Ulik gjenåpningstakt rundt om i Storbritannia

Skotsk parlament eksteriørbilde. FotoHvordan Skottland skal gjenåpnes bestemmes her, i det skotske parlamentet i Edinburgh. Foto: Trine Andersen

Da Boris Johnson lanserte sin forsiktige plan for gjenåpning av samfunnet, gjaldt planen kun England. Det kan være forvirrende. Johnson er jo statsminister for hele Storbritannia. Hvorfor kan han ikke bestemme hva som skal skje i Wales, Skottland og Nord-Irland?

Her er det selvstyret som slår inn, påpeker Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

-I dette tilfellet er det folkeforsamlingen i Cardiff i Wales, i Belfast i Nord-Irland og det skotske parlamentet i Edinburgh som bestemmer når de forskjellige nasjonene skal åpne igjen og i hvilket tempo det skal skje, sier Mustad.

Planter i hagesenter England. Foto

Hagesentrene er igjen åpne i England og Wales. Foto: Jorunn Amdal

Hageåpning

Det gjør seg blant annet det utslaget at hagesentrene igjen er åpne i England og Wales, mens de åpner igjen i Nord-Irland først mandag. I Skottland derimot forblir hagesentrene stengt inntil videre.

Britene er som kjent et hageelskende folk og hage er big business. For hageeiere har det vært frustrende ikke å kunne få plante ut i det som har vært en av de beste vårer i manns minne mange steder på de britiske øyer. Næringen har lidd store økonomiske tap, og har allerede måttet kaste tonnevis av planter.

Men tiden er ikke inne ennå til å åpne hagesentrene eller lempe på andre restriksjoner i samme grad som i England, mener førsteminister Nicola Sturgeon i Skottland. Mens Boris Johnson kunne glede folk i England med at de igjen kan sole seg i parkene og kan reise mer fritt, er beskjeden fra Nicola Sturgeon at folk i størst mulig grad må holde seg hjemme:

https://twitter.com/NicolaSturgeon/status/1261340033820307456

Flyttet makt ut av London

Mens Wales, Nord-Irland og Skottland har sin egen folkeforsamling, gjelder ikke det England. Parlamentet i London er en nasjonalforsamling for hele Storbritannia.

-Man mente at England ikke trengte noe desentralisert makt, siden de hadde både Parlamentet i London og finanssenteret The City, sier Mustad.

Erik Mustad utenfor Downing Street

Storbritannia-ekspert Erik Mustad. Foto: Trine Andersen

De desentralserte folkeforsamlingene og parlamentet i Skottland ble opprettet på slutten av 1990-tallet mens Tony Blair var statsminister.

– De ble opprettet for å flytte beslutningsmyndighet ut fra London, så London ikke skulle bestemme alt over de tre andre nasjonene i unionen. De har lokalt selvstyre. Det vil si at de tar beslutninger for det som har med Skottland, Wales og Nord-Irland å gjøre, så har London det overordnede ansvaret for disse store britiske tingene som utenrikspolitikk og forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Så i denne situasjonen, hvor det er snakk om gradvis åpning av de forskjellige delene av Storbritannia, er det helt naturlig at det er folkeforsamlingene i disse nasjonene som tar beslutningene for hvordan dette skal skje – altså lokaldemokrati. Mens Boris Johnson på sin side snakker for England, rett og slett fordi England da ikke har noen egen folkeforsamling eller parlament.

Se faktaboks her om Storbritannias befolkning og hvem som styrer hvor.

trine@britiskpolitikk.no