Finansministeren trakk seg da Johnson ommøblerte

Boris Johnson i Underhuset med statsråder på begge sider. FotoSajid Javid, som her sitter ved siden av Boris Johnson, går ut av regjeringen. Det gjør også Andrea Leadsom (i rødt). Priti Patel til venstre for Johnson fortsetter som innenriksminister. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

Boris Johnson har gjort de første endringene i regjeringen etter valgseieren i desember. Det som på forhånd ble spådd å være små endringer, ble overskygget av at Sajid Javid overraskende trakk seg som finansminister.

Finansministeren regnes som den neste viktigste jobben i regjeringen, og finansministeren er statsministerens nabo i Downing Street.

Ifølge BBC trekker Javid seg etter at han hadde fått ordre om å sparke sine rådgivere, noe han nekter å gjøre. Han sier ingen statsråd med «selvrespekt» er villig til å gjøre det. BBC melder at Boris Johnson vil slå sammen rådgiverne til statsministeren og finansministeren til ett felles team. Dermed strammer statsministerens kontor grepet om makten og tar kontrollen også over det som skjer i nabobygget i nummer 11.

-At en finansminister går er ingen liten hendelse, og det var ikke det Boris Johnson hadde tenkt seg. Men det som skjedde i dag viser at Nummer 10s prioritet er politisk kontroll framfor å holde på verdifulle personer. Da Javid sa nei, valgte de istedet å la ham gå, skriver BBCs politisk redaktør Laura Kuenssberg i sin kommentar.

Javid og Johnson skal ha hatt et godt forhold, men som flere andre britiske kommentatorer peker Kuenssberg på det anstrengte forholdet mellom Sajid Javid og Johnsons mektige og omstridte rådgiver Dominic Cummings.

Sajid Javid la torsdag kveld ut sitt avskjedsbrev på Twitter:

Snart budsjettid

Sajid Javid trekker seg bare fire uker før han skulle legge fram sitt første statsbudsjett – også det første etter at britene er ute av EU. Det blir nå lagt fram av Rishi Sunak, som blir ny finansminister. 39-åringen har vært statssekretær i Finansdepartementet og har gjort en lynkarriere. Han ble først valgt til Underhuset i 2015 og ble hentet til sin nåværende stilling av Boris Johnson da han ble statsminister i juli 2019.

Surnak sier at han er «begeistret over utnevnelsen» og at det er «mye å ta tak i».

Sajid Javid har bare vært finansminister i åtte måneder. Han tok over etter Philip Hammond da Johnson tok over etter Theresa May. Javid ble da den første med asiatisk bakgrunn fikk jobben som finansminister. Han er sønn av en bussjåfør som innvandret fra Pakistan til Storbritannia på 1960-tallet.

Javid har også vært innenriksminister, en statsrådpost han overtok da Amber Rudd gikk av i april 2018. Se BBCs profil av Javid her.

Flere måtte gå

Det var mange som gikk inn og ut av den svarte døra i Downing Street 10 torsdag. En annen profilert politiker som nå forsvinner ut av regjeringen er Nord-Irland-minister Julian Smith. Han erstattes av Bradon Lewis.

Julian Smith får sparken til tross for at han var sterkt medvirkende til at selvstyret i Nord-Irland kom på plass igjen etter å ha ligget nede i tre år. Han får da også ros fra mange hold for sin innsats. Nord-Irlands førsteminister Arlene Foster takker ham på Twitter for rollen han spilte for å få selvstyret på beina igjen.

Irlands statsminister Leo Varadkar roser også Smith i sin Twitter-melding:

Blant andre statsråder som mister jobben er næringsminister Andrea Leadsom, som to ganger har forsøkt å bli leder i det konservative partiet, i 2016 og 2019. Leadsom var også i to år leder i Underhuset mens Theresa May var statsminister.

Miljøminister Theresa Villiers og boligminister Esther McVey har også fått sparken, og går nå tilbake til de bakre benker i Underhuset. McVey var, som Andrea Leadsom, en av dem som prøvde å bli leder i det konservative partiet etter Theresa May.

Ut av regjeringen går også Geoffrey Cox, som har vært regjeringsadvokat. Han erstattes av Suella Braverman.

Her er en oversikt over hva de britiske avisene skriver dagen derpå om Javids avgang og regjeringsendringene. Flere slår opp at Boris Johnson nå strammer grepet om makten.

trine@britiskpolitikk.no