Avstemning om mistillit mot Theresa May

Statsminister Theresa May utenfor Downing Street. FotoTheresa May utenfor Downing Street. Foto: Downing Street, Flickr

Sist oppdatert 18. desember 2019

Vi følger denne saken på vår Facebookside.

Det blir en avstemning onsdag kveld om det konservative partiet fortsatt har tillit til Theresa May som partileder. Vinner hun, blir hun fredet i ett år framover.

Det er de såkalte brexiteers som ønsker en hard brexitløsning, altså et klart brudd med EU, som har vært aktive for å bli kvitt May.

At det blir en avstemning ble klart like før klokken ni onsdag morgen. Det ble da klart at den såkalte 1922-komiteen hadde fått brev fra 15 prosent i de konservatives parlamentsgruppe. Siden det i denne perioden er 315 konservative parlamentsmedlemmer, betyr det 48 brev som uttrykker mistillit mot May. Et høylytt forsøk på å kaste May forrige måned, endte med at brexit-opprørerne ikke klarte å mobilisere tilstrekkelig mange brevskrivere.

Avstemning

I 1922-komiteen sitter alle de såkalte backbenchers i det konservative partiet, altså parlamentsmedlemmer som ikke har en rolle i regjeringsapparatet.

Avstemningen skjer blant alle medlemmene i parlamentsgruppa. Stemmer over halvparten, det vil si 158 eller flere for mistillit mot partilederen, må May gå av. Da kan hun heller ikke stille til igjen i et nytt ledervalg.

Blir resultatet det motsatte, at 158 stemmer for at de har tillit til henne, er reglene slik at hun da ikke kan utfordres igjen på ett år. Hun blir med andre ord fredet i ett år framover. Slik sett er det et høyt spill brexit-opprørerne nå spiller.

I løpet av de drøye to årene Theresa May har sittet ved roret, har det stadig gått rykter om at mistillitsbrev var på vei inn til 1922-komiteen.

Kan ta lang tid

Avstemningen skjer mellom klokka 19 og 21 onsdag kveld. Taper May, blir det en avstemning i parlamentsgruppa til kun to kandidater gjenstår. Hvem som blir valgt, bestemmes etter uravstemning blant medlemmene i det konservative partiet. Dette kan ta mange uker.

Det er ikke klart når en slik avstemning vil skje, men det kommer til å skje fort, trolig i begynnelsen av neste uke.

Skulle det bare være én kandidat, eller en av de to trekker seg underveis, slik det var tilfelle da Theresa May ble partileder, blir det ingen uravstemning, og prosessen er trolig over på noen dager.

Da Theresa May ble statsminister, var det en siste avstemning i det konservative partiet 5.juli 2016. Theresa May og Andrea Leadsom var de to kandidatene som sto igjen, men Leadsom trakk seg 11.juli. To dager senere overtok May som statsminister etter David Cameron.

trine@britiskpolitikk.no