Vittig drama om livet i Underhuset

Scene fra This House. FotoPhil Daniels (tv) og Vincent Franklin som Labour-innpiskere i "This House". Foto: Johan Persson/National Theatre

Sist oppdatert 12. februar 2023

Ett av de morsomste politiske teaterstykkene som er laget, kan i en uke framover sees på nett. National Theatres «This House» er skrevet av den unge britiske dramatikeren James Graham og kan anbefales på det varmeste. Dette er politisk teater på sitt beste.

Julian Wadham i en scene fra This House. Han spiller en av torienes innspiskere. Foto

Julian Wadham i en scene fra «This House». Han spiller en av torienes innspiskere. Foto: Johan Persson/National Theatre

Teaterstykket foregår på kontorene til innpiskerne hos Labour og de konservative på 1970-tallet da Labour strevde med å beholde makten. Det var noen ekstremt kaotiske år i britisk politikk.

Etter først å ha ledet en minoritetsregjering i noen måneder, skrev Harold Wilson ut nyvalg i 1974. Resultatet ble en knapt Labour-flertall som ganske raskt smuldret bort.

Parlament på syre

Kampen mellom innpiskerkontorene til Labour og toriene er nådeløs. Alle avtaler om såkalt utbytting ved stemmegivning avblåses og alle midler tas i bruk.

I Grahams ustyrtelig morsomme stykke er det slåsskamper på kontorene, avtaler blir gjort ved hjelp av bestikkelser og parlamentmedlemmer bæres inn i salen for å stemme, samme hvor syke de er.

– Det var som et parlament på syre, har James Graham sagt om denne perioden.

Graham sier at han nesten ikke trengte å finne opp historier for å skape dramatikken.

– Det var helt crazy. Mange har betegnet denne perioden som den mest intense og dramatiske i moderne parlamentarisk historie. Jeg trengte nesten ikke finne på noe. Det vanskeligste var å velge hvilke crazy historier jeg skulle ta med, sier Graham i et  videointervju med National Theatre:

«This House» fikk strålende kritikker da det hadde premiere på National Theatre i London i 2012, og ble spilt for utsolgte hus. Fire år senere ble det satt opp i West End, og det har også vært på turné rundt i Storbritannia.

Produktiv dramatiker

James Graham slo gjennom som dramatiker med «This House», som han skrev da han var bare 30 år gammel. Og til tross for at ennå ikke er 40, er listen over teaterstykker han har skrevet lang. Graham var blant annet mannen bak «Brexit – The Uncivil War», filmen om Vote Leave-kampanjen og Dominic Cummings, med Benedict Cumberbatch i hovedrollen.

Graham har også skrevet teater om Labours historie, der publikum følger et parlamentsmedlem spilt av Martin Freeman i en valgkrets nord i England gjennom flere tiår. Ved hjelp av tilbakeblikk, TV-snutter og bilder, blir Labours historie fortalt på en meget finurlig og morsom måte. Graham fikk britenes teaterpris Olivier for stykket, som vant i klassen beste nye komedie i 2018.

– Jeg har stor tro på at en skal kunne ta opp politiske temaer på teatret. Men det behøver ikke å bety en alvorlig teaterkveld. Det kan være morsomt. Dette stykket er nesten en farse som foregår på et lite kontor i en liten by i nord, har Graham sagt om «Labour of Love».

«This House»  ligger ute på National Theatres Youtube-kanal fram til torsdag i neste uke. National Theatre legger ut en ny forestilling på nett hver torsdag kl. 20 i denne koronatiden.

trine@britiskpolitikk.no