Det er ett politisk parti som nå vokser raskest i Storbritannia. Et populistisk høyreparti. I landet der De konservative og Labour har delt makten mellom seg, kan partiet til Nigel Farage, Reform UK, forandre det politiske bildet i Storbritannia for alltid.
Han var den britiske Brexit-generalen – nå er han partileder og parlamentsmedlem for partiet som oppsto i 2021. Farage har bare vært leder siden juni i fjor. Først avskrev han seg selv som kandidat til Underhuset – så forandret han mening. Og da dette ble klart sa de fleste eksperter at dette ville ramme Det konservative partiet hardt.
Og det har det gjort. For mange konservative velgere føler seg ikke lenger hjemme i partiet sitt. Men å stemme Labour er likevel en fremmed tanke. Dermed er Reform UK blitt et høyaktuelt alternativ.
Jevnstore
Og meningsmålinger viser da også det. På en måling fra 8. januar – utført av Find Out Now – er Labour og Reform UK like store. De får 25 prosent av stemmene hver. Riktignok pekes det på en mulig feilmargin, men det er liten tvil om at Reform UK er i støtet.
Det konservative partiet ligger 5 prosentpoeng bak de to.
Labour vant overbevisende i parlamentsvalget i fjor, men det skyldtes i stor grad misnøyen med De konservative. Og Labour-statsminister Keir Starmer sliter med populariteten.
Nye medlemmer
Nigel Farages Reform UK får stadig nye medlemmer. Noen av dem er høyprofilerte avhoppere fra Det konservative partiet. Den mest prominente er kanskje Tim Montgomerie – tidligere nær rådgiver til Boris Johnson.
Reform UK – et høyreorientert, populistisk parti. Så hva går de til valg på?
Innvandring er et hovedpoeng. Partiet vil stanse det de kaller «unødvendig innvandring», men de innrømmer at man må gjøre unntak når det gjelder blant annet helsevesenet. Der er underbemanningen stor.
De konservative forsøkte lenge å få sende ulovlige innvandrere til Rwanda, men ble stoppet av domstolene. Men Reform UK sier de vil plukke ut ulovlige innvandrere allerede mens de befinner seg i småbåter på Den engelske kanal, og så vil de ta dem med tilbake til Frankrike. Enklere sagt enn gjort – partiet sier ingenting om hvordan de skal få franskmennene til å gå med på det.
Ingen illegale asylsøkere skal få opphold i Storbritannia. De som blir nektet opphold skal «returneres». Men hvordan og hvor sies det lite om.
Mer til helsevesenet
Helsevesenet i Storbritannia er i krise, og Reform UK vil gi 17 milliarder pund i året til NHS – The National Health Service. Dette er mange milliarder mer enn de andre partiene. På denne måten hevder de å kunne kutte ventelistene i helsevesenet i løpet av to år. Private helseforetak og forsikringsselskaper skal få større innflytelse. Men det blir reist mye tvil rundt hvordan Reform UK skal få til dette.
Men om de vil gi mer til helsevesenet, så skal det kuttes andre steder. Som i utgiftene til det grønne skiftet. Et av tiltakene er å fjerne forbudet mot å selge bensin- og dieselbiler, som etter planen skal gjennomføres i 2035.
EU-skepsisen kommer også frem i partiprogrammet. Reform UK vil at Storbritannia forlater Den europeiske menneskerettskonvensjonen og Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.
Og på kulturfronten skal det gå hardt ut over BBC. I partiprogrammet snakkes det om en kringkasting som kalles irrelevant, altfor dyr, ensidig og forutinntatt. Så da vil Reform UK ikke bare kutte i BBC-lisensen, men ta den helt bort.
Uventet motstand
Men selv om partiet er i fremgang, finnes det også motstand mot Farage. Ikke minst fra litt uventet hold. USAs Elon Musk mener at Farage ikke holder mål som leder for Reform UK. Uttalelsen kommer etter flere krangler mellom de to.
I begynnelsen så det vennskapelig ut. I desember møttes de to på Donald Trumps luksuseiendom i Florida, Mar-a-Lago, noe Farage den gang beskrev som historisk. Det ble også antydet at Musk ville gi store summer til Reform UK.
Men det utviklet seg etter hvert til krangler nettopp om penger. Og da Musk begynte å blande seg inn i interne britiske diskusjoner, sa Farage fra at han var uenig. For eksempel avviste han Musks krav om at den britiske høyreekstremisten Tommy Robinson må løslates fra fengsel.
– Jeg mener jeg har gjort det veldig tydelig at jeg ikke er enig med Musk i alt han står for, men jeg tror på ytringsfrihet, sier Nigel Farage.
Fremtiden ser for øyeblikket lys ut for Nigel Farage og Reform UK. Den tidligere konservative støttespilleren Nick Candy er en av dem som har skiftet parti. Candy er milliardær og sier han vil gi Reform en million pund. Han er blitt aktiv i partiet, og sier han vil samle inn mer penger enn noe annet britisk parti har klart.
Statsminister Farage?
Og velgerne er foreløpig ikke blitt skremt bort. For hos veddemålsagenten Ladbrokes er Nigel Farage nå favoritten til å bli Storbritannias neste statsminister. De gir ham 26,8 prosents sjanse til å flytte inn i Downing Street nummer 10 etter neste parlamentsvalg – verken de konservative eller Labour når frem på samme måte.
Siste parlamentsvalg var i fjor, og det er lite sannsynlig at Labours statsminister Keir Starmer skriver ut nyvalg med det første. Det trenger han ikke gjøre før i 2029.
Hva som skjer med Nigel Farage og Reform UK innen den tid skal bli interessant å følge med på. Mange tror vi får en ny pekepinn når det skal holdes lokalvalg senere i år.