Norsk stemme i britisk journalistbok om brexit

Bok om brexit og den norske reporteren Tonje Iversen. FotoTonje Iversen er norsk bidragsyter i en fersk bok om utenlandske journalisters syn på brexit. Hun er frilanser i London og leverer fast til blant andre TV 2.

En rekke utenlanske journalisters syn på brexit er nå samlet i bokform. Norsk bidragsyter er Tonje Iversen, frilanser i London for både TV 2 og P4.

Boka «Do They Mean Us? – The Foreign Correspondents’ View of Brexit» ble lansert denne uka med bidrag fra 16 utenlandske journalister, som alle har base i London.

«Før juni 2016 spurte briter meg ofte om nordlyset, om norsk politikk eller om selvmordsraten i Skandinavia. Nå er det brexit. Hva mener jeg som norsk journalist om brexit? Hva mener jeg om å være EØS-medlem, hva mener jeg om en myk brexit basert på en norsk modell eller en Norway + modell?», skriver Tonje Iversen blant annet.

Og svaret?

«Jeg mener ikke noe sterkt om brexit. Og jeg føler ofte at noen er irritert over at jeg ikke hisser meg nok opp. Dersom Norge hadde vært EU-medlem hadde jeg kanskje følt at det var mer personlig», skriver hun.

Du kan lese hele kapittelet hennes her.

Tok sjansen

Tonje Iversen har bodd i London både før og etter brexit-avstemningen. I 2010-2011 tok hun en mastergrad i politisk journalistikk ved City University of London. Så da brexitavstemningen endte som den gjorde, så Tromsø-jenta mulighetene og flyttet igjen til den britiske hovedstaden.

-Jeg flyttet hit i slutten av august 2016. Da var jeg mellom jobber. Jeg hadde jobbet på P4s Nord-Norge-kontor i Tromsø, men det ble i 2015 lagt ned i likhet med de andre lokalkontorene. Så kom brexitavstemningen i juni 2016, og jeg tenkte at nå tar jeg sjansen og flytter til London igjen. Jeg hadde ingen avtaler da, men visste at TV 2 ikke hadde noen fast i London. Så jeg bombarderte dem med eposter, sier Tonje.

Foto fra BBC-studio

Tonje Iversen har også snakket politikk på BBC. Som her i programmet Outside Source.

Hun ga seg selv tre måneder, og tenkte at har jeg ikke fått noen avtaler i løpet av den tiden, drar jeg hjem igjen. Men avtaler fikk hun, både fra for TV 2 Nyhetskanalen og fra 2017 for sin gamle arbeidsplass P4.

-Hovedsaklig går det i løpende nyheter og politikk. Nå er selvsagt brexit dominerende. Brexit er også så komplisert at jeg bruker mye tid på å holde meg oppdatert. Jeg er ukomfortabel med å formidle ting jeg ikke forstår. Forstår jeg bare en ting på overflaten, blir det veldig halveis formidling. Det tror jeg folk vil skjønne og se gjennom.

På BBC

Tonje har også snakket brexit på BBC. Hun var med i et program som stilte det samme spørsmålet som i boka: Hva mener utenlandske journalister om brexit? Med i programmet var journalister fra USA, Italia, Frankrike, Tyskland, Irland og Norge. Hva Tonje og de andre journalistene svarte, kan du ser her.

Sammen med en italiensk journalist var hun også med i BBCs program Outside Source. Også der var temaet brexit, og Tonje fikk blant annet spørsmål om hun trodde folk i Norge har endret oppfatning av Storbritannia etter brexit.

-Jeg svarte at jeg nok tror at vi hadde forventet at Storbritannia hadde løst dette litt bedre, og at man hadde kommet lenger i prosessen. Vel er vi vant til at det er høy temperatur i Underhuset, men vi er jo også vant til at britene har ting på stell – og så har det vært rent kaos. Politikerne klarer jo ikke å bli enige om noe som helst.

I boka skriver hun om en britisk journalist som ba henne beskrive brexit med ett ord.

– Men jeg må nok heller bruke tre – splittende, turbulent og kaotisk.

«Do They Mean Us? – The Foreign Correspondents’ View of Brexit» er gitt ut av Bite-Sized Books i samarbeid med Birmingham City University’s Centre for Brexit Studies og er første bok i en brexit-serie, går det fram av Birmingham-universitetets nettside.

Vil du lese mer om bøker med brexit som tema, se artikkel her på nettstedet: Bredt utvalg av bøker om brexit 

trine@britiskpolitikk.no