Sadiq Khan gjenvalgt som Londons borgermester

Sadiq Khan fotoSadiq Khan styrer et London der Labour det siste tiåret har stått stadig sterkere. Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Sist oppdatert 16. august 2021

Labours Sadiq Khan får en ny periode som Londons borgermester. Seiersmarginen var mindre enn ved forrige valg, og de konservatives kandidat Shaun Bailey overrasket mange.

For fem år siden var valget av Sadiq Khan en stor og symboltung begivenhet. Ved valget den gang sto Khan, oppvokst i Sør-London med pakistanske foreldre, overfor Zac Goldsmith, konservativ politiker med privilegert sosial bakgrunn. Valgkampen hadde ufine trekk underveis, og for venstresidens sympatisører ble resultatet ansett som en seier for det åpne, flerkulturelle London.

Byens fremste representant

Borgermesteren i London har begrenset med politiske virkemidler. I hovedsak dreier det seg om offentlig transport, boligutvikling, brann, politi og kriminalitetsbekjempelse. I tillegg følges borgermesterens arbeid av den valgte byforsamlingen. Mest av alt er borgermesteren hovedstadens valgte talsperson og fremste representant.

Rollen som «Londons leder» utad har Khan spilt ut til fulle, også internasjonalt. Halvannen måned etter at han tiltrådte i 2016 kom brexit-avstemningen, der et klart flertall for Remain i London ble overskygget av et nasjonalt flertall for å ta Storbritannia ut av EU. Khan gjorde det til en personlig oppgave å tale byens og ja-sidens sak i den lange og flokede debatten som fulgte. Som ytterligere et eksempel på Khans internasjonale rolle har han vært en av president Donald Trumps argeste motstandere i britisk politikk, noe som ikke minst har kommet til syne i hissige utvekslinger ved Trumps besøk på britisk jord.

Kriminalitet og voksesmerter

Noe av Trumps kritikk mot Khan var at byen tok lett på terroranslag mot egne borgere og at borgermesteren selv ikke forsto alvoret i å konfrontere radikal islam.

Mye av kritikken mot Khan i London har imidlertid handlet om hverdagskriminalitet, for eksempel statistikken over ran og vold i løpet av femårsperioden. Uklar strategisk tenkning omkring boligbygging og transport har vært kritisert, og mange har etterspurt klarere svar på hvordan byens næringsliv skal reise seg igjen etter pandemien.

Redusert flertall

På meningsmålinger har Khan selv virket usårbar for kritikk, og den konservative borgermesterkandidaten Shaun Bailey har syntes sjanseløs gjennom det siste året. Når alt kom til alt, var Bailey slett ikke så langt bak.

Idet første- og annenpreferanser var tatt med i Londons kompliserte valgordning, var styrkeforholdet mellom de to 55,2 mot 44,8 prosent i Khans favør. Så sent som for to måneder siden, var avstanden pluss/minus 30 prosentpoeng, skriver the Telegraph, og Khan lå an til godt over 50 prosent av «førstestemmene». Det endte med 40 prosent.

Khan får med seg fortsatt flertall for sentrum/venstre i Londons byforsamling, der Labour har 11 og De grønne 3 av forsamlingens 25 seter, mot det konservative partiets 9.

Og Laurence Fox? Skuespilleren kjent fra norske skjermer som politisersjant Hathaway i krimserien Lewis stilte som kandidat med ønske om å løfte frem patriotiske verdier og bekjempe venstresidens identitetsmarkeringer. Kandidaturet skjøt fart i kjølvannet av angrepet mot statuer og gatenavn med tilknytning til historisk makt og diskriminering sommeren 2020. Fox sin egen kampanje gikk det imidlertid så som så med. Fox endte på magre 1,9 prosent, til tross for en god del tid i rampelyset på vei mot valget.

oivind@britiskpolitikk.no