Boris Johnson til Buckingham Palace onsdag

Buckingham Palace eksteriøs. FotoDronning Elizabeth tar imot både den avgående og den nye statsministeren i Buckingham Palace onsdag. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 12. februar 2023

Onsdag får Storbritannia ny statsminister. Theresa May drar til dronningen for å søke avskjed, rett etter kjører en ny svart bil fram foran Buckingham Palace, og Boris Johnson går opp trappene til dronningen.

Boris Johnson vant klart over sin rival Jeremy Hunt. Johnson fikk 92.153 stemmer – eller  66 prosent  av totalt 159.320 avgitte stemmer. 87,4 prosent av partimedlemmene stemte i lederkampen.

Som ny statsminister vil Johnson stupe rett inn i en tøff politisk hverdag, og har bare 100 dager på seg til å rydde opp i brexitkaoset.

-Vi skal levere brexit 31.oktober og ta vare på alle mulighetene det vil bringe, sa Johnson etter at det tirsdag var klart at han blir ny toryleder og dermed ny statsminister.

Siste spørretime

Før hun drar til dronningen onsdag skal Theresa May delta i sin siste spørretime i Underhuset klokken 13 norsk tid. Der skal hun som vanlig kappes med Labour-leder Jeremy Corbyn om de beste replikkene.

Det er bare tre år siden parlamentarikerne i Underhuset sist tok farvel med en konservativ statsminister. 13.juli 2016 tok David Cameron avskjed med sine kolleger i Parlamentet, som hyllet ham med applaus.

Egentlig bryter det mot uskrevne regler å applaudere i Underhuset, der det kan virke som det meste annet er lov. Men da Cameron gikk ut av salen som statsminister for siste gang, var det til lang, stående applaus. Også Labours Tony Blair ble i sin tid takket av med stående applaus, og det blir spennende å se om også Theresa May får denne avskjeden.

Da Cameron takket av for tre år siden var det Labour som var midt inne i en lederkrise, og Corbyn ble kort tid etter utfordret som partileder. Det fikk Cameron til å trekke Monty Python inn i Underhuset. Cameron sa at han beundret Corbyns utholdenhet:

– Det minner meg om the Black Knight i «Monty Python og ridderne av det runde bord», og hans bemerkning om at «det er bare et kjøttsår», sa Cameron til stor latter fra parlamentskollegene i det som var en meget munter spørretime.

Om det blir like muntert når Theresa May tar farvel onsdag, gjenstår å se. May er ikke kjent for å slå vitser, men en skal aldri si aldri.

Stolthet og skuffelse

Om hva hun kommer til å føle når hun går ut av Downing Street 10 for siste gang, svarte May slik i et avskjedsintervju hun nylig ga med BBC:

– Det vil være en blanding av stolthet av å ha gjort jobben ispedd en grad av skuffelse fordi det er så mye mer jeg skulle ha gjort.

Theresa May i Parlamentet. Foto

Etter å ha holdt sin siste spørretime onsdag, drar statsminister Theresa May til dronningen for å søke avskjed. Foto: Jessica Taylor, UK Parliament

I intervjuet sa May også at hun er skuffet og frustrert over at hun ikke fikk brexit over mållinja, men at hun ikke angrer på at hun skrev ut nyvalg i 2017 – et valg som førte til at de konservative tapte sitt flertall i Underhuset og gjorde det langt vanskeligere for May å regjerere.

Når Theresa May har vært og søkt avskjed hos dronning Elizabeth, er det den påtroppende statsministeren, Boris Johnsons tur til å besøke Buckingham Palace for å få det formelle oppdraget av dronningen om å danne ny regjering.

Johnson blir den 14.britiske statsminister dronning Elizabeth gir oppdraget å danne regjering i sine over 60 år som dronning. Verken Theresa May eller Boris Johnson var født da dronningen inntok tronen i 1952.

Etter å ha fått oppdraget av dronningen, drar den Johnson til sitt nye hjem i Downing Street 10. Ifølge Sunday Times er det ventet at han kommer til å holde sin første tale som statsminister cirka klokka 17, altså klokken 18 norsk tid.

Da Theresa May tok over for tre år siden ble seks av de mest sentrale statsrådene klare samme kveld som hun overtok, blant dem utenriksmininster Boris Johnson, en utnevnelse som overrasket mange.

100 avgjørende dager

Den nye statsministeren får det travelt. Det er bare 100 dager til Storbritannia skal være ute av EU 31.oktober. Boris Johnson har lovet å ta britene ut da, med eller uten avtale.

Johnson mener imidlertid det er mulig å få til en bedre avtale med EU. Han vil fjerne den omstridte backstopen, reserveløsningen for å opprettholde en sømløs grense i Nord-Irland. Men signalene fra Brussel er at den framforhandlede avtalen er den som gjelder, og det er ingen tvil om at no deal rykker stadig nærmere.

Et flertall i Underhuset er imot å ta britene ut av EU uten avtale, og det jobbes intenst i Underhuset for å blokkere no deal som et mulig utfall. Underhuset gjorde nylig et vedtak som skal gjøre det vanskeligere for den nye statsministeren midlertidig å stenge ned Parlamentet for å få gjennom no deal. Boris Johnson har ikke utelukket at han vil vurdere denne muligheten til å omgå Parlamentet.

Sommerferie

Den konservative regjeringen har i dag, med støtte fra nordirske DUP et svært knapt flertall i Underhuset, og det skal ikke mange konservative stemmer til, for å utløse regjeringskrise. Det kan skje fort. Labour kan stille mistillitsforslag allerede torsdag, men de fleste spår at Jeremy Corbyn vil vente til høsten når no deal-spøkelset blir enda mer truende. BBC har en utmerket oversikt her om reglene for nyvalg.

To sentrale konservative, Dominic Greve og Kenneth Clarke, har allerede sagt at de er villige til å stemme mot egen regjering for å hindre at britene går ut av EU uten avtale – og flere andre vurderer det, skriver avisa The Guardian.

En av dem som har signalisert at han vurderer å stemme ned egen regjering dersom det går mot no deal, er Theresa Mays finansminister Philip Hammond.

-Jeg vil jeg kjempe mot no deal hver tomme av veien, sa Hammond nylig.

Nå får den nye statsministeren et lite pusterom. Parlamentet tar nemlig sommerferie fredag og er ikke tilbake før 2.september.

trine@britiskpolitikk.no