Britiske teatre med digitale tilbud under koronakrisen

Scene fra This House på National Theatre.National Theatre legger ut en ny forestilling på nett hver uke i disse koronatider. Her fra forestillingen "This House", som ble vist i månedsskiftet mai/juni. Foto: Johan Persson/National Theatre

Sist oppdatert 11. august 2020

Om det ikke er mulig å dra til London for å få den gode teateropplevelsen nå under koronakrisen, tilbyr flere britiske teatre å se forestillinger på nettet.

Hver torsdag legger National Theatre ut en ny forestilling på YouTube fra sitt rikholdige repertoar. Også The Royal Opera House og Shakespeares Globe-teatere legger ut forestillinger digitalt de neste ukene. Royal Court la da krisen rammet ut et politisk drama fra Nord-Irland – «Cyprus Avenue», som lå ute til 31.mai.

Old Vic derimot prøver seg på en annen vri – å spille teater for en tom teatersal og streame til publikummere som har betalt. Fra 26.juni til 4.juli spiller The Crown-skuespillerne Claire Foy og Matt Smith forestillingen «The Lungs», som kan ses hjemme i stua av 1.000 som har vært så heldige å få kjøpt billett – samme antall som får plass i salen. De to spilte forestillingen i fjor høst. Siden det kun er de to på scenen, kan de holde forskriftsmessig avstand.

«The Lungs» er skrevet av den britiske dramatikeren Duncan Macmillan og er en moderne kjærlighetshistorie om de små og store valgene i livet – med klimakrisen som bakteppe. Som et apropos kan nevnes at Riksteatret setter opp stykket her hjemme – da får det tittelen «Pust».

Mange godbiter fra National

National Theatre legger ut en ny forestilling på sin YouTube-kanal hver torsdag, som blir liggende ute én uke. Her det virkelig mange godbiter. National Theatre er i den heldige situasjon at de har et godt lager å ta av. National Theatre har i flere år sendt forestillinger direkte til kinoer i Storbritannia og andre steder i verden.

Første forestilling ut var «One Man, Two Guvnors» torsdag 2.april, så fulgte «Jane Eyre» (9.april), «Treasure Island»  (16.april) og «Twelft Night» (23.april). Torsdag 30.april la de ut en forestilling som gledet de mange Benedict Cumberbatch-fansene – «Frankenstein» i Danny Boyle regi.

Blant andre forestillinger som er streamet, er «This House», som Erik Mustad og Trine Andersen snakker om i denne podkasten:

Her kan du følge med på hva National Theatre legger ut framover.

Shakespeare og opera

Shakespeare-teatret The Globe la fra 6.april legge ut seks av sine produksjoner gratis på sin Globe Player, som vanligvis er en betalingskanal. De seks er: «Hamlet»,  «Romeo & Juliet», «The Winter’s Tale», «A Midsummer Night’s Dream», » The Two Noble Kinsmen» og  «The Merry Wives of Windsor».  De blir liggende ute i to uker hver, skriver Radio Times.

Også The Royal Opera House legger ut flere av sine oppsetninger, både opera og ballet. Du kan se en oversikt her.