Boris Johnson: – Hold dere hjemme!

Boris Johnson holder TV-tale. FotoStatsminister Boris Johnson holdt mandag kveld TV-tale til det britiske folket fra Downing Street der han varslet nye koronatiltak. Foto: Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 1. mai 2020

En meget alvorstynget statsminister Boris Johnson holdt mandag kveld en TV-tale til det britiske folket der han kunngjorde strenge nye tiltak mot koronaepidemien. Oppfordringen fra statsministeren var klar: Hold dere hjemme!

Britene får bare forlate huset for å gjøre nødvendige innkjøp av mat og medisiner, ærend knyttet til helse, samt reise fram og tilbake til jobb – og da bare dersom de ikke kan jobbe hjemme. De får også forlate huset for å gjøre én treningsaktivitet om dagen, som å gå, løpe eller sykle en tur.

-Du skal ikke møte venner. Dersom dine venner ber deg om å møte dem, må du si NEI. Du skal ikke møte familiemedlemmer du ikke deler bolig med. Du skal ikke gå ut å handle annet enn nødvendig mat og medisiner – og du skal gjøre dette så sjelden som du kan, var beskjeden fra statsministeren.

Han sa at landet nå var i en unntakstilstand og at tiltakene er nødvendige for å spare liv og hindre at det britiske helsevesenet – NHS – bryter sammen.

Vurderes etter tre uker

Alle butikker som selger ikke-nødvendige varer blir stengt, det blir forbudt med sammenkomster på mer enn to personer som ikke bor sammen, det blir også forbud mot bryllups- og dåpsseremonier.

Det var ventet at det skulle komme strengere tiltak etter at bilder i helgen viste flokker av briter som strømmet til parker, strender og andre populære utfluktsområder.

Parkene skal fortsatt være åpne, men følger ikke folk de nye reglene, har politiet myndighet til å gripe inn, sa Johnson.

Britene må finne seg i å leve under det nye regime i hvert fall i tre uker framover. Da vil det bli tatt en ny vurdering, sa statsministeren.

Den britiske regjeringen har fra før skrevet brev til alle utsatte grupper og alle over 70 år der de ber dem om å gå i hjemmekarantene i 12 uker.

Radio Times skriver at Johnsons TV-sendte tale, som ble sendt på alle de store kanalene, ble sett av hele 26,5 milloner briter. Det skal være det høyeste seertallet til noen sending siden 1987. Les hele Johnsons TV-tale her.

Enighet

Opposisjonspartiene er enige med statsministeren i at disse strenge tiltakene er nødvendige.

-Statsministeren gjør rett i å be folk om å holde seg hjemme, skriver Labour-leder Jeremy Cobyn i en Twitter-melding.

Han ber samtidig regjeringen komme med ytterligere økonomiske tiltak for å hjelpe blant andre selvstendig næringsdrivende gjennom krisen.

– Disse tiltakene er helt nødvendige for å beskytte oss alle, sier Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon:

Tall fra mandag viser at 6.650 personer er registrert smittet med koronavirus i Stobritannia, og 335 personer er døde.

Her er noen av forsidene på de britiske avisene tirsdag. (Se BBCs oversikt over flere forsider og les mer her om hva avisene skriver).