Brexitforhandlingene fortsetter på overtid

Boris Johnson snakker i telefon. FotoBoris Johnson i samtale med sine regjeringskolleger om den siste utviklingen i brexitforhandlingene. Foto: Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 7. februar 2023

Vi følger utviklingen på vår Facebook-side.

Det skal gjøres et siste forsøk på å få til en brexitavtale. Partene hadde satt søndag som endelig deadline, men det skal forhandles videre, opplyste EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen etter en telefonsamtale med Boris Johnson søndag formiddag.

-At det ikke kom noen avklaring søndag, er oppsiktsvekkende. Enten skyldes det at det nå er bevegelse i forhandlingene, eller så handler ekstrarunden om at ingen av sidene vil bære ansvaret for å trekke ut proppen, sier Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

Du kan høre mer om hans og Øivind Bratbergs vurderinger i denne ferske episoden av Pod Britannia:

EU-Kommisjonens president Ursula von der Leyen har fortsatt et håp om at uenigheten kan løses.

-Jeg hadde en konstruktiv og nyttig samtale med Boris Johnson. Til tross for at frister har blitt overskredet igjen og igjen mener vi begge at det er ansvarlig å strekke seg litt lenger for å se om det er mulig å nå fram til en avtale, sa von der Leyen søndag.

Det har vært forhandlet intenst i Brussel etter at Boris Johnson og von der Leyen under en middag onsdag ble enige om å gjøre et siste forsøk på å komme fram til en handelsavtale.

-Vi hadde en livlig og interessant diskusjon om de uløste sakene. Vi forstår hverandres ståsted. De forblir langt fra hverandre, skrev Ursula von der Leyen på Twitter etter middagen.

Signalene som har kommet fra Brussel og EU de siste dagene, har da heller ikke vært optimistiske. Boris Johnson har bedt briter og næringslivet forberede seg på no deal.

-Vi står fortsatt langt fra hverandre på sentrale punkter. Det kan fremdeles bli en avtale, men det mest trolige er at vi må være forberedt på en avtale som Australias fra 1.januar, sa Boris Johnson i en kunngjøring søndag ettermiddag.

En avtale som Australias innebærer i praksis no deal.

Tre sentrale områder

Forhandlingene om en handelsavtale mellom EU og Storbritannia har nå pågått siden mars. Det har tidligere kommet rapporter om at 95 prosent av avtalen er i boks, men det hjelper lite når det fortsatt ikke er enighet på de tre viktigste områdene: Fiskerier, like konkurransevilkår for næringslivet og hvordan framtidige tvistesaker skal løses.

Mye står på spill og det er politikerne som til sjuende og sist skal si ja eller nei. Så at de politiske toppene har involvert seg sterkere nå på slutten er som forventet. En eventuell avtale skal kunne selges til de respektive parter.

For britene handler det om at Johnson må tilfredsstille de forskjellige delene av det konservative partiet, også de sterke brexiterene. For EU handler det om å få til en avtale som alle medlemsland kan leve med etter at overgangsperioden går ut ved årsskifte. Dette gjelder ikke minst Irland. Sentralt for EU står også å beskytte det indre markedet.

Vanskelige kompromisser

Begge parter sier de ønsker en avtale. Skal det skje må vanskelige kompromisser inngås i rekordfart. Det er bare snaue tre uker igjen til nyttår. Da må en avtale være på plass.

31.desember er overgangsperioden over. I overgangsperioden er det ingenting som forandres. I utgangspunktet kunne overgangsperioden forlenges med to år, men britene har lovfestet at de ikke vil ha noen forlengelse av den. Dermed må en handelsavtale være på plass da. Den må også være ratifisert både av EU-parlamentet og parlamentet i London.

Blir det ingen avtale, må britene rette seg etter Verdens handelsorganisasjons regler. Det betyr i så fall toll på varer mellom Storbritannia og EU, og kontroll ved grensene. Tollsatser på matvarer forventes å raskt gi økte priser, og forsyninger av alt fra medisiner til maskindeler vil bli forsinket.  Sky har et utmerket oversikt her over hva no deal innebærer på ulike områder.

Ifølge analyser vil no deal ramme hardt. Og det kommer på toppen av de økonomiske konsekvensene av koronapandemien. Nylig kunne finansminister Rishi Sunak legge fram tall som viste at koronapandemien i år vil føre til den største tilbakegangen i britisk økonomi på 300 år.

Theresa Mays mantra var at «ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale». De neste dagene vil vise om hun får rett.

trine@britiskpolitikk.no