Johnson med plan for svært forsiktig gjenåpning

Boris Johnson holder TV-tale- fotoStatsminister Boris Johnson holdt søndag en TV-sendt tale fra Downing Street til det britiske folk om koronasituasjonen. Foto: Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 11. august 2020

Statsminister Boris Johnson la søndag 10.mai fram en plan for en svært forsiktig gjenåpning av samfunnet. Men det er en plan med mange forbehold.

– Det er ikke tiden for å oppheve nedstengningen denne uka, sa Johnson i en TV-sendt tale, der han la fram planene for gjenåpning av samfunnet.

Johnson frykter at en for rask gjenåpning vil føre til en ny smittebølge, og presenterte en trinnvis gjenåping som bare kan skje dersom britene stevner fram som de har gjort, følger retningslinjene og holder avstand.

Trinnvis

Men noe kunne Johnson glede britene med. Fra onsdag vil folk i England kunne trene utendørs så mye de vil. De får også lov til å sole seg i parkene, bare de holder seg til retningslinjene og holder en avstand på to meter.

For å få i gang igjen økonomien vil Johnson at folk som ikke kan jobbe hjemmefra, som bygnings- og fabrikkarbeidere, oppfordres til å gå på arbeid fra i morgen, mandag. Men samtidig oppfordret han dem til å unngå offentlig transport der det er mulig.

Også hagesentrene i England får åpne igjen fra onsdag, etter at de først ble åpnet igjen i Wales.

Neste trinn kommer 1.juni. Da kan skolene for de yngste i England åpne igjen, og flere butikker kan starte å gjenåpne, dersom det da anses forsvarlig.

Tidligst fra 1.juli kan steder som uterestauranter åpne, men det er uklart om det også gjelder puber.

– Men jeg må understreke at alt dette er avhengig av en serie med «big ifs», sa Johnson.

Han varslet også at det kommer til å bli innført en eller annen form for karantene for dem som reiser inn i Storbritannia, men han kom ikke med detaljer eller noen dato. Det kan være at dette er noe han kommer tilbake til mandag når han orienterer parlamentsmedlemmene om planene og svarer på spørsmål. (Oppdatering: Det er nå klart at det blir innført 14 dagers karantene).

Her er Labour-leder Keir Starmers første kommentar til Johnsons tale:

Det er nasjonale forskjeller i Storbritannia og dermed ulike tidshorisonter for både tiltak og åpning av Wales, Nord-Irland, Skottland og England.  Den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon holdt også en tale søndag.  Sturgeon er enda mer forsiktig enn Johnson, og det eneste som lettes på for skottene er at de fra mandag kan gå, løpe eller sykle en tur utendørs mer enn en gang om dagen. Ellers beholdes alle de andre tiltakene inntil videre.

Farenivå

Boris Johnson kunngjorde også at det skal innføres et system bestående av fem nivåer, der fem er det mest alvorlige. Storbritannia er i dag på nivå fire, men beveger seg mot nivå tre, sa statsministeren.

Han sa at å flate ut kurven og få ned dødstallene er prioriteringen, og det må fortsette. Storbritannia har Europas høyeste dødstall, men situajsonen kunne ha vært langt verre dersom landet ikke hatt blitt stengt ned, understreket Johnson. Han sa at uten tiltakene kunne opp imot en halv million mennesker ha dødd av covid-19 i Storbritannia.

Det er registrert 269 nye koronadødsfall i Storbritannia det siste døgnet, og tallet på registrerte covid-19-dødfall er nå 31.855.

trine@britiskpolitikk.no