Fakta om Boris Johnsons regjering

Katten Larry på Johnsons skrivebord. FotoLarry har fått beholde jobben etter at Boris Johnson overtok. Foto: Number 10, Flickr

Boris Johnson tok over som britisk statsminister 24.juli 2019. Etter det har han foretatt to store utskiftinger i regjeringen. Den første 13.februar 2020, den andre 15.september 2021.

En som sitter trygt er imidlertid the Chief Mouser, katten Larry, som har jobbet også for statsminister David Cameron og Theresa May. Larry har bodd i Downing Street 10 siden 15.februar 2011. Den frittalende katten har egen Twitter-konto, der han skryter av at han har hatt jobben som Chief Mouser lenger enn noen av dagens partiledere. Larrys Twitter-konto er vel verdt å følge. Her er et eksempel:

De mest sentrale ministere i regjeringen foruten statsministeren, er utenriksministeren, innenriksministeren og finansministeren. De tre postene innehas av:

  • Rishi Sunak  – finansminister (erstattet Sajid Javid da han trakk seg i februar 2020)
  • Liz Truss – utenriksminister
  • Priti Patel – innenriksminister

Dominic Raab ble formelt utnevnt til visestatsminister  da Boris Johnson ommøblerte  i september 2021. Raab gikk da fra jobben som utenriksminister til å bli justisminister.

Sajid Javid  kom inn igjen i regjeringen som helseminister 27.juni 2021. Det skjedde etter at Matt Hancock trakk seg etter å ha brutt koronareglene – se bakgrunnn her.

BBC har en fin presentasjon av dagens regjering.

Det som kan være forvirrende med det britiske systemet, er at det i hvert departement er flere personer med tittelen «Minister of State» for ulike områder. Dette er politikere som har spesialområder eller leder avdelinger i sitt departement, men de er ikke statsråder, og sitter altså ikke rundt regjeringens bord. Vi har ikke noe tilsvarende organisering i norske departement, den nærmeste oversettelsen på norsk er statssekretær eller juniorminister (for å skille fra statsråd).

Inn i nummer 11

Boris Johnson i regjeringskontoret i Downing Street. Foto: Number 10, Flickr.

Den britiske statsministeren har kontor i Downing Street 10 noen steinkast fra Parlamentet i Westminster i London. Downing Street 10 har vært den britiske statsministerens embetsbolig siden 1735. Les mer om historien her.

Boris Johnson har imidlertid, som også David Cameron og Tony Blair før ham, valgt å flytte inn i leiligheten over Downing Street 11, som er større.

Theresa May bodde i leiligheten over number 10, og har nå flyttet tilbake til sin valgkrets Maidenhead. Theresa May fortsetter som parlamentsmedlem på de bakre rekker i Underhuset. Hun ble gjenvalgt med stor margin i valget 12.desember 2019.

redaksjonen@britiskpolitikk.no