Firetrinns plan for gjenåpning av England

Boris Johnson under pressekonferanse i Downing Street.Boris Johnson presenterte den nye firetrinnsplanen for England på en TV-sendt pressekonferanse fra Downing Street. Foto: Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 9. mai 2021

Går alt etter planen, vil de siste koronarestriksjonene i England bli opphevet 21.juni.  -Vi ser virkelig slutten på dette, sa Boris Johnson da han presenterte firetrinnsplanen som skal få England ut av lockdownen.

På sin vanlige optimistiske måte lovet Boris Johnson britene at våren og sommeren «uten sammenligning» vil føles bedre enn den hverdagen de nå opplever under nedstengningen. Men samtidig er han uvanlig forsiktig og vil ikke åpne opp for raskt. Det skal gå minst fem uker mellom hvert trinn for å kunne vurdere hvordan gjenåpningen slår ut og om det da er forsvarlig å gå videre til neste trinn.

Boris Johnson måtte i begynnelsen av januar stenge ned England for tredje gang, etter en eksplosiv økning i koronasmitten. Målet er nå at en fjerde nedstengning skal unngås ved å gå gradvis og forsiktig fram.

Johnson kan kun bestemme koronatiltak i England, siden Nord-Irland, Wales og Skottland har selvstyre på dette området. Men også i disse delene av Storbritannia er strenge koronatiltak på plass.

Ambisiøse vaksinemål

Det er tempoet i vaksineprogrammet som gjør at Boris Johnson nå mener det er grunn til å være optimistisk.

-Vaksineprogrammet har på dramatisk vis endret oddsen i vår favør, sa Johnson da han la fram planene for Underhuset.

Tall fra 22.februar viser at imponerende 17,7 millioner briter nå har fått første vaksinedose. Regjeringens mål er at alle over 50 og sårbare grupper skal få tilbud om første vaksinedose innen 15.april og at alle voksne skal få tilbudet innen slutten av juli.

Vaksinering og streng lockdown har da også ført til at både tallet på nye smittetilfeller, sykehusinnleggelser og dødsfall har gått ned de siste ukene. Men de er fortsatt høye. Tall fra 22.februar viser 10.641 nye koronatilfeller og 178 dødsfall de siste 24 timer.

Skoler gjenåpnes først

I den nye firetrinnsplanen er første trinn en gjenåpning av skolene 8.mars. Det blir testing av elevene to ganger i uka, og de må ha på munnbind i timene.

8.mars kan også to personer fra forskjellige husstander møtes utendørs og til og med få lov til å sette seg ned på en benk. Det er ikke tillatt under dagens strenge koronaregler. I første trinn kan også beboere på sykehjem få ha besøk av én person.

Som et ledd i trinn én vil det fra 29.mars, når de fleste skoler tar påskeferie, bli tillatt å møte flere utendørs.

Vil føre til økt smitte

Johnson sier at en lettelse av restriksjonene vil føre til økt smitte, flere sykehusinnleggelser og flere dødsfall:

-Men vi kan ikke fortsette på ubestemt tid med restriksjoner som skader vår økonomi, vår psykiske og fysiske helse og våre barns levevilkår.

Trinn to er planlagt 12.april. Da får blant annet alle butikker åpne, også frisører – noe som sikkert er svært etterlengtet. Pubene får også lov å servere alkohol ute.

17.mai lettes det ytterligere på hvor mange som kan møtes utendørs, teatre og kinoer får åpne og det kan igjen bli lovlig å reise utenlands.

21.juni skal så alle koronarestriksjoner heves. Du kan lese regjeringens oversikt over alle tiltakene her.

Interessant for oss er det å vite når vi igjen kan reise til Storbritannia uten å måtte gå rett i en ti dagers karantene. Det sier planen ingenting om. Men at reisesuget er stort også i Storbritannia, er det ingen tvil om. Ifølge Guardian økte bestillingene av utenlandsferier til land som Hellas og Spania, kraftig etter at Johnson la fram planene om at det kan åpnes for utenlandsreiser igjen fra 17.mai. Om det skjer avgjør, som alt annet i planen, smittesituasjonen.

Reaksjoner

Labour-leder Keir Starmer støtter en forsiktig og gradvis åpning, og viser til at Boris Johnson ved de to tidligere lockdownene åpnet samfunnet igjen for tidlig. Han mener Johnson har lært nå.

-Alle ønsker at dette skal bli den siste nedstegningen, sier Starmer.

Johnson får noe motstand i eget parti. En fraksjon innenfor det konservative partiets parlamentsgruppe, Covid Recovery Group, mener Johnson går for sakte fram og bør åpne opp mer raskere.

YouGov gjorde mandag kveld en kjapp meningsmåling blant et utvalg velgere (snaut 4.000). 46 prosent mente at tempoet i gjenåpningen er riktig. 26 prosent mener det går for fort, mens bare 16 prosent mener det går for sakte.

trine@britiskpolitikk.no