Boris Johnson med endringer i regjeringen

Liz Truss ankommer Downing Street 10Liz Truss er britenes nye utenriksminister. Foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street

Sist oppdatert 12. november 2021

Boris Johnson forfremmet Liz Truss til utenriksminister da han onsdag gjorde omfattende endringer i regjeringen. Hun erstatter Dominic Raab, som tar over som justisminister.

Raab blir også formelt nestkommanderende i regjeringen. Det er en jobb han i praksis har hatt siden han ble utnevnt til utenriksminister i juli 2019. Raab vikarierte for Johnson da han var koronasyk i fjor sommer.

Men til tross for at han nå formelt blir regjeringens visestatsminister, er det ingen tvil om at Raab blir degradert. Utenriksministerjobben han nå må gå fra er en av de tyngste i regjeringen. Raab skal da også ha vært rasende over å ha blitt flyttet fra denne posten, skriver Sky News.

Ble på ferie

Det har lenge gått rykter om at Boris Johnson ville gjøre endringer i regjeringen, og Raabs navn har vært nevnt som en av dem som har sittet minst trygt. Utenriksministeren ble sterkt kritisert etter at han lot være å dra hjem fra ferie på Kreta da Taliban rykket inn i Kabul. Han har også vært beskyldt for å være en kontrollfrik, noe som har gjort ham upopulær i mange kretser. Espen Aas skrev denne profilen av Raab da han ble utenriksminister i 2019.

Raabs etterfølger Liz Truss, blir britenes andre kvinnelige utenriksminister. Den første var Labours Margaret Beckett, som ble utenriksminister i 2006, i Tony Blairs regjering.

Truss kommer fra jobben som handelsminister, der hun blant annet har hatt ansvaret for å forhandle fram frihandelsavtaler med en rekke land – blant dem Norge – etter brexit. Hun er med andre ord godt kjent, og har gode kontakter, på den internasjonale arenaen.

Møte i den britiske regjeringen. Foto

Første regjeringsmøte i Downing Street etter endringene i regjeringen. Foto: Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Fra vaksine til utdanning

Raab tar over justismimisterposten etter Robert Buckland, som nå må flytte til de bakre benker i Underhuset. Det må også Gavin Williamson, som har fått sparken som utdanningsminister. At Williamson fikk sparken var ikke uventet. Han har fått mye kritikk for et kaotisk nedstengningsregime av skolene tidligere i år og for eksamenskaos i fjor vår. Ny utdanningsminister blir Nadhim Zahawi, som til nå har vært statsråd med ansvar for regjerinens vaksinestrategi.

Gavin Williamson kunngjorde, som den første, sin exit fra regjeringen:

Også boligminister Robert Jenrick har mistet jobben. Michael Gove tar over, men han beholder samtidig flere av sine nåværende ansvarsområder, skriver BBC.

Oliver Dowden går av som kulturminister, og erstattes av Nadine Dorries, som også er bestselgende forfatter i tillegg til å sitte i Underhuset. Dowden fortsetter i regjeringen som minister uten portefølje.

Det har også vært spekulert i om innenriksminister Priti Patel ville bli skiftet ut, men hun blir sittende. Beholder jobben gjør også regjeringens mest populære medlem, finansminister Rishi Sunak.

Dette er den andre større endringen Boris Johnson har gjort i sin regjering siden han tok over som statsminister etter Theresa May i juli 2019. Den forrige endringen skjedde i februar i fjor.

BBC har en fin oversikt over den nye regjeringen. BBCs politiske redaktør Laura Kuenssbergs analyse om regjeringsendringen anbefales også.

redaksjonen@britiskpolitikk.no