Badenoch eller Jenrick blir ny toryleder

Portrett Kemi Badenoch. FotoKemi Badenoch er en av to som nå kan bli leder i Det konservative partiet. Foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street

Robert Jenrick eller Kemi Badenoch blir ny toryleder. Det blir nå opp til medlemmene å avgjøre hvem av de to som skal etterfølge Rishi Sunak.  Avgjørelsen faller først 2.november.

Etter at det opprinnelig var seks kandidater, har den den konservative partigruppa i Underhuset stemt ut en etter en inntil to står tilbake. I den avgjørende avstemningen onsdag var det nærmest dødt løp mellom Robert Jenrick og Kemi Badenoch. Jenrick fikk 41 stemmer, Badenoch 42.  Dermed står valget nå mellom to kandidater som begge tilhører høyresiden i partiet.

Tidligere innenriks- og utenriksminister James Cleverly ble overraskende slått ut i onsdagens avstemning. Han gikk til topps i en avstemning i går, tirsdag, da fire kandidater ble til tre. Cleverly fikk da 39 stemmer, men fikk i dagens avstemning to færre. Cleverly befinner seg mer mot midten av partiet enn Badenoch og Jenrick.

Nå overlates det endelige valget til partimedlemmene i en uravstemning. Resultatet får vi først 2.november.

De to valget nå står mellom er altså:

  • Kemi Badenoch (44), tidligere nærings- og handelsminister (også ansvar for likestilling), parlamentsmedlem fra valgkretsen North West Essex siden 2017.
  • Robert Jenrick (42), tidligere kommunalminister, har også vært juniorminister i innenriksdepartementet med ansvar for innvandring, parlamentsmedlem fra valgkretsen Newark i Nottinghamshire siden 2014.
Portrett foto Robert Jenrick.

Robert Jenrick, en av to partimedlemmene kan stemme på.

Valgpreget landsmøte

De konservatives landsmøte i Birmingham i forrige uke ble helt og helt og fullt dominert av lederkampen. De fire som fortsatt da var med i lederkampen, Badenoch, Jenrick, Cleverly og Tom Tugendhat, var med på en rekke arrangementer hver dag. Landsmøtet ble avsluttet med at de holdt hver sin tale i den store konferansesalen

Jenrick og Badenoch hadde gjort det best i avstemninger i partigruppa før landsmøtet, men de fleste kommentatorer mener James Cleverly gjorde det klart best da han holdt sin tale ved avslutningen av landsmøtet. Det så da også ut i tirsdagens avstemning ut til at han ville bli blant de to finalistene, men det ble likevel Badenoch og Jenrick.

Det konservative partiets framtid er også tema for siste episode av Pod Britannia:

Lite representative

Nå er det altså opp til medlemmene i Det konservative partiet å stemme fram den nye lederen. Hvor stor medlemsmassen er får vi først vite når resultatet av uravstemningen foreligger 2.november.

Forrige gang en toryleder ble valgt ved uravstemning var i 2022. Da ble Liz Truss valgt til leder, og det ble da kjent at det var 172.000 torymedlemmer. Om det har gått opp eller ned siden den gang, vet vi ikke.

Men 172.000 utgjør uansett ikke mer enn en liten brøkdel av den britiske befolkningen. Det gjennomsnittelige partimedlemmet er 60 år, 40 prosent er over 65, men bare 2 prosent er mellom 18 og 24 år. De fleste bor sør eller øst i England og 90 prosent er hvite, skriver The Guardian.

Det britiske folk er heller ikke så opptatt av hvem som blir ny toryleder. I en fersk underøkelse foretatt av Ipsos svarer nesten to av tre (64 prosent) at de ikke bryr seg om hvem som blir ny leder for de konservative.

Splittet parti

Rishi Sunak gjorde det allerede dagen etter parlamentsvalget 4.juli klart at han trekker seg som partileder, men blir sittende til en ny leder er på plass. Han har ikke støttet noen av lederkandidatene.

Den nye lederen får en vanskelig oppgave, å forene et parti med store interne stridigheter. Det har vært rene borgerkrigtilstander i partiet, skandale har fulgt på skandale, og partiet har skiftet leder i raskt tempo de siste årene.

Partiet ble også straffet hardt i valget 4.juli. Parlamentsgruppa ble redusert fra 365 til 121 i et valg som var det dårligste for det konservative partiet noensinne.

Før valget i juli pekte mange på Penny Mordaunt som en samlende kandidat. Men som mange andre konservative mistet Mordaunt plassen sin i Underhuset. Dermed kan hun ikke velges til partileder. Slik er reglene i Det konservative partiet. For å bli valgt som partileder må du sitte i Parlamentet.