Med ansiktsmaske og antibac i London

Temperatursjekk London EyePopulære London Eye har gjenåpnet, men med færre i hver glassgondol - og med temperatursjekk før du går om bord. Alle foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 20. august 2020

Trine Andersen og Erik Mustad med ansiktsmaske

I London: Trine Andersen og Erik Mustad

Vi gjør oppmerksom på at denne reportasjereisen fant sted mens Storbritannia var grønt på FHIs kart.

Britiskpolitikk.no har vært tre dager i London. Vi vurderte nøye på forhånd om vi skulle dra, og planla alt vi gjorde. Reiser til London må i disse koronatider planlegges på en helt annen måte enn vanlig.

I London følte vi oss trygge, selv om det var en merkelig erfaring. Det var underlig med så lite folk i gatene, men samtidig deilig ikke å måtte gå i kø. Det var svært god plass i butikker, på restauranter og offentlig transport – og der måtte ansiktsmaska på. Antibac var tilgjengelig alle steder.

Det er anbefalt å holde 2 meters avstand, ikke 1 meter som hjemme.

Her er ståa på noen sentrale områder:

Tomt på tuben

Offentlig transport

Ansiktsmaske er påbudt på all offentlig transport. Det er langt færre passasjerer enn vanlig. Mange har fortsatt hjemmekontor og det er få turister. Til tider kunne det virke som om det var flere busser enn folk i gatene.

Taxier

Det er også påbudt med ansiktsmaske i drosjene. Drosjenæringen blør som så mange andre næringer. Det er langt mellom jobbene, fortalte vår drosjesjåfør, som umiddelbart tilbød en spesialpris på kjøring til Heathrow neste dag.pubinteriør

Puber

På puben må alle registrere seg med navn og telefonnummer, slik at det kan bli tatt kontakt dersom det viser seg at en på puben er smittet. Det er ikke lov å bestille ved disken, det er servering ved bordet. Ansiktsmasken var på da vi gikk inn, men kan naturlig nok ikke være på mens det drikkes. Ingen i puben vi var i hadde den på mens de satt ved bordet.

Restauranter

Samme rutiner som ved pubbesøk. I august har regjeringen innført et spesielt tiltak på mandager, tirsdag og onsdager for å få mer fortgang på besøket i kaféer og restauranter. Påmeldte spisesteder gir 50 prosent rabatt på mat og drikke – inntil 10 pund per person. Rabatten betales av regjeringen. Vi så tydelig at det var langt fullere på restauranter som var med i ordningen, enn i de som ikke hadde tilbudet.Eksteriør museum

Teatre og museer

Ingen teatre er åpne, og det er usikkert når de kan åpne igjen. Flere museer i London er i ferd med å gjenåpne, men det er ikke bare å stikke innom. Det må bestilles billetter på nettet til en bestemt tid, og det er enveiskjørt inne. Ansiktsmaske bør brukes også her.

Butikker og hoteller

Mange butikker sliter, og ikke alle er åpne. Men veldig mange av dem som er åpne, har salg og gode tilbud. Det er påbudt med maske i butikkene.

Hotellene sliter med belegget og mange har gode priser. Hotellet vi bodde på kostet bare en tredel av normalprisen.  Det er ikke påbudt med ansiktsmaske inne på fellesområdene på hotellene. På vårt hotell var det frokostbuffet, men ikke selvbetjening. Her hadde de ansatte ansiktsmaske, mens noen gjester hadde det ved disken, andre ikke.

trine@britiskpolitikk.no