Liberaldemokratene åpner landsmøtesesongen

Liberaldemokratenes leder Vince Cable på talestolen.Liberaldemokratenes leder Vince Cable. Foto: Liberaldemokratene, Flickr

Sist oppdatert 18. september 2018

Det er landsmøtesesong i Storbritannia. Først ut er Liberaldemokratene, som har sitt landsmøte i Brighton fra 15. til 18. september.

– Etter at partiet satt i koalisjonsregjering med de konservative fra 2010-2015, har det gått kraftig nedover med partiet. Landsmøtet og høsten vil gå med til å prøve å skape et reelt sentrumsalternativ igjen, sier Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

Liberaldemokratene er sterke motstandere av brexit, og går inn for at folket skal få si sitt om den endelige brexit-avtalen.

Spørsmålet er om partiet kan tiltrekke seg sentrum-venstre velgere etter at Labour har forsvunnet langt ut på venstresiden.

Favoriserer de store

I britisk politikk har det alltid dette vært vanskelig å nå opp for mindre partier, siden valgordningen favoriserer de store partiene, og Labour og de konservative har vært så dominerende.

Ved valget i fjor fikk Liberaldemokratene 12 representanter i Underhuset – mot 57 ved valget i 2010 da partiet gikk inn i regjering med de konservative og Nick Clegg ble visestatsminister.

Clegg trakk seg som partileder i 2015 og mistet plassen sin i Parlamentet under fjorårets valg.

Nå diskuterer partiet om de skal kunne velge sine ledere blant medlemmer og ikke at en lederen nødvendigvis må ha sete i Underhuset slik normen har vært for alle partiene.

I dag ledes Liberaldemokratene av 75 år gamle Vince Cable, som ikke er spesielt populær. Cable sier han vil gå av når «brexit er stoppet eller ordnet».

Fakta om Liberaldemokratene

  • Partileder: Vince Cable
  • Oppslutning ved valget i 2017: 7 prosent.
  • Antall representanter i Parlamentet: 12
  • Grunnlagt: 1988 da Liberal Party og Social Democratic Party ble slått sammen.

For oversikt over når de andre partiene har landsmøter – se under spalten Kommende hendelser på forsiden av nettstedet.

Vi følger landsmøtene med oppdateringer på vår Facebookside.

trine@britiskpolitikk.no