stasjoner, skriver The Telegraph.

Tidligere på dagen kommer Johnson til å lede et spesielt regjeringsmøte et sted i Nord-England. Det er foreløpig ikke kjent hvor.

På fasaden til Downing Street 10 telles den siste timen ned av en stor klokke som projiseres på fasaden ledsaget av et lysshow. Siden Downing Street er stengt for publikum, er det ikke mange som får se det, så håpet er at det blir sendt på TV.

Som vi tidligere har meldt på Facebook kommer det fredag ut en egen 50 pence brexitmynt med påskriften: «Peace, prosperity and friendship with all nations» og datoen 31.januar. 3 millioner minnemynter slippes fredag, og ytterligere 7 millioner kommer i sirkulasjon utover året.

Lite endres i år

Hva er det så som endres klokken 23 (midnatt norsk tid) ? Det viktigste er selvfølgelig at britene er ute av EU. Men ellers er det lite som er endret når britene våkner til en ny dag lørdag 1.februar. Landet er fortsatt like splittet i synet på brexit.

Og det er først ved utgangen av året, når den såkalte overgangsperioden er over, følgene av brexit vil slå inn. Alt avhenger da av hva slags handelsavtale britene får med EU (se Jan Erik Mustads artikkel «Kan det likevel bli EU-utgang uten avtale?» her på nettstedet).

Heller ikke her hjemme vil vi i år merke at britene ikke lenger er EU-medlemmer. Tidligere denne uka undertegnet utenriksminister Ine Eriksen Søreide en avtale mellom Norge og Storbritannia som skal gjelde i overgangsperioden, som varer ut 2020.

– Selv om Storbritannia går ut av EU ved midnatt 31. januar, blir det ingen endringer i forholdet mellom våre to land før overgangsperioden er over, heter det i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

– Når Storbritannia først skal forlate EU og EØS, er det til vår fordel at det skjer med en avtale. Jeg er trygg på at den avtalen vi har signert i dag ivaretar norske interesser, og norske borgere, på en god måte, sier statsminister Erna Solberg.

Også  Storbritannias offisielle turistorganisasjon VisitBritain er ute og beroliger:

-Fly, ferger, buss og tog vil fortsette å gå som vanlig og dokumentasjonen EU/EØS-reisende trenger for å reise til Storbritannia kommer ikke til å endres før tidligst 2021. EU/EØS-borgere vil fortsette å kunne reise med pass og ID-kort, bruke det europeiske helseforsikringskortet og fortsette å reise til Storbritannia på ferie eller kortere opphold uten visum. Reisende med et biometrisk pass kan fortsette å bruke de elektroniske passkontrollene på flyplasser og havner for rask og enkel innreise, heter det i en pressemelding VisitBritain sendte ut denne uka.

Norge er et av VisitBritains prioriterte markeder i Europa, med omtrent 673.000 besøkende som til sammen bruker rundt 400 millioner pund, drøyt 4.8 milliarder norske kroner, per år i Storbritannia, går det fram av pressemeldingen.

trine@britiskpolitikk.no