Nytt bråk om skilsmisseavtalen med EU

Ed Miliband i aksjon i et koronatomt Underhus. fotoLabours Ed Miliband (steppet inn for partileder Keir Starmer som var i koronakarantene) i aksjon under mandagens debatt om det omstridte lovforslaget i Underhuset. Til høyre Boris Johnson. Koronarestriksjoner gjør at det er få på de grønne benkene. Foto: Jessica Taylor/UK Parliament

Sist oppdatert 14. desember 2020

Vi følger denne saken videre på vår Facebookside.

Boris Johnson har hisset på seg EU, fem tidligere statsministere, parlamentarikere i eget parti og en samlet opposisjon etter at han vil skrote deler av skilsmisseavtalen med EU.

Da han skrev under på skilsmisseavtalen i januar kalte han avtalen fantastisk. Nå mener han den truer både den britiske unionen og fredsprosessen i Nord-Irland. Mandag la han fram en omstridt lov i Underhuset som overkjører deler av avtalen. Hva er det som har skjedd?

-Boris Johnson sier han ønsker å endre på avtalen for å ivareta integriteten til folk i Nord-Irland, og sørge for at det ikke blir grensesjekker mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia, sier Erik Mustad, redaktør for britiskpolitikk.no.

Erstattet backstopen

Siden britene stemte for å forlate EU, har den store nøtten vært hva som skal skje med grensen på den grønne øya etter brexit. Grensen mellom Nord-Irland og Irland er den eneste landgrensen mellom et EU-land og Storbritannia. Målet har hele tiden vært å finne en ordning som gjør at denne grensen kan holdes åpen også etter brexit.

En sentral del av skilsmisseavtalen, som nå er en internasjonal avtale inngått mellom EU og Storbritannia, er Nord-Irland-protokollen. Ifølge den har Nord-Irland spesielle tilpasninger til EU og det indre markedet, slik at grensa på den irske øya skal kunne holdes åpen.

Det er Nord-Irland protokollen det nå strides om. Den erstattet den mye omstridte backstopløsningen som skapte så mange vansker for Theresa May og som gjorde at hun til slutt måtte kaste kortene.

Forgjengere reagerer

Nå mener Boris Johnson at EU vil tolke Nord-Irland-delen av skilsmisseavtalen på en måte som ikke var tilsiktet da den ble inngått. Johnson frykter blant annet at den spesielle ordningen for Nord-Irland skal kunne føre til at det blir toll og avgifter på varer som sendes fra resten av Storbritannia til Nord-Irland.

Men den nye loven –  The Internal Market Bill- vil han sikre at unionen holdes samlet. Brandon Lewis, som er minister for Nord-Irland, innrømmet nylig i Underhuset at den nye loven vil bryte med internasjonal rett, og flere jurister i regjeringens juridiske apparat har trukket seg i protest.

Blant dem som har reagert kraftig på Johnsons handlemåte er alle de fem nålevende forgjengerne til Boris Johnson i Downing Street 10, altså både tidligere Labour og konservative statsministere.

Tony Blair og John Major skriver i et innlegg i Sunday Times at å skrote deler av skilsmisseavtalen vil føre til at freden i Nord-Irland settes i fare, vil gjøre det vanskeligere å forhandle fram handelsavtaler og vil skade Storbritannias omdømme.

-Det som nå foreslås er sjokkerende….. Hvordan kan vi framstå med troverdighet som «global Britain» når vi så åpenbart ikke holder det vi har lovet i det øyeblikket vi signerer (avtaler), skriver de to tidligere statsministerene blant annet.

Skottlands førsteminister er enda krassere i sin kritikk på twitter, der hun kaller Johnson og regjeringen både inkompetene og skruppelløse:

I sluttfasen

Johnsons utspill kommer samtidig med at forhandlingene om det framtidige forholdet med EU nå er i sluttfasen. Britene forlot som kjent EU 31.januar i år, men i den avtalte overgangsperioden som varer ut året, er det ingenting som endres. Men fra nyttår må en handelsavtale være på plass skal britene unngå no deal. Johnson selv har satt 15.oktober som en frist for når en avtale må være framforhandlet. Da er det EU-toppmøte i Brussel.

Kan det være at Johnsons siste utspill bare er et tøft forhandlingsutspill eller ønsker han ikke noen handelsavtale, er villig til å gå for no deal og derfor gir blaffen i hvordan dette er blitt mottatt av EU.

Men i tiden framover må britene ut og forhandle bilaterale avtaler med en rekke land. Spørsmålet blir da hvor stor skade det nå har gjort for britenes omdømme at de bare etter noen måneder er villige til å bryte en avtale inngått med EU.

Johnsons lovforslag passerte mandag med en overvekt på 77 stemmer første avstemning i Underhuset. Det var som forventet, siden de konservative har et solid flertall på 80. Men 30 av Johnsons egne lot være å stemme, og for å berolige skeptikerne har Johnson nå kommet med et tillegg til loven. Av det går det fram at Parlamentet vil få myndighet til å stemme i de tilfeller regjeringen ønsker å bryte med Nord-Irland-protokollen.Underhuset skal stemme over regjeringens tilleggsforslag til uka.

Lovforslaget må også gjennom Overhuset, der det er rapportert om betydelig motstand.

-Men Overhuset kan ikke stoppe loven. Etter behandling der går forslaget igjen tilbake til ny behandling i Underhuset der det igjen stemmes, før det endelige forslaget så går til signering hos dronningen. Først når hun har signert blir det lov, sier Erik Mustad.

SISTE: Lovforslaget gikk gjennom siste stadiet i Underhuset tirsdag 29.september. Det ble vedtatt med 340 mot 256 stemmer. På grunn av kritikken som har kommet blant annet fra egne partifeller, ligger det nå en klausul i loven om at Parlamentet skal få si sitt før regjeringen bruker fullmaktene i den nye loven i strid med skilsmisseavtalen med EU.

trine@britiskpolitikk.no