Sist oppdatert 27. desember 2024
Forskjellen i forholdet mellom Storbritannia og Norge er merkbar etter at Labour kom til makten i sommer. Det sier den britiske ambassadøren Jan Thompson. Hun har vært i Norge i halvannet år og sier at det britiske engasjementet i norske saker er blitt betydelig større etter regjeringsskiftet i juli.
– Allerede den første måneden møtte statsministrene Keir Starmer og Jonas Gahr Støre hverandre to ganger, og det er ganske uvanlig. Det skjer slett ikke med alle land rundt i verden. Men det er jo ikke så rart at en britisk Labour-regjering søker nærmere samarbeid med den norske Arbeiderparti-ledede regjeringen, sier Thompson til britiskpolitikk.no.
Thompson sier at Støre og Starmer er blitt enige om et strategisk partnerskap, spesielt rundt sikkerhet og forsvar, energi og grønn omstilling.
–Dette ble klart allerede da de møttes første gang i juli, og forhåpentlig skal de møtes igjen og inngå et slikt partnerskap formelt, sier den britiske ambassadøren.
Nært forhold
Norge og Storbritannia har alltid hatt et nært forhold, og ambassadør Thompson minner om at britene var de første som etablerte diplomatiske forbindelser med Norge da landet ble selvstendig i 1905. Og allerede året etter kjøpte Storbritannia den imponerende ambassadebygningen i Thomas Heftyes gate i Oslo, der de fremdeles holder til.
– Jeg har særlig kjent på båndene fra andre verdenskrig, som fremdeles er dype i folks minne. Tenk for eksempel på reisen til kong Haakon og kronprins Olav ut av landet da krigen startet. Turen gikk fra Molde, om bord i den britiske fregatten HMS Glasgow.
– Og så har du Shetlandsfarerne, som det fremdeles snakkes mye om, sier Jan Thompson.
Urolig Europa
Nå om dagen har vi igjen et urolig Europa, og forsvar og sikkerhet er mer aktuelt enn på lenge.
– Forsvarssamarbeidet har alltid vært der. Vi har for eksempel i flere tiår hatt våre vinterøvelser i Nord-Norge. Vår marine er i norske farvann hele tiden og britiske helikoptre flyr i norsk luftrom. Men samarbeidet er enda sterkere og bredere nå etter det russiske angrepet på Ukraina, sier ambassadøren.
Energisamarbeid
Norge spiller en viktig rolle i energisektoren, og ambassadør Thompson er glad for det tette samarbeidet mellom våre to land. Hun peker på de enorme utfordringene som klimaendringene stiller oss overfor.
–Vi har Nordsjøen felles og det er en selvfølge at vi arbeider tett om energi. Vår nye regjering er opptatt av at dette samarbeidet må styrkes.
– Offshoreindustrien har vi utviklet sammen. Nå samarbeider vi om fornybar energi – havvind, CO2-lagring, solenergi. Det er så mange prosjekter, og vi samarbeider om veldig mye.
Fakta om Jan Thompson
- 59 år
- Har vært britisk ambassadør til Norge siden april 2023
- Jobbet i BBC på 1980-tallet før hun begynte i det britiske utenriksdepartementet i 1990. Har en lang karriere bak seg i UD
- Var fra 2013-17 ambassadør i Tjsekkia
- Fra 2018-2022 visehøykommisjonær til India, inkl et år som høykommisjonær
Nye innreiseregler
Nordmenn reiser over Nordsjøen ofte. Enten de skal studere der, har forretningsforbindelser som skal pleies, se fotballkamper eller rett og slett bare være turister.
Men 2. april neste år blir det forandringer for reisende fra Norge til Storbriannia. Da innføres ETA – en elektronisk reisetillatelse som gjelder alle. Den varer i to år og da kan man reise så ofte man vil.
Men ambassadør Thompson tror ikke innføringen av ETA vil føre til at færre nordmenn drar til de britiske øyer. Hun peker på at det ikke er noen vanskelig prosedyre, du kan søke på nett, svaret skal komme fort og tillatelsen, som altså varer i to år, koster bare 10 pund per person.
Har vært Norge rundt
Hvor mye har du reist siden du kom hit i april i fjor?
– Veldig mye – spesielt i Nord-Norge. Kirkenes og Tromsø, Karasjok og Svalbard, for å nevne noen steder. Svalbard er spesielt interessant geopolitisk, på grunn av de mange russiske linkene der. Vi har også en forskningsstasjon i Ny-Ålesund, som jeg har besøkt.
– Norge, Storbritannia og USA er nøkkelland i nordområdene. Det er Labour-regjeringen opptatt av, og det er jeg glad for.
Men ambassadør Jan Thompson har ikke bare vært i nordområdene. Hun forteller begeistret om vestkysten av Norge, der avstanden til Storbritannia virker mindre. Om Bergen og Stavanger, Haugesund og Molde. For ikke å glemme den praktfulle jugendarkitekturen i Ålesund. Dessuten Kristiansand og Kunstsiloen, som gjorde et uutslettelig inntrykk.
Fotball og friluftsliv
Det er ikke bare politikk det dreier seg om i forholdet mellom Norge og Storbritannia. Jan Thompson er imponert over den norske interessen for engelsk fotball. Men også takknemlig for norsk eksport til Premier League.
– Erling Haaland og Martin Ødegaard og enda flere – er stjerner hos oss. Send gjerne flere, sier ambassadøren med et smil.
Men fra fotball til ski. Har hun prøvd seg i norsk vinterlandskap?
– Jada, jeg prøvde meg på langrennsski i fjor – jeg hadde aldri gjort det før. Og selvfølgelig endte det med at jeg ramlet en rekke ganger. Men det gjør jo alle hvis de ikke er norske. I vinter skal jeg prøve hardere – for jeg tror skigåing er viktig for å overleve norsk vinter.
I det hele tatt er den spreke ambassadøren begeistret over friluftslivet i Oslo. Hun elsker at alt er så lett tilgjengelig. Marka og fjorden – ingenting er langt unna.
Shakespeare-skuespiller
Det er ikke mulig å snakke med Storbritannias ambassadør til Norge uten å snakke om Shakespeare. For hun er lidenskapelig opptatt av ham og hans dramaer. Og hun ikke bare opplever dem – hun spiller i stykkene hans også.
–Jeg har spilt i flere stykker, og jeg skulle gjerne gjøre det her også. Men jeg leter etter et teater her der de snakker engelsk – det har jeg ikke funnet ennå. Jeg hadde riktignok en liten forestilling med Shakespeare-sonetter på Akershus festning i sommer, men det er det hele.
Hun innrømmer likevel at hun har et lite prosjekt her i Norge, som hun arbeider med. Et prosjekt på norsk. Men det kan hun ikke snakke om.
– Jeg har undertegnet et taushetsløfte, men i januar får dere vite mer om det, sier hun hemmelighetsfullt.
Savner du å stå på scenen?
– Åja, veldig. Jeg elsker det, er lidenskapelig opptatt av det. Jeg synes også at ambassadørrollen passer sammen med det å stå på en scene. Jeg har hatt stort utbytte av samspillet mellom scene og diplomati.
Da hun var ambassadør i Tsjekkia fikk hun kontakt med en teatergruppe i Praha og opptrådte sammen med dem.
Hvilke Shakespeare-stykker er dine favoritter?
–Much ado about nothing, er et av dem – Twelfth Night et annet. Jeg har spilt i begge. Men la meg legge til at jeg liker Henrik Ibsen også. Jeg vil gjerne spille i hans stykker også. Kanskje på norsk?
For Jan Thompson har lært mye norsk i løpet av det halvannet året hun har vært her.
– Det er ikke nødvendig å kunne norsk, men det gir deg en stor fordel. Du får en dypere forståelse for landet og det er en fin måte å vise respekt på.
Men den store utfordringen for ambassadøren er at hun ikke får snakket nok. Nordmenn snakker så godt engelsk og vil så gjerne praktisere.
Hun er halvveis i sitt opphold i Norge, så hvor vil hun videre?
Ikke til noe som ligner med på Norge, synes hun – for da vil hun savne Norge for mye.
– Nei, noe helt nytt – en utfordring, sier den spreke ambassadøren, som nok vil ta en hvilken som helst utfordring på strak arm.