May utsetter avstemningen om brexitavtalen

Statsminister Theresa May utenfor Downing Street. FotoTheresa May utenfor Downing Street. Foto: Downing Street, Flickr

Sist oppdatert 22. desember 2018

Tirsdagens planlagte brexit-avstemning i Underhuset er utsatt. May begrunner utsettelsen med at hun ville ha tapt avstemningen «med betydelig margin».  Når det blir ny avstemning er uklart.

Parlamentsmedlemmene er tydelig opprørte over en utsettelse i siste liten. Temperaturen var høy og May ble pepret med tilrop og hånlig latter da hun mandag ettermiddag holdt sin orientering i Underhuset.

Statsministeren sa at hun har lyttet nøye til de siste dagers brexitdebatt i Parlamentet og bekymringen knyttet til den såkalte «backstop»-løsningen for Nord-Irland, det vil si spesialordningen for å sikre en sømløs grense på den irske øya etter brexit. Dette er en bekymring hun vil ta opp når hun møter EUs ledere som er samlet til toppmøte i Brussel torsdag og fredag.

– Jeg vil diskutere med dem de klare bekymringer dette huset har uttrykt, sa May i Underhuset.

Ukjent motiv

Om hva May kan håpe å oppnå med en utsettelse, sier Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no:

– Utsettelsen kom som en overraskelse på de fleste, så det kan jo være noe May ikke har fortalt. Den offisielle versjonen er at den såkalte backstopen ikke ble støttet av mange nok i Underhuset. Men om May har fått kjennskap til at det er parlamentsmedlemmer som er på gli eller om hun har fått noen lovnader fra EU, vet vi ikke noe om. Men det kan jo også bare være at hun vil kjøpe seg tid, sier Mustad

Han betegner det som selvskading dersom May kommer tilbake fra EU uten noen innrømmelser.

– Da vil både hun og regjeringen framstå som enda mer splittet, og frontene mellom de ulike brexit-fløyene vil hardne ytterligere til, sier Mustad.

EU avviser

EU avviste mandag at reforhandling kommer på tale.

– Vi vil ikke reforhandle avtalen, inkludert backstop. Men vi er klare til å diskutere hvordan vi kan forenkle Storbritannias ratifisering, skriver EU-president Donald Tusk på  Twitter.

Det beste May kan håpe på er da kanskje noen kosmetiske endringer av avtalen.

– Jeg tror det er et ønske i EU om å hjelpe May til å få gjennom avtalen. Det er også EU tjent med, men om de har mer å gi er tvilsomt, sier Mustad.

Labour-leder Jeremy Corbyn mener statsministeren har mistet kontrollen og at regjeringen er i komplett kaos.

Når en ny avstemning nå skjer, er helt i det blå. Siste frist er 21.januar. Det er deadlinen som er satt skal en avtale komme gjennom i Parlamentet før Storbritannia forlater EU 29.mars neste år.