Chelsea Flower Show – blomstrende big business

Oversiktsbilde Chelsea Flower showPublikum stømmer til når det årlige Chelsea Flower Show går av stabelen tredje uka i mai. Foto: Shutterstock

Chelsea Flower Show er verdens mest prestisjefylte hagemesse. Her, blant blomster, design og eksklusive produkter, er det ikke vanskelig å forstå at hage er milliardindustri i Storbritannia. Årets show går av stabelen til uka.

Av Jorunn Amdal, hagejournalist

For mange av Storbritannias 27 millioner hageeiere, pluss hageelskere fra hele verden, er Chelsea Flower Show årets høydepunkt. Her, innenfor de høye gjerdene som omkranser Royal Hospital midt i Londons elegante Chelsea, får de oppleve hagekunst på aller høyeste nivå.

Arrangøren, The Royal Horticultural Society, RHS, har lagt lista så høyt at Chelsea Flower Show blir regnet for å være den beste og mest prestisjefylte hagemessen i verden.

For det er en messe, alle blomster og utstillingshager til tross. Verdens mest dekorative messe kanskje, men i bunn og grunn handler det om penger – store penger. Men lite av det synes i denne hektiske uka i slutten av mai. Dette er ikke stedet for vulgær blafring med sedler eller kredittkort.

Showhage på Chelsea Flower Show Foto
Design og fantastisk beplantning kjennetegner en showhage på Chelsea Flower Show. Foto: Jorunn Amdal

Dyr fornøyelse

Chelsea Flower Show varer i fem fulle maidager. Årets messe åpner 20. mai. De to første dagene er forbeholdt RHS’ egne medlemmer, mens billetter for resten av uka kan kjøpes av alle. Men det er ingen billig fornøyelse. Heldagsbilletten koster i år opptil 138 pund, rundt 1.900 kroner, men det er billigere halvdagsbilletter, sjekk her.

Men de høye billettprisene skremmer ikke folk fra å strømme til utstillingsområdet. I løpet av messedagene vil rundt 180.000 personer komme for å beundre de flotte hagene, blomsterutstillingene, handle hagerelaterte produkter og ikke minst kose seg med Pimms, champagne eller bare en kopp te.

Chelsea Flower Show er et stort arrangement. Rundt 500 utstillere fra hele verden kommer hit for å markedsføre varene sine. Et fellestrekk er at de hører hjemme i den mer eksklusive delen av skalaen. Men det foregår ikke noe kjøp og salg. Her nøyer en seg med å notere bestillinger. Enkelt kjøp og salg foregår bare i handlegata, der en kan kjøpe mindre ting som hansker, frø, støvler og hagepynt.

På Chelsea Flower Show er det om å gjøre for gartneriene å vise helt perfekte blomster, uten å ta hensyn til når de naturlig blomstrer. Å få snøklokker til å blomstre i mai, krever kunnskap og innsats.

Blir bedømt

Inne i det kjempestore teltet midt på utstillingsområdet stiller gartneriene ut plantene sine. I og med at det ikke er lov å selge planter, får gartneriene betalt for å stille ut. Ellers hadde få av dem hatt råd til å bruke penger og ikke minst tid i den travle vårsesongen på å stulle og stelle for planter som må være perfekte når de skal stilles ut på Chelsea.

For i likhet med alle showhagene, store som små, bli gartneriene juryert. Avhengig av poengsum blir utstillingene tildelt gull, silver-gilt, sølv eller bronse. For en hagedesigner er en gullmedalje på Chelsea gull verdt. For en helt ny designer kan sølv være ok, men bronse er ingenting en ambisiøs designer vil ha på CV-en sin.

Perfeksjon er det som kjennetegner en showhage på Chelsea. For å oppnå gull, må design, planting og utførelse være perfekt. Perfeksjon på dette nivået koster penger. En stor utstillingshage koster vanligvis et sted mellom 5 og 10 millioner kroner. Det betyr at designerne trenger sponsorer. De er ofte store investeringsfirmaer, reiselivsbedrifter eller veldedige organisasjoner som vil fremme en spesiell sak.

Helena Bonham Carter og Bill Nighy på Chelsea Flower Show. foto
Kjendiser er også glade i Chelsea Flower Show og er gjerne å se på Press Day. Her skuespillerne Helena Bonham Carter og Bill Nighy. Foto: Jorunn Amdal

Kjendistungt

Dagen før den offisielle åpningen er Press Day. Da kommer pressefolk fra hele verden, tv-selskaper og ikke minst kjendiser. Å bli invitert som gjest av en utstiller er populært, særlig om det også inkluderer champagnelunsj i en av de elegante paviljongene.

Hagekjendiser som Alan Titchmarsh og Monty Don er selvfølgelig på gjestelista, om de ikke er på jobb for tv-stasjonene da. Monty Don stiller i år med egen utstillingshage, inspirert av hans kjente TV-hunder, da spesielt Ned.

Men også A-kjendiser som Ringo Starr, Johanna Lumley, Bill Nighy, Helena Bonham Carter og ikke minst Helen Mirren, er gjerne å se på Press Day. Og for at pressen ikke skal gå glipp av kjendisene, er det på presserommet satt opp en liste over kjente fjes som er ventet og hvem de skal besøke.

Utpå ettermiddagen blir presse og gjester kastet ut for å gjøre klart til den største kjendisen av dem alle: Kongen. Kong Charles fortsetter tradisjonen etter dronning Elizabeth og er en fast gjest på Chelsea Flower Show sammen med dronning Camilla og en hel hale av andre kongelige.