UKIP med landsmøte – er partiets dager talte?

UKIP-leder Gerard Batten, foto, portrettUKIP ledes i dag av Gerard Batten. Foto: Derek Bennett, Flickr

Sist oppdatert 23. september 2018

UKIP holder fredag og lørdag sitt landsmøte i Birmingham. Det har gått brått nedover med partiet etter brexit-avstemningen, og mange har spådd at partiets dager er talte.

Det britiske uavhengighetspartiet hadde sine stormaktsdager i tiden rundt folkeavstemningen i 2016. Men siden Nigel Farage trakk seg som leder, har partiet vært preget av intern uro og flere lederskifter. Det høyrepopulistiske partiet ledes i dag av Gerard Batten, som også sitter i Europaparlamentet. Batten er den femte lederen etter at Farage sa takk for seg høsten 2016.

Under sitt landsmøte i Birmingham, som er en av Storbritannias mest multikulturelle byer, markerer også UKIP at det er 25 år siden partiet ble grunnlagt.

Indre uro

Indre uro har preget partiet etter Farages avgang. Battens forgjenger Henry Bolton måtte gå av i februar i år etter å ha innledet et forhold til en yngre UKIP-tilhenger og modell, som i sin tur ble avslørt for å ha sendt rasistiske meldinger om Meghan Markle, som nå er gift med prins Harry.

– Det har vært mye intern uro i partiet og ingen av de siste lederne har klart å holde partiet samlet slik som Nigel Farage klarte før folkeavstemningen. Partiet har store velgerskarer blant hvite arbeiderklassemenn. Det  har mistet mange politikere de seneste årene, som har hoppet av til de konservative, påpeker Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no

Farage comeback?

Det høyrepopulistiske partiet er kjent for sterk motstand både mot EU og innvandring. Nigel Farage var en av frontfigurene i kampen mot brexit, og ender det med en for myk brexit-løsning med fortsatt sterke bånd til EU, har han truet med å vende tilbake som leder igjen. Det kan i så fall bli redningen for partiet, som kun fikk snaue 2 prosent av stemmene ved fjorårets valg, mot hele 12,6 prosent i 2015.

Nigel Farage er for mange synonymt med UKIP, og det er ingen tvil om at han er en stor stemmesanker. Farage sitter i dag i EU-parlamentet, en jobb han mister etter brexit. I det britiske parlamentet har han aldri hatt sete.

Til tross for at UKIP fikk nesten fire millioner stemmer i parlamentsvalget i 2015, endte det med kun én representant i Underhuset. Dagens system med enkeltmannskretser favoriserer som kjent de store partiene. Kun den representanten som vinner valgkretsen, får plassen i Parlamentet.

Nå har UKIP karret seg noe oppover på meningsmålingene den siste tiden. De siste målingene viser en oppslutning på mellom 4 og 7 prosent.

Fakta om UKIP – UK Independence Party

Partileder: Gerard Batten
Oppslutning ved valget i 2017: 1,8 prosent.
Antall representanter i Parlamentet: 0
Grunnlagt: 1993

For oversikt over når de andre partiene har landsmøter – se under spalten Kommende hendelser på forsiden av nettstedet.

trine@britiskpolitikk.no