Starmer kan snart bestille flyttebil

Labour-leder Keir Starmer på valgkamp i Reading. Labour har ett slagord for denne valgkampen: "Change". Alt tyder da også på at det går mot endring av regjeringsmakten. Foto: Keir Starmers side på Flickr

Snaue to uke før parlamentsvalget er meningsmålingene entydige. Det går mot et brakvalg for Labour og tidenes dårligste valg for de konservative. Mye skal med andre ord skje dersom britenes neste statsminister ikke heter Sir Keir Starmer.

Nå skal en ikke ta noe for gitt. Målinger er en ting, men det er velgernes dom 4.juli som gjelder. Noe statsminister Rishi Sunak har gjentatt igjen og igjen i denne valgkampen. Men meningsmålingene har vært stabile. Da Sunak utlyste valget for fire uker siden lå de konservative rundt 20 prosentpoeng bak Labour på meningsmålingene. Det gjør de fortsatt.

Dårligste noensinne

Det har den siste uka også kommet tre detaljerte såkalte MRP-målinger som ser på mandatfordelingen. Alle viser et brakvalg og rent flertall i Underhuset for Labour, mens de konservative får mellom 53 og 155 representanter på de tre målingene.

Selv den beste målingen, som viser 155 representanter, vil være det dårligste resultatet for toriene noensinne. Ifølge valgguru John Curtice gjorde de konservative sitt dårligste valg i 1906 da de vant 156 valgkretser.

I MRP-målingen gjort for Daily Telegraph får Labour hele 516 av de 650 representantene i Underhuset. Det er nesten 100 seter mer enn Tony Blair og Labour fikk i valget i 1997. I målingen får De konservative bare 53 seter. Det er i så fall bare 15 prosent av de 365 partiet fikk under Boris Johnson ved forrige valg i 2019, påpeker den konservative avisa, som har overskriften «Tory wipeout» på forsiden:

De detaljerte målingene er ifølge Curtice gjort etter intervju med så mange som 40.000 personer. Ved å kombinere ulike data har statistikerne kommet fram til oppslutningen om de ulike partiene kan i ulike deler av Storbritannia.

Nå er det ikke enkelt å gjøre om prosentoppslutning til mandater i et valgsystem med enkeltpersonkretser. For eksempel fikk Nigel Farages UK Independence Party over 12 prosent av stemmene i 2015 og kun 1 representant i Underhuset. Men MRP-målingene viser alle en klar trend.

Lederkandidater kan miste sete

Ifølge MRP-målingen i The Telegraph, gjort av Savanta, står trefjerdedel av den konservative regjeringen i fare for å miste sine seter, blant dem Rishi Sunak. Skulle det skje, er det første gang en sittende statsminister mister setet sitt, skriver avisen. Nå skal det legges til at Sunak hadde 63 prosent av stemmene i sin valgkrets Richmond i Yorkshire i valget i 2019, så det skal litt av en sving til for at han mister sete sitt.

Flere målinger har indikert at mange av favorittene til å ta over etter Rishi Sunak som partileder i det konservative partiet, står i fare for å miste sine seter. Blant dem er leder i Underhuset, Penny Mordaunt, forsvarsminister Grant Shapps og tidligere innenriksminister Suella Braverman.

Går det så ille for de konservative som Savanta-målingen spår, kan næringsminister Kemi Badenoch, nærmest bli ny partileder på walkover, skriver Daily Telegraph. Badenoch, som tilhører høyresiden i partiet, er også bookmakernes favoritt til å ta over etter Sunak.

Slik gikk det sist – parlamentsvalget 2019

  • Det konservative partiet vant rent flertall med 365 seter, et flertall på 80. Pluss 47 fra forrige valg.
  • Labour 203 seter (-59), SNP 48 (+13), Liberaldemokratene 11 (-1), DUP 8 (-2), Sinn Fein 7 (-), Plaid Cymry 4 (-), SDLP 2 (+2), Green 1 (-), Alliance Party 1 (+1)
  • *Valgresultat i prosent: De konservative 43,6 %, Labour 32,1 %, Liberaldemokratene 11,5 %, SNP 3,9 % (stiller kun i Skottland), Green 2,7 %, Brexit Party 2 %, Andre 4,1 %

Gamblet

Sunak gamblet da han skrev ut valg da de konservative lå 20 prosentpoeng etter Labour på meningsmålingene. Gamblet har også flere av hans nære medarbeidere gjort, viser det seg. Før Sunak utlyste nyvalg satt de penger på at valget skulle komme 4.juli. Nå granskes de av gamblingkommisjonen, som skal finne ut om de har brutt loven ved å bruke innsideinformasjon til egen vinning.

Partiveteran Michael Gove, som også sitter i Sunaks regjering, mener gamblingskandalen kan være like skadelig for det konservative partiet som partygate:

–Det mest alvorlige er at det virker som det er en lov for oss, og en annen for dem, sier Gove.

Farage på banen

Det er mye som har gått galt for Rishi Sunak i denne valgkampen. Det startet allerede da han ble søkkvåt i øsende regnvær utenfor Downing Street. Til alt overmål dro han til Belfast like etter og besøkte Titanic-kvarteret.

–Er du sjef for en synkende regjering, spurte journalistene.

Kritikken haglet da statsministeren forlot markeringen av 80-årsdagen for D-dagen i Normandie tidlig for å komme seg hjem til et valgintervju med ITV. Sunak måtte beklage, og sa han hadde gjort en tabbe.

Midt i valgkampen kom også Nigel Farage på banen og tok over som leder for Reform UK, etterfølgeren til Brexit-partiet. Farage kunngjorde også at han stiller til valg til Underhuset fra valgkretsen Clacton.

Reform UK konkurrerer med de konservative om velgerne på høyresiden, og Farages inntreden i valgkampen var dårlig nytt for Sunak og de konservative. Reform UK puster de konservative i nakken på enkelte målinger, men det betyr ikke at de kommer inn i Parlamentet med noen stor gruppe. Valgsystemet favoriserer de store partiene, og på MRP-målingene omtalt over, får Reform UK mellom 0 nog 5 mandater.

Dalende popularitet

Rishi Sunaks egen popularitet har gått rett nedover i løpet av valgkampen. Ifølge en fersk måling fra YouGov har Sunak aldri vært så upopulær som nå. Han er enda mindre populær enn tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn da han scoret på sitt laveste, skriver YouGov.

Hele 75 prosent av britene har et negativt inntrykk av Sunak, bare 19 prosent positivt, viser målingen. En trøst for Sunak kan være at han ikke er like upopulær som Liz Truss var på slutten av sin tid som statsminister.

Nå har bare 39 prosent et positivt bilde av Sunaks rival Keir Starmer, mens 52 prosent har et negativt inntrykk av ham, viser målingen.

Men Labour har så langt i valgkampen unngått de store feilskjærene, og har klart å beholde avstanden til De konservative på målingene. Begge partiene har riktignok gått noen prosentpoeng tilbake de siste ukene, men så lenge tilbakegangen er like stor for dem begge, er det til liten hjelp for Rishi Sunak.

Nå må det understrekes enda en gang, at meningsmålinger er en ting, valgresultat et annet. Og det er mange, kanskje så mange som en av fire velgere som ennå ikke har bestemt seg for hva de vil stemme på. Men meningsmålingene har vært stabile i over ett år nå, og lite har altså skjedd fire uker inn i valgkampen. Keir Starmer kan nok ganske så trygt bestille den flyttebilen til Downing Street 10.

redaksjonen@britiskpolitikk.no