Dagen da britene sa farvel til EU

Bilde av storskjerm med We´re outSlik så det ut utenfor Parliament Square i London idet klokken slo 23 og britene var ute av EU. Alle foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 12. februar 2023

Britene er ute av EU. På Parliament Square i London hadde tusenvis av brexittilhengere samlet seg for å feire og telle ned mot det historiske øyeblikket.

En klokke tikket ned på en storskjerm til lyden av Big Ben (innspilt på bånd) og da «We´re out» lyste over skjermen, spratt sjampanjekorkene, folk jublet og gratulerte hverandre, det ble viftet med britiske flagg, før det hele endte med avsynging av nasjonalsangen «God save the Queen»- til brassband kledd i Union Jack.

Før det hadde folk blitt varmet opp med allsang av blant annet «We are the Champions» og en rekke taler – den siste av mannen alle ventet på – brexitgeneral Nigel Farage, som ble tatt imot som en folkehelt med stormende jubel.

Hug a remainer

Gjennom hele brexitdagen 31.januar var det folksomt utenfor Parlamentet. Mange var nysgjerrige turister, andre ihuga brexittilhengere – og noen remainere.

Kvinne med skilt Hug a remainer

«Hug a remainer» var oppfordringen fra Louise Rowntree utenfor Parlamentet på brexitdagen.

En av dem som fikk mest oppmerksomhet på ettermiddagen var Louise Rowntree fra London med et skilt med påskriften «Huge a remainer». Å klemme henne var det mange som ville. – Jeg er helt overveldet, sa den omsvermede damen.

Med tanke på hvor splittet folket er i denne saken, var det godt å se at hun gjerne lot seg avfotografere med en brexittilhenger med flagg rundt skuldrene. Vi må respektere hverandre, var tonen mellom de to.

Jobben med å forene et splittet folk sto da også sentralt i en hilsen til det britiske folk statsminister Boris Johnson la ut på sosiale medier like før britene gikk ut av EU klokken 23 britisk tid.

-Min og regjeringens jobb er å bringe dette landet sammen og ta det framover. Og det viktigste å si i kveld er at dette ikke er en slutt, men en begynnelse, sa Johnson.

Artikkelen fortsetter under bildene:

Union Jack pryder The Mall

The Mall opp mot Buckingham Palace var pyntet med Union Jack som en markering av brexitdagen.

Stanley Johnson på Parliament Square. Foto

Det ble oppstuss og begeistring da Boris Johnsons far, Stanley, plutselig dukket opp på plassen utenfor Parlamentet på brexitdagen. Han ble raskt omringet av folk som ville ha selfier.

Salg av Union Jack utenfor Parlamentet

Patriotismen blomstrer på en dag som denne. Denne mannen solgte britiske flagg til 3 pund stykke – eller 5 for to.

Sinne i Skottland

Utenfor Skottlands parlament i Edinburgh var tonen en annen enn i London. Et stort flertall av skottene – 62 prosent – stemte i folkeavstemningen i 2016 for å forbli i EU. Og markeringen utenfor det skotske parlamentet hadde slagordet Missing EU Already.

Skottlands førsteminister og SNP-leder Nicola Sturgeon brukte brexitdagen til å gjøre et nytt framstøt for en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet.

I en uttalelse Sturgeon sendte ut  på brexitdagen om Skottlands framtids framtid skriver hun blant annet dette om brexit:

– Dette vil være et svært trist øyeblikk for mange i Storbritannia. Og her i Skottland, hvor det skjer mot et stort flertalls vilje, er denne tristheten ispedd sinne.

Forsider foto

Et utvalg forsider av avisene lørdag 1.februar.

Farvel til brexitdepartementet

Utgangen av EU betyr også nedleggelse av et departement. Brexitdepartementet, som har ledet arbeidet med å forhandle fram skilsmisseavtalen med EU, er lagt ned og Stephen Barclay har mistet jobben som brexitminister.

Ellers er det ikke så mye praktisk som forandres når britene nå har våknet opp til et Storbritannia utenfor EU. Nå starter en overgangsperiode, som går ut året. Først ved årsskiftet vil vi få vite hvor store endringene blir når vi får svaret på hva slags handelsavtale britene får med EU – om de da rekker å få framforhandlet den på under ett år.

trine@britiskpolitikk.no