Sinne over at Johnson suspenderer Parlamentet

Boris Johnson, nærbilde med flagg. FotoBoris Johnson tror på flertall for sin brexitavtale i Underhuset lørdag. Foto: Number 10, Flickr

Sist oppdatert 3. september 2019

Vi følger denne saken videre på vår Facebookside – følg oss der!

Reaksjonene er sterke på Boris Johnsons beslutning om å suspendere Parlamentet fra rundt 10.september og fram til 14.oktober. Opposisjonen vil nå ha svært knapp tid på seg på å forsøke å få gjennom en lov som kan hindre at britene går ut av EU uten avtale 31.oktober.

– Denne dagen kan gå inn i historien som en mørk dag for det britiske demokratiet, skrev Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon på Twitter etter at nyheten om at Johnson vil suspendereParlamentet ble kjent onsdag.

John Bercow, speaker i Underhuset, sier at det er helt åpenbart at Johnson nå vil hindre Parlamentet fra å debattere brexit og gjøre «sin plikt», skriver iNews.

Statsministeren avviser at han handler udemokratisk eller at motivet er å tvinge gjennom no deal. Han sier at han ikke kan vente til etter brexit med «å sette i verk regjeringens planer til beste for landet» og insisterer på at det er nok tid for parlamentarikerne til å diskutere utgangen av EU.

Den nye parlamentsperioden vil starte 14.oktober. Det skjer med vanlig pomp og prakt og med at dronningen leser trontalen, der regjeringens prioriteringer blir lagt fram.

Boris Johnson har sagt at Storbritannia skal ut av EU 31.oktober avtale eller ikke-avtale, men sier samtidig at han ikke har gitt opp håpet om å få til en avtale med EU.

Opposisjonen

Parlamentarikerne møtes igjen etter sommerferien tirsdag 3.september. Selv om det har vært skrevet mye om at Boris Johnson har hatt planer om å gå utenom Parlamentet for å presse gjennom no deal, kom det overraskende på de fleste at han velger å gå til dronningen så kjapt.

Nyheten kom bare dagen etter at opposisjonspartiene samlet seg om en strategi for hvordan de kan få stoppet en utgang av EU uten avtale. Labour-leder Jeremy Corbyn og sentrale politikere fra flere opposisjonspartier ble enige om at den beste måten å stoppe en utgang av EU uten avtale er gjennom lovverket. Samtidig holdt de muligheten for en mistillitsavstemning mot Boris Johnson åpen.

– Denne regjeringen kommer til å falle, sier det konservative parlamentsmedlemmet Dominic Grieve. Ifølge BBC kaller han Johnsons beslutning for «en opprørende handling».

Nyvalg?

En avstemning om mistillit kan komme raskt etter at parlamentarikerne møtes igjen etter sommerferien neste uke. Boris Johnson sitter utrygt. De konservative har nå – selv med støtten fra Det demokratiske unionistpartiet i Nord-Irland – bare flertall på én representant i Underhuset.

Det er likvel ikke sikkert at en mistillitsavstemning vil få flertall. Jeremy Corbyn har lansert seg selv som en overgangsstatsminister opposisjonspartiene kan samles om, men har fått en kald skulder fra Liberaldemokratene. Partiets nye leder Jo Swinson har gjort det klart at det ikke er aktuelt for partiet å støtte en regjering ledet av Corbyn.

Corbyn sier at han er forferdet over Boris Johnson og regjeringen og mener at det den nå gjør er en trussel mot demokratiet.

-Har Johnson tro på sine planer, bør han legge dem fram for folket i et nyvalg, mener Labour-lederen.

Får Johnson et flertall i Underhuset mot seg skal det etter reglene gå 14 dager som skal brukes til å samle flertall for en ny regjering. Lykkes ikke det, og lykkes heller ikke opposisjonen med å samle seg om én kandidat, blir det nyvalg.

trine@britiskpolitikk.no