Brexit også på Labours landsmøte

Labour-leder Jeremy Corbyn. FotoLabour-leder Jeremy Corbyn har lagt årets landsmøte til Liverpool.

Sist oppdatert 26. september 2018

Hadde alt vært på stell i Labour, burde de ha stormet forbi de konservative på meningsmålingene nå. Men det er et splittet parti som nå møtes til landsmøte i Liverpool.

– Jeremy Corbyn har i mange år vært en omstridt leder. Partiet har ikke klart å komme tilbake i posisjon på tross av en mindretallsregjering og et konservativt parti som er enda mer splittet enn Labour, sier Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

I sommer har antisemmitisme-striden preget medieoppslagene om Labour, og vil nok også bli debattert av deltagerne på landsmøtet.

– Partiet har det siste året blitt beskyldt for anti-semmitisme. Lederskapet i partiet har håndtert dette veldig dårlig, og har snarere forverret enn forbedret sitt rykte på dette området, sier Mustad.

Brexit

Brexit blir trolig det store temaet også på Labours landsmøte. Partiet er splittet i brexit-spørsmålet, spesielt da i forhold til å holde en ny folkeavstemning.

Før landsmøtet skal det ha kommet inn forslag fra over 100 lokallag for å få Labour til å vedta støtte til kravet fra organisasjonen People´s Vote om at folket må få si sitt om den endelige brexit-avtalen. Blant dem som støtter kravet, er Londons Labour-ordfører Sadiq Khan.

– Det er betydelig press på lederskapet om å snu i spørsmålet om en ny folkeavstemning. Men ledelsen sier de heller foretrekker å forberede partiet på nyvalg, sier Mustad.

En av Corbyns nærmeste allierte, skyggeutenriksminister Emily Thornberry, sa nylig at Labour vil stemme ned Theresa Mays brexitavtale i Underhuset. Hun sier at hun ikke kan se for seg en situasjon der avtalen som blir forhandlet fram vil møte Labours krav. Thornberry spår nyvalg enten i løpet av høsten eller til våren.

Unge

Jeremy Corbyn har siden han ble valgt i 2015 brakt Labour stadig lenger til venstre, godt støttet av grasrotbevegelsen Momentum. Partiet har i dag over en halv million medlemmer, og har langt mer appell til unge velgere enn de konservative har. I aldergruppen 18 til 29 år stemte 63 prosent Labour i parlamentsvalget i fjor, ifølge YouGov, skriver BBC.

Ved valget i 2015 fikk Labour en oppslutning på 40 prosent og kunne plusse på 32 seter i Underhuset. Da partiet samlet seg til landsmøte i fjor hadde de en ledelse på Theresa Mays konservative parti på de fleste meningsmålinger. På en meningsmåling gjort på denne tiden i fjor ledet de sågar med 5 prosentpoeng på de konservative.

YouGovs oversikt over målingene gjort de siste ukene viser ingen slik trend. På noen målinger leder de konservative med knapp margin, på andre er det omvendt.

Blant Jeremy Corbyns skarpeste kritikere er tidligere statsminister og partileder Tony Blair. Han mener Corbyn nå har tatt partiet så langt til venstre at det er tvilsomt om det er mulig for de moderate å vinne partiet tilbake.

Fakta om Labour

* Partileder: Jeremy Corbyn

* Oppslutning ved valget i 2017: 40 prosent

* Antall representanter i Underhuset i Parlamentet etter 2017-valget: 262 (av 650)

* Grunnlagt: 1900.

* Holder sitt landsmøte i Liverpool 23.–26. september

For oversikt over når de andre partiene har landsmøter – se under spalten Kommende hendelser på forsiden av nettstedet.

Vi følger landsmøtene med oppdateringer på vår Facebookside.

trine@britiskpolitikk.no