Arvelordene på vei ut av Overhuset

Foto fra åpningen av parlamentet. Lorder i sin flotte røde kapper.Overhuset har i dag hele 805 medlemmer. Nå vil Labour ha 92 av dem ut. Bildet er fra åpningen av Parlamentet i juli i år. Foto: Roger Harris/House of Lords.

Labour gikk til valg med lovnader om å reformere Overhuset i Parlamentet. Første trinn er å fjerne arvelordene, med andre ord de som arver sitt sete.

Dermed fortsetter Keir Starmers regjering der Tony Blairs Labour-regjering slapp for 15 år siden. I 1999 reduserte Blairs regjering tallet på arvelorder i Overhuset fra rundt 750 til 92. Labour ville også da ha vekk alle, men etter et kompromiss med De konservative endte det med at 92 fikk sitte igjen.

Det er disse 92 Starmers regjering vil ha vekk. De mener at å arve et sete i en parlamentarisk forsamling er en utdatert ordning.  Å kvitte seg med arvelordene er trinn én.

Et lovforslag har startet sin gang gjennom Parlamentet. Tirsdag ble det diskutert for første gang i Underhuset. Det skal gå mange runder til både før det blir lov, og får kongens signatur. Trolig skjer ikke det før neste år.

–Overmodent

–Det er umulig å forsvare at det i det 20.århundre er seter i vår lovgivende forsamling en får fordi en blir født til det. Dette er en reform som er overmoden, sa Labours Nick Thomas-Symonds da han la fram lovforslaget i Underhuset.

Labour har etter valget i juli et solid flertall i Underhuset, så lovforslaget bør gå enkelt gjennom der. Men det er ventet at det vil få tøffere motstand i Overhuset.

–Arvelordene vil nok ikke gi seg uten kamp, skriver The Times.

Overhusets representanter kan komme med tillegg eller endringer til loven, som da må tilbake til Underhuset. Det kan skje i flere omganger, i det som kalles parlamentarisk ping-pong. Nå kan ikke Overhuset stoppe en lov fra å bli vedtatt, men det kan trenere en lov i inntil ett år.

Flere trinn

Å fjerne arvelordene er trinn én. Labour har også lovet å sette en øvre aldersgrene på 80 år for dem som skal sitte i Parlamentets øverste kammer, men det er ikke med i dette lovforslaget.

I sitt valgprogram lover også Labour å erstatte dagens ikke-valgte Overhus med et valgt kammer, noe det også har vært foreslått flere ganger tidligere. Men det krever store endringer, og det er få som tror det kommer til å skje noe i denne valgperioden, altså de neste fem årene.

Overhuset er det eneste ikke valgte kammer blant vestlige demokratier. Det har ikke noe fast antall medlemmer. I dag har Overhuset 805 medlemmer. I tillegg til arvelordene, sitter 26 biskoper der, men flertallet er såkalte life peers. Det er oppnevnte representanter som sitter på livstid uten at setet blir arvet. Den formelle utnevnelsen skjer av kongen etter nominering fra statsministeren.