Sist oppdatert 5. januar 2019
Theresa May vant mistillitsavstemningen mot henne, og fortsetter som partileder og statsminister. 200 av de konservative parlamentsmedlemmene stemte for, mens 117 stemte mot May.
– Dette er et hardt slag for Mays autoritet, er den første kommentaren fra BBCs politiske kommentator Laura Kuenssberg.
Det er de såkalte brexiteers som ønsker en hard brexitløsning, altså et klart brudd med EU, som onsdag sto i spissen for å bli kvitt May. Og de gir seg ikke.
– Dette er et forferdelig resultat for May. Vi akspeterer det, men hun bør trekke seg, sa Jacob Rees-Mogg, en av frontfigurene for brexitopprørerne, til BBC like etter at resultatet ble kjent.
"The parliamentary party does have confidence in Theresa May"
Chairman of 1922 Committee, Sir Graham Brady says PM wins #ConfidenceVote, with 200 out of 317 Conservative MPs supporting her leadership of the partyhttps://t.co/9Vw2gOQoDc pic.twitter.com/7Delcb1vO1
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) December 12, 2018
Fredet
Reglene er slik at Theresa May nå ikke kan utfordres igjen som partileder på ett år. Men det betyr ikke at hun sitter trygt. Jeremy Corbyn har klart uttrykt at Labour ikke lenger har tillit til regjeringen, og kan utløse mistillitsforslag mot den i Underhuset. Men han vil trolig vente til at han er sikker på å få flertall for det.
Onsdagens avstemning endrer heller ikke på Mays politiske hverdag. Hun må fortsatt kjempe videre for å få sin brexitavtale gjennom i Underhuset, og må fortsatt leve med å lede en mindretallsregjering og et splittet parti.
Før avstemningen onsdag kveld snakket hun til sine partikolleger, og lovte da å tre tilbake før neste parlamentsvalg, som etter planen skal skje 5.mai 2022.
– Skal levere brexit
Theresa May selv kommenterte resultatet utenfor Downing Street onsdag kveld. Hun sa at hun erkjente at et «betydelig antall» av egne parlamentsmedlemmer hadde stemt mot henne og lovet å lytte til dem.
– Jeg kommer til å fortsette jobben og levere brexit, slik folket har stemt for, sa May i sin korte uttalelse.
At det ble en avstemning om mistillt ble klart like før klokken ni onsdag morgen. Det ble da klart at den såkalte 1922-komiteen hadde fått brev fra 15 prosent i de konservatives parlamentsgruppe, i denne perioden betyr det 48 brev som uttrykker mistillit mot May. I 1922-komiteen sitter alle de såkalte backbenchers i det konservative partiet, altså parlamentsmedlemmer som ikke har en rolle i regjeringsapparatet.
Avstemningen onsdag kveld foregikk blant alle medlemmene i det konservative partiets parlamentsgruppe.
Til Brussel
Statsministeren ble informert av lederen for 1922-komiteen, Sir Graham Brady, tirsdag kveld om at 48-tallet var nådd. Kort tid etter at mistillitsforslaget ble gjort kjent, møtte May pressen utenfor statsministerboligen i Downing Street, og lovte å slå tilbake med «alle krefter».
Torsdag drar hun til EUs toppmøte i Brussel som planlagt, der brexit står på dagsordenen. May håper på hjelp fra EU for å få gjennom brexitavtalen i Underhuset. Når den utsatte avstemningen kan skje, er uvisst. Men den må skje før 21.januar neste år. Det er deadlinen som er satt skal skilsmisseavtalen kunne gå gjennom de formelle kanaler i Parlamentet før Storbritannia forlater EU 29.mars neste år.