Boris Johnson overlevde mistillitsavstemning

Boris Johnson på talerstolen i Parlamentet. FotoBoris Johnson har tillit hos et flertall av sine egne. Foto: UK Parliament/Jessica Taylor

Sist oppdatert 13. januar 2023

Boris Johnson har tillit fra flertallet i parlamentsgruppa i det konservative partiet. Han vant avstemningen mandag kveld med 211 mot 148 stemmer.

-Et flertall på 63 er et meget skuffende resultat for Boris Johnson, var den første kommentaren fra Sky News politiske redaktør Beth Rigby.

Boris Johnson kan nå fortsette som partileder og statsminister, men for et sterkt splittet parti. Etter dagens regler i det konservative partiet er han også fredet i ett år framover. Det betyr at ingen kan utfordre ham som partileder før det har gått ett år.

Nå er dette regler som kan endres. Da Graham Brady, leder av den mektige 1922-komitéen i det konservative partiet, ble spurt om dette mandag, svarte han: «Teknisk sett, er det mulig».

Det er 1922-komitéen som overser valgene i det konservative partiet.

Her er Boris Johnsons første reaksjon på avstemningen:

23.juni, på seksårsdagen for brexitavstemningen, er det to suppleringsvalg til Underhuset. Begge holdes i dag av det konservative partiet. Taper partiet begge, som det ligger an til, kan det igjen begynne å ulme om at Boris Johnson ikke er den rette til å lede partiet inn i neste valg i 2024. For hvis han ikke lenger er en valgvinner – hva er Johnson da?

Svekket

Uansett er en mistillitsavstemning dårlig nytt for en partileder. Og en slik avstemning er ofte begynnelsen på slutten.f Det er det flere eksempler på i det konservative partiet.

Johnsons forgjenger Theresa May overlevde en avstemning om mistillit i desember 2018. Hun vant 63 prosent av stemmene, mens Johnson fikk støtte fra 59 prosent. Bare fem måneder etter avstemmningen gjorde May det klart at hun trakk seg, og i juli måtte hun flytte ut av Downing Street 10.

Mandagens avstemning i den konservative parlamentsgruppa var hemmelig. Men flere av Johnsons partifeller tonet flagg før avstemningen. Blant dem tidligere helse- og utenriksminister Jeremy Hunt, som var bookmakernes favoritt til å ta over dersom Johnson hadde blitt felt. Hunt kom helt til siste runde da Mays etterkommer skulle velges, men tapte klart mot Johnson.

-Fordi velgerne ikke lenger har tillit til oss…..,kommer vi til å tape neste valg…… Dagens avstemning dreier seg om tap eller forandring. Jeg stemmer for forandring, skrev Hunt på twitter før avstemningen.

Og her er den første reaksjonen fra Labour:

Ombestemte seg

Douglas Ross, som leder de konservative i Skottland, gjorde det også kjent at han ville stemme for mistillit. Ross har vaklet fram og tilbake de siste månedene. Etter først å ha erklært mistillit til Johnson, endret han seg da Ukraina-krigen brøt ut, og trakk sitt brev til 1922-komitéen. Men før avstemningen gikk også han ut på twitter og gjorde det klart at han ville stemme for mistillit mot Johnson.

Boris Johnson møtte medlemmene av den konservative partigruppa to timer før mandagens avstemning. Han minnet blant annet sine partifeller om at han ledet dem til den største valgseieren for de konservative på 40 år, da toriene sikret seg en majoritet på 80 i valget i 2019. Sky News har mer om Boris Johnsons tale til sine egne her.

Avstemningen ble utløst etter at 1922-komitéen hadde fått inn tilstrekkelig antall brev om mistillit mot Johnson. 15 prosent i den konservative parlamentsgruppa, eller minst 54, hadde da sendt inn brev til komitéen.

-Grensen er nådd, kunngjorde komitéens leder Graham Brady mandag morgen. Brady sa at han hadde varslet Johnson om dette søndag kveld. Avstemningen ble holdt mellom klokka 19 og 21 norsk tid mandag, og resultatet var klart en time senere.