Tar tempen på London i ny bok

Øivind Bratberg med sin nye bok. FotoØivind Bratberg er ute med ny bok om London.

Sist oppdatert 13. mars 2022

Det handler både om dronning, parlament, brexit, BBC, tradisjoner og kulturkamp i Øivind Bratbergs nye bok om London.

«Falmet fløyel i London» har han kalt boka, som er en essaybok krydret med fakta.

-Jeg håper dette skal være artig og interessant lesing for alle med en viss fascinasjon for Storbritannia. Den er skrevet med et skråblikk på mangt og mye, men samtidig kunnskapsbasert, sier Øivind.

Første møte

Han starter boka med å beskrive sitt første møte med London. Det kom forholdsvis sent. Han var 20 år da han i november 2000 kunne sette sine ben på britisk jord. Og etter å ha gått ut av Victoria station for første gang, passert en rød dobbeltdekker, fulgt Victoria Street ned mot Westminister Abbey og parlamentet, var han ikke i tvil:

«Siden kunne vel ikke livet bli det samme som før. Smil skjevt til alle floskler, men la Samuel Johnsons visdomsord få stå. Er du lei London, må du være lei av livet selv», skriver Øivind i forordet.

Siden har det blitt mange flere London-turer, og kjærligheten til London og det britiske har bare vokst seg større. En kan trygt si at Øivind er en hengiven anglofil. Og det britiske har også preget arbeidsdagene hans både som førstelektor ved Universitetet i Oslo og som medredaktør her på britiskpolitikk.no.

Kontraster

Boka har han jobbet med fra og til i flere år, forteller han. Utgangspunktet var kontrasten mellom det røde, EU-vennlige London og et England der vinden trekker i motstatt retning. Noe som klart viste seg under brexitavstemningen. Mens et flertall av England – og britene –  stemte for brexit, var det nesten 60 prosent i London som stemte for å forbli i EU.

-London er preget av de samme gamle institusjonene og museene, men samtidig må hovedstaden hanskes med forandringene et nytt Storbritannia fører med seg. Dette er en verdikamp det er spennende å følge. I boka gir jeg ikke noen pro eller kontra, men gjør meg noen refleksjoner og forsøker å granske noen av stereotypiene, sier Øivind.

I boka skriver han om «lille England og globale London». For London er ikke England, forskjellene er her som ellers store mellom by og land. Men det har skjedd noe under pandemien. Nå er det mange som flytter ut av hovedstaden, gjerne ned mot kysten. Og utflyttingen og avtagende innvandring har ført til at fire tiår med sammenhengende befolkningsvekst er stoppet.

Uforløst skvis

Slik oppsummerer Øivind hvordan det har gått med London siden han første gang sto der som forventningsfull 20-åring i 2000:

– Det har vært en rivende utvikling og voldsomme endringer. 2000 var starten på Blair-æraen hvor det var en veldig framtidsoptimisme og vending i retning det unge, flerkulturelle og dynamiske. Alt som var nytt og spennende skjedde i London. Så kom det en motreaksjon og mye uklarhet om hva London skal være i det Storbritannia som tar form etter brexit. Det kan illustreres med de sterke motsetningene mellom Labours borgermester Sadiq Khan og Boris Johnson om byens identitet. Hovedstaden står i en uforløst skvis, og det er spennende å se hva resultatet blir.

Øivinds bror Bjørn Ståle Bratberg, som er fotograf og har bodd mange år i London, har tatt bildene til boka, som har kommet ut på Cappelen Damm.

Vil du vite mer om boka og utfordringene London står overfor, møter du Øivind i samtale med Erik Mustad i neste episode av Pod Britannia, som kommer fredag 18.februar.