Det ulmer i det skotske nasjonalistpartiet

Foto av Nicola Sturgeon Nicola Sturgeon har vært SNP-leder og førsteminister i Skottland siden 2014. Foto: Scottish government, Flickr

Sist oppdatert 1. april 2020

Det var en gang ingen kunne tenke seg å kritisere Nicola Sturgeon, selve dronningen av skotsk politikk. Men nå murres det i partiet, og Sturgeons framtid blir diskutert, skriver flere britiske medier.

Det spekuleres i om hun kanskje ikke vil bli sittende som førsteminister ut året, kanskje bare til sommeren.

Sett utenfra kunne det ikke se bedre ut for Nicola Sturgeon. Hun har vunnet en rekke valg for det skotske nasjonalistpartiet SNP siden hun tok over som partileder og førsteminister i november 2014. SNP er Skottlands klart største parti. Ved valget i desember fikk partiet 45 prosent av stemmene og 48 av 59 skotske seter i Underhuset i London.

Støtten til skotsk uavhengighet, som er partiets fanesak, vokser. De siste meningsmålingene viser at den nå tipper 50 prosent.

Ingen plan B

Men det skal være misnøye med Sturgeons taktikk for å få en ny skotsk folkeavstemning og det er også dem som er misfornøyde med resultatene den skotske regjeringen har oppnådd de siste årene, skriver BBC.

Sturgeon vil ha en uavhengighetsavstemning – en såkalt IndyRef2 – i løpet av året. Hun mener det er viktig å få den før utgangen av overgangsperioden og før virkningene av brexit slår inn. Men hun er avhengig av at Boris Johnson gir sin godkjennelse, og derfra er svaret et klart nei.

Nicola Sturgeon på talestolen på SNPs landsmøte. Foto

SNP og Nicola Sturgeon vil ha en ny folkeavstemning om et selvstendig Skottland, men det er uenighet om veien dit. Bildet er fra partiets landsmøte. Foto: Trine Andersen

Kritikerne mener Sturgeon har vært for treg, at hun ikke har kommet opp med en plan B. De vil at det skal prøves rettslig om det skotske parlamentet likevel skal kunne bestemme suverent at det skal holdes en ny folkeavstemning. Andre vil ha en rådgivende folkeavstemning  dersom det ikke blir mulig å holde den bindende avstemningen SNP ønsker seg.

Sturgeon utelukker ikke den juridiske veien, men mener det er best å søke enighet om vilkårene med London, få overbevist den britiske regjeringen og få Johnson til å si ja. Hun mener at tiden vil jobbe for henne og at folkeavstemningen vil presse seg fram ettersom støtten til skotsk uavhengighet øker.

Noen kritikere peke på at det er merkelig at støtten til uavhengighet ikke er på mer enn 50 prosent i en brexittid. -Hvis vi ikke kan vinne nå, når kan vi det, sier et parlamentsmedlem til The Times.

Vil trekke hele gruppa

En annen av SNPs parlamentsmedlemmer, Angus MacNeil, har kommet opp med en plan B for å tvinge gjennom en folkeavstemning om uavhengighet. Han foreslår at hele SNPs  parlamentsgruppe i Underhuset trekker seg for å utløse en konstitusjonell krise og få et nytt mandat for uavhengighet.

-Da vil vi få 48 suppleringsvalg, og ved alle de 48 valgene vil du komme tilbake med et direkte mandat fra velgerne for selvstendighet, sier MacNeil til Daily Record.

Sturgeon har forkastet denne taktikken og sier at det verken er en farbar eller troverdig vei framover.

Rettssak mot forgjenger

Denne våren venter også en rettssak mot hennes mentor og forgjenger Alex Salmond, som står tiltalt for forsøk på voldtekt og seksuelle overgrep som skal ha skjedd mens han var førsteminister. Salmond var førsteminister i Skottland mellom 2008 og 2014.

9.mars starter rettssaken i Edinburgh. I alt er det 14 tiltalepunkter. Salmond nekter straffskyld på alle punkter og sier at han ikke har gjort noe kriminelt.

Ifølge BBC skal det også foretas en gransking i det skotske parlamentet om hvordan Sturgeons regjering behandlet klagene mot Salmond.  Den tidligere førsteministeren vant i fjor fram i retten da han gikk til sak mot den skotske regjeringen for å ha gått ulovlig fram da de undersøkte anklagene mot ham.

For bare noen uker siden ble SNP rystet av en annen skandale. Finansminister Derek Mackay trakk seg bare timer før statsbudsjettet skulle legges fram. Det skjedde etter at en avis avslørte at han hadde pepret en 16-åring med flere hundre tekstmeldinger.

Mackay var en stjerne i SNP, og var av mange sett på som en framtidig arvtager etter Nicola Sturgeon.

Det er klart at to slike saker er skadelig for et parti, uansett hva utfallet av rettssaken mot Alex Salmond skulle bli.

Ingen planer om å gi seg

Selv sier Nicola Sturgeon at hun har den støtten som skal til for å fortsette som førsteminister i enda noen år til. Sturgeon var gjest i Andrew Marrs program på BBC søndag, og ble spurt direkte om sin egen framtid.

-Kommer Nicola Sturgeon til å bli sittende som SNP-leder og førsteminister i enda noen år? spurte Andrew Marr.

-Ja, det håper jeg. Men alle ledere bør reflektere over dette. For meg er det to ting som teller: For det første har jeg støtte, ikke bare av partiet, men av landet – og jeg må beskjedent si at jeg akkurat har ledet mitt parti til nok et valgskred. For det andre må jeg være sikker på at jeg ønsker denne jobben, tro at jeg er den beste personen til denne jobben og ha den driv og energi som trengs – og det er absolutt tilfelle.

Nå kan det hende at spekulasjonene stilner etter hvert, og stormen løyer. Men hva som skjer videre og hvem som sitter som førsteminister, er viktig ikke bare for Skottland, men for framtiden til den britiske unionen. Ingenting kan tas for gitt i disse post-brexit tider.

Rettssaken mot Alex Salmond er nå avsluttet og han ble 23.mars frikjent på alle punkter.

trine@britiskpolitikk.no