England stenger dørene igjen i fire uker

Boris Johnson holder koronapressekonferanse i Downing Street FotoStatsminister Boris Johnson annonserte på en pressekonferanse i Downing Street 31.oktober at det igjen blir nødvendig med en nedstengning i England. Onsdag 4.november ga Underhuset sin tilslutning. Foto: Pippa Fowles / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 3. desember 2020

Underhuset ga onsdag ettermiddag som ventet sin tilslutning til regjeringens forslag om å stenge ned England igjen i fire uker fra midnatt og fram til 2.desember. 516 stemte for, mens 38 representanter stemte mot lockdown nummer to. Men hele 34 av de 38 kom fra Johnsons eget konservative parti.

Nedstegningen skjer etter nok en gigantisk u-sving fra Boris Johnson. Han har gjentatte ganger insistert på at en nedstegning vil være «en katastrofe» for landet. Nå sier han at det ikke er noe alternativ skal en «medisinsk og moralsk katastrofe» unngås.

-Det var da også en betuttet Johnson vi så lørdag, da han kom med kunngjøringen om en fire ukers nedstegning av England, sier Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

Som vi husker fikk Boris Johnson mye kritikk for å ha stengt ned landet for sent i mars. Nå gjentar kritikken seg, blant annet fra opposisjonspartiet Labour. Partileder Sir Keir Starmer peker på at han ba om en kort nedstegning for to-tre uker siden i forbindelse med skolenes høstferie. Han ble blankt avvist av statsministeren, som nærmest gjorde narr av Labour-lederen under meningsutvekslingen i Underhuset.

-Statsministeren har på ethvert tidspunkt handlet for sent. Han har ignonert råd og lovet for mye. Å ignorere rådene fra egne vitenskapelig rådgivere i 40 dager, viser en katastrofal mangel på ledelse og vurderingskraft, sa Starmer da Johnson mandag orienterte Underhuset før onsdagens debatt og avstemning.

Satset på regionale tiltak

Ikke bare Labour, men også Johnsons egne medisinske rådgivere presset for flere uker på for å innføre en kort nedstegning for å begrense smitten. Men statsministeren insisterte i det lengste på at regionale tiltak var tilstrekkelig.

– Igjen får Johnson kritikk for å ha ventet for lenge med lockdown 2.0. Han innfører nå akkurat det han hevdet ikke ville skje. Regjeringen håpet at det regionale tretrinnssystemet skulle demme opp for smitten. Men det har ikke fungert som de håpet, sier Erik Mustad.

Regjeringen innførte det regionale tretrinnsystemet 13.oktober. England ble da delt inn i områder med middels, høy og svært høy risiko avhengig av det lokale smittetrykket. Liverpool ble som det første området satt under de strengeste restriksjonene, fulgt av flere andre områder nord i England.

Én million smittede

Boris Johnson kom med sin kunngjøring om nedstegning av England samme dag som Storbritannia passerte én million koronasmittede. Onsdag ble det registert 25.177 nye tilfeller og 492 koronadødsfall.  Dette er det høyste antall koronadødsfall som er registrert på én dag siden 19.mai, skriver BBC.

Det offisielle tallet på koronadødstall er nå oppe i 47.742, viser dagens statistikk fra den britiske regjeringen. Disse tallene omfatter dødsfall som har skjedd i inntil 28 dager etter at en person har testet positivt. Tall fra Office for National Statistics er langt høyere. De viser 60.051 dødsfall registrert i  Storbritannia fram til 23.oktober der leger mistenker at covid-19 var en medvirkende dødsårsak.

Erik Mustad sier at han er usikker på om det er nok med én måneds nedstegning for å få kontroll på smittesituasjonen.

-Vi får vi se, men jeg lurer på om én måned er nok. Det samme sa jo også statsråd Michael Gove søndag. Alt avhenger jo av at smitten går ned, sier Mustad.

Michael Gove sa i et intervju med Sky News søndag at det kan bli aktuelt å forlenge nedstegningen utover 2.desember, en uttalelse som skapte store overskrifter i britisk presse mandag. – «A nightmare without end,» skrev Daily Mail på sin forside.

Motstand i egne rekker

Boris Johnson på sin side insisterte i Underhuset mandag på at nedstegningen ikke vil vare utover 2.desember, og at en forlengelse utover denne datoen i så fall ville være noe Underhuset ville få stemme over. Johnson håpet nok også at dette skal berolige kritikerne i eget parti. Flere av de konservative er sterkt imot å stenge ned samfunnet en gang til. Blant dem som har protestert er tidligere partileder Iain Duncan Smith, som mener at regjeringen har gjort knefall for sine vitenskaplige rådgivere, skriver Sky News.

I tillegg til de 34 av Johnsons egne partifeller som stemte mot lockdownen i onsdagens avstemning i Underhuset, avsto 16, inkludert tidligere statsminister Theresa May, fra å stemme, skriver The Times. May ba regjeringen komme med en analyse av de økonomiske konsekvensene av nedstengningen. I sitt innlegg i Underhuset antydet hun at Johnson hadde tilpasset data slik at de passet med regjeringens koronapolitikk.

Boris Johnson forlot salen idet May startet å tale, noe han har fått kritikk for. Han sendte da også etterpå en melding til May der han beklaget og sa at han måtte i et møte.

Ikke like omfattende

Nå er ikke nedstegningen denne gangen like omfattende som i vår.

-Blant annet kan skolene og universitetene holde åpent. Det er viktig. I Frankrike er universiteter også lukket under nedstengingen der, påpeker Mustad.

I motsetning til forrige gang, settes det ikke noen begrensning på hvor lenge folk kan oppholde seg utendørs for for eksempel å trimme.

Men butikker som selger ikke-nødvendige varer (her er det gjort noen unntak), og restauranter, barer og kafeer, kinoer og teatre må stenge. Det blir ikke lov å dra på turer med overnatting verken innenlands- eller utenlands, med unntak for arbeidsreiser.

-Stay at home. Protect the NHS. And save lives, var beskjeden fra Boris Johnson på pressekonferansen lørdag. Du kan lese hele Johnsons innlegg her.

Kun England

Nedstegningen fra torsdag 5.november og fram til 2.desember gjelder bare England. På dette området gjelder selvstyre, og Skottland, Wales og Nord-Irland styrer sine egne koronatiltak.

I Wales ble det allerede 23.oktober innført en 17 dager lang nedstengning, som opphører 9.november. Også i Wales holder skolene åpne i denne perioden. Førsteminister Mark Drakeford har sagt at det ikke er aktuelt å forlenge nedstengningen, men at flere restriksjoner fortsatt vil gjelde. Blant annet får ikke folk i Wales lov å krysse grensen til England – med noen unntak, som arbeidsreiser. Se detaljer her.

Også Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon har bedt skottene la være å reise over grensen til England med mindre det er helt nødvendig. Skottland innførte mandag et nytt system for regionale koronatiltak basert på fem trinn etter smittetrykk.

Nord-Irland innførte nye tiltak 16.oktober, og stengte blant annet alle puber, restauranter og barer i fire uker.

Vi minner også om artikkelen Koronautviklingen og tiltak dag for dag her på nettstedet. Denne artikkelen oppdateres jevnlig, og gir en oversikt over hvilke tiltak som blir satt inn når.

trine@britiskpolitikk.no