Historisk digital debut for Underhuset

Underhuset under spørretimen. Få representanter til stede pga koronatiltak.Det var stor avstand mellom politikerne under den første spørretimen i Underhuset etter påske. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

Sist oppdatert 19. juni 2020

Den digitale verden flyttet inn i det britiske parlamentet denne uka. I spørretimen, der det vanligvis er stappfull sal og høyt lydnivå, var det bare noen få politikere på de grønne benkene. Langs veggen hang store videoskjermer, der den ene etter den andre av politikerne fikk stille sine spørsmål hjemmefra.

– Det fungerte på en måte, var dommen fra BBCs journalist Mark D´Arcy, som har sin daglige gange i Parlamentet.

Men for en underlig opplevelse det måtte være for Labours nye leder Sir Keir Starmer. Dette var hans første spørretime som opposisjonsleder. I normale tider ville han ha blitt fulgt med argusøyne. Spørretimen er viktig, ikke bare for statsministeren, men også for opposisjonslederen. Hver onsdag så lenge Parlamentet er samlet er det spørretime. Slik har det vært siden slutten av 1800-tallet.

Til alt overmål sto heller ikke statsministeren på den andre siden av bordet under Keir Starmers debut. Boris Johnson er som kjent sykmeldt, og utenriksminister Dominic Raab vikarierer.

-Stakkars Sir Keir Starmer. I normale tider ville en ny opposisjonsleder som gjorde sin debut i Underhuset ha blitt heiet høylytt på av sine parlamentsmedlemmer. Men selvfølgelig, dette er ikke normale tider. Benkene bak Sir Keir var nesten tomme. Det ble et ganske så lavmælt bifall som møtte ham istedet. Omtrent som Jeremy Corbyn kunne vente seg når Underhuset var fullt, skriver avisa The Times Matt Chorley i sitt sideblikk.

Blant de få til stede i salen var nettopp Jeremy Cobyn. Han overvar sin etterfølgers debut i selvisolasjon på bakre benk. 70-åringen tilhører den sårbare gruppen, og skulle ifølge reglene nok ha selvisolert seg hjemme, men valgte altså som en av de få å møte opp i Underhuset.

Nå kom Sir Keir kom greit fra det. Korona og regjeringens tiltak sto på dagsordenen, naturlig nok. Men det var ikke Labour-lederens debut som ble fulgt med størst oppmerksomhet denne spesielle onsdagen, men settingen. Maksimum 50 representanter av gangen får være til stede i salen, går det fram av Parlamentets regler. Så lenge koronatiltakene varer, vil det også bare være møter i Underhuset mandag, tirsdag og onsdag.

Slik så det ut i Underhuset under den historiske spørretimen, 22.april:

Ian Blackford, SNP, på videoskjerm i Underhuset. Foto

Leder for SNPs Westminster-gruppe, Ian Blackford, var blant dem som stilte spørsmål i spørretimen via videolink hjemmefra. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

Sir Keir Starmer i Underhusets spørretime. Foto

Det var tomt på de grønne benkene rundt Sir Keir Starmer da han stilte i den første spørretimen som Labour-leder. Med ryggen til: Dominic Raab, som steppet inn for en sykmeldt Boris Johnson. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

Sir Keir Starmer i sin første spørretime som Labour-leder. Parlamentarikerne sitter med god avstand til hverandre. Foto

Sir Keir Starmer i sin første spørretime som Labour-leder. Parlamentarikerne sitter med god avstand til hverandre. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

Jeremy Corbyn på bakerste benk. Foto

Jeremy Corbyn satt i selvisolasjon på bakerste benk da hans etterfølger gjorde sin debut i spørretimen. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

Avisninger om hvordan holde avstand i en av gangene der representantene går for å stemme. Foto

Slik ser det ut i en av gangene som brukes til avstemninger. Her skal det holdes god avstand. Det jobbes med å få til digital løsning så parlamentarikerne kan stemme hjemmefra, men foreløpig er den ikke på plass. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor