Mange britiske krimserier på påskemenyen

James Nesbitt i BloodlandsJames Nesbitt har hovedrollen i "Bloodlands", som foregår i Nord-Irland. Foto: Steffan Hill /TV 2

Sist oppdatert 12. februar 2023

I alt kan de to største TV-kanalene by på hele åtte britiske serier denne påsken. Vi blir tatt med til blant annet Belfast, Bath og Brighton.

Mest aktuell av alle for oss som er interessert i britisk politikk er den rykende ferske BBC-serien «Bloodlands», som foregår i Nord-Irland med The Troubles som bakteppe.

Hovedrollen som politimannen Tom Brannick spilles av James Nesbitt, som selv er født og oppvokst i Nord-Irland under The Troubles.

Serien starter med at en bil blir dratt opp av vannet. Et funn i bilen gjør at Brannick umiddelbart kobler det til IRA og en gammel forsvinningssak som ble dysset ned i de hektiske ukene før Langfredagsavtalen ble undertegnet i 1998. Saken er personlig for Brannick. En av dem som forsvant og aldri er funnet, var hans kone.

«Bloodlands» er på fire episoder, og de to første episodene vises på TV 2 påskeaften, mens de to siste vises dagen etter. Bak serien står produsenten av «The Bodyguard» og «Line of Duty», Jed Mercurio. Det er allerede klart at det blir en sesong to.

TV 2 betalingskanal Sumo legges allerede torsdag 25.mars ut alle fire episodene av miniserien «The Sister», skriver TV 2 i en pressemelding om årets påskekrim. «The Sister» er en thriller signert Neil Cross, mannen bak «Luther».  Hovedrollen spilles av Russell Tovey. På TV 2 Sumo blir det også mer «Line of Duty». Femte sesong legges ut 26.mars, melder TV 2. Det er også laget en sesong 6 av den populære politiserien. Første episode av den hadde nylig premiere på BBC.

Umake par

På NRK blir det gjensyn med flere kjenninger. Blant annet skal det umake paret McDonald og Dodds igjen løse krimgåter i vakre Bath. Ambisiøse McDonald (Tala Gouveia) har blitt overført fra London-politiet og må jobbe sammen med veteranen Dodds (Jason Watkins), som liker seg best i bakgrunnen – og som er tilhenger av gamle etterforskningsmetoder. Det skal vise seg at duoen utfyller hverandre og blir et svært så effektivt team. I sesong 2 handler det blant annet om en ballongferd over Bath som ender i et drap. Dette er  humoristisk krim med mange kjente skuespillere i gjesteroller.

Som det er vanlig nå legges serien ut på nett før den vises på lineær TV. Alle tre episoder i sesong to legges ut på NRK TV fredag 26.mars. Første episode vises på NRK1 samme kveld.

Og 26.mars er dagen vi virkelig kan fråtse i britisk krim. I tillegg til «Mcdonald og Dodds», legges ifølge en pressemelding fra NRK sesong 2 av «The Bay», sesong 4 av «Nedgravde hemmeligheter» (to første episoder), «Mordene i Pembrokshire» og «Grace» ut denne fredagen, mens seriene vises på NRK1 spredt ut fra 29.mars og gjennom påsken.

«Grace» er basert på Peter James´ bestselgende bøker om Brighton-politimannen Roy Grace. Kun én episode, men den er til gjengjeld på halvannen time, og vises på NRK1 2.påskedag. John Simm har tittelrollen. «Grace» er skapt av Russell Lewis, som også står bak  «Unge inspektør Morse».

Scene fra Nedgrave hemmeligheter. Foto

Nicola Walker som Cassie og Sanjeev Bhaskar som Sunny i «Nedgravde hemmeligheter». Foto: NRK

Gamle hemmeligheter

Nicola Walker and Sanjeev Bhaskar er tilbake som duoen Cassie og Sunny i sesong 4 av «Nedgravde hemmeligheter» («Unforgotten»). Suksesserien har gått på ITV siden 2015, og duoen løser gamle saker og hemmeligheter som har vært begravd i årevis.

I NRKs beskrivelse av den nye sesongen heter det: «En hodeløs kropp blir funnet på et gjenvinningsanlegg for skrapmetall. Sunny og Cassies team mistenker at liket har vært oppbevart i en fryseboks».

I «The Bay» møter vi politietterforskeren Lisa Armstrong, spilt av Morven Christie, kjent fra blant annet TV-serien «Grantchester».

Luke Evans i Mordene i Pembrokshire

Luke Evans som Steve Wilkins i «Mordene i Pembrokeshire». Foto: ITV

I «Mordene i Pembrokeshire» gjenåpner etterforsker Steve Wilkins (Luke Evans) to uløste drapssaker fra 1980-tallet. Banebrytende rettsmedisinske metoder knytter drapene til en rekke innbrudd begått på 80- og 90-tallet.

Mannen som begikk disse ranene nærmer seg slutten av soningen, og det blir opp til Wilkins å samle nok bevis til å kunne dømme ham før han løslates og muligens dreper igjen, skriver NRK i sin omtale.

Christie-dokumentar

Nevnes kan det også at NRK 1 lørdag 27.mars sender en dokumentar om krimdronningen – «Agatha Christie – 100 blodige år». Dokumentaren legges ut på NRK TV torsdag 25.mars.

Vil du høre mer om Agatha Christie anbefaler vi denne episoden av Pod Britannia, der krimekspert Nils Nordberg forteller om Hercule Poirot og Christies forfatterskap: