Boris Johnson presses hardt – men avviser å gi seg

David Davis i spørretimen. FotoDen konservative partiveteranen David Davis tok ordet i spørretimen i Underhuset onsdag og ba Boris Johnson om å gå av. Foto: UK Parliament/Jessica Taylor

Sist oppdatert 7. mai 2022

  • SISTE: Tirsdag 25.januar ble det klart at London-politiet skal etterforske flere av festene i Downing Street. Når de kommer med sin rapport, er ikke klart. Men Sue Grays foreløpige rapport, som omtales nede i saken, kom mandag 31.januar. Les mer om den her.

Boris Johnson har mistet kontrollen over eget parti og presses hardt fra mange ulike hold. Han insisterer på at han ikke vil gi seg selv om det kommer et mistillitsforslag mot ham.

-Boris vil ikke gi seg frivillig. Han må dras skrikende ut av nummer 10, sier partiveteran David Davis til den konservative avisa Telegraph.

I en uvanlig dramatisk spørretime onsdag 19.januar reiste Davis seg fra bakre benk da det bare var minutter igjen av den fastsatte tiden:

-For Guds skyld, gå! sa Davis.

Kan ha kjøpt seg tid

Minutter før spørretimen hadde en av de konservative parlamentsmedlemmene, Christian Wakeford, krysset gulvet i salen i Underhuset og meldt overgang til Labour. Det er år siden noe tilsvarende har skjedd i torypartiet, og paradoksalt nok kan det ha ført til at det har roet seg litt i partiet, og at Johnson har kjøpt seg litt tid.

-Jeg tror ingenting kunne ha forent oss mer enn å se noen krysse gulvet på den måten, sier det konservative parlamentsmedlemmet Joy Morrisey til BBC. Flere medier melder om samme reaksjoner fra Morriseys kolleger.

Boris Johnson i spørretimen. Foto

Boris Johnson fikk mye motstand i spørretimen onsdag. Foto: UK Parliament/Jessica Taylor

Spekulasjonene har gått høyt i britisk presse de siste dagene om hvor mange konservative parlamentsmedlemmer som har skrevet brev om mistillit til den mektige 1922-komitéen. Det magiske tallet er 54. Nås det, utløser det en mistillitsavstemning mot Johnson. Les mer om reglene her.

Ingen andre enn komitéens leder Graham Brady vet hvor mange brev som er sendt. Tallene som nevnes i britisk presse er mellom 20 og 40. The Telegraph skriver at mellom tre og sju brev med krav om mistillit ble trukket onsdag kveld.

De fleste tror nå at Johnsons kritikere vil holde an til de ser resultatet av granskingen toppbyråkraten Sue Gray gjør av alle festene i Downing Street. Resultatet av granskingen blir med andre ord avgjørende for hva som skjer videre. Det er ventet at rapporten kommer neste uke. Det mest alvorlige for Johnson er om det kan leses ut av rapporten at han har løyet for Parlamentet.

Tre år siden sist

Det er bare drøye tre år siden sist det var en mistillitsavstemning mot en leder i det konservative partiet. Sist det skjedde var 12.desember 2018 da Theresa May var statsminister. May overlevde avstemningen, men kom ut av den som en svært svekket statsminister, og trakk seg da også bare måneder senere.

Den gang var det en mer oversiktlig situasjon. De som var for en hard brexit sto mot de som var tilhengere av EU og ønsket en mykest mulig brexit. Denne gangen er situasjonen langt mer uoversiktlig. Det er ikke bare én gruppe som har rottet seg sammen mot Johnson, men flere:

  • Flere skotske konservative med den skotske partilederen Douglas Ross i spissen krever at Johnson må gå. Det er ikke spesielt overraskende. Johnson er så upopulær i Skottland at han regnes som en valgvinner for det skotske nasjonalistpartiet SNP.
  • De 20 parlamentsmedlemmene som ble valgt inn fra det tidligere røde beltet i Nord-England er misfornøyde, og det rapporteres at 11 av dem har levert inn brev til 1922-komitéen.
  • Frusterte brexitere som mener det går for sakte med å gjøre nytte av at Storbritannia nå står utenfor EU.
  • Merkedsliberale som er skeptisk til skatteøkninger og statlig regulering.
  • Tidligere regjeringsmedlemmer som aldri har likt Johnson og som var mer moderate enn ham i brexitspørsmålet.

Chamberlain-sammenligning

Onsdag kom altså David Davis på banen. Han er ingen hvem som helst i det konservative partiet, så når han snakker, lyttes det. «A huge moment», karakteriserte BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg det som. Davis sa at han har forsvart Boris lenge. Men at han forventer at ledere tar ansvar for sine handlinger, og at det ikke lenger er tilfelle.

Ordene han avsluttet sitt korte innlegg i spørretimen med: «In the name of God, go!» var et sitat fra Leo Amery som var med å felle Neville Chamberlain og gjøre Churchill til statsminister i mai 1940.

«For Boris Johnson, en mann som idoliserer Winston Churchill, var kanskje en sammenligning med Chamberlain den verste fornærmelse man kan tenke seg», skriver The Telegraph.

David Davis (73) har sittet i Parlamentet siden 1987 da Margaret Thatcher var statsminister. Han var brexitminister i Theresa Mays regjering og trakk seg i protest mot Mays brexitplan. Et snaut døgn etter trakk forøvrig Boris Johnson seg som utenriksminister av samme grunn.

Nå mener Davis at med mindre Johnson skiftes ut vil partiet hans «die a death of thousand cuts», som på norsk kanskje best kan oversettes med en langsom og pinefull død.

Vil ikke gi seg

Selv om de 54 brevene nås, og det blir en mistillitsavstemning mot Boris Johnson, er det slett ikke sikkert at han vil tape den. Johnson er en mester i å sno seg unna de fleste kriser, og det kan skje igjen. Spesielt fordi det ikke står en åpenbar kandidat klar til å ta over. Med så mange ulike grupperinger i partiet blir det også vanskeligere å samles om en kandidat.

Finansminister Rishi Sunak, utenriksminister Liz Truss og tidligere helseminister Jeremy Hunt er navn som oftest nevnes, men også andre kan melde seg på dersom det blir en lederkamp.

De færreste tror at Boris Johnson selv kommer til å trekke seg. Ifølge The Telegraph gjorde Johnson det onsdag kveld da også klart at han ikke vil gi seg selv om det kommer en mistillitsavstemning mot ham.

Les mer her om reglene som gjelder for lederskifte i det konservative partiet.

redaksjonen(at)britiskpolitikk.no