Ruth Davidson trekker seg som leder for de skotske konservative

Ruth Davidson trekker seg som partileder, men fortsetter som medlem av det skotske parlamentet.

Sist oppdatert 8. september 2019

Ruth Davidson har brakt de konservative i Skottland opp fra skyggenes dal, men nå vil hun ikke mer. Torsdag trakk hun seg etter nesten åtte år som partileder.

Hun oppgir både personlige og politiske årsaker som grunn til at hun trekker seg. I sitt avskjedsbrev skriver hun at hun ikke har lagt skjul på at hun har hatt vansker knyttet til brexit. Men legger til at den største endringen i livet hennes skjedde i oktober i fjor da sønnen hennes ble født, og at det er familien som nå står høyest på prioriteringslista.

Reddet May

Den fargerike, frittalende Davidson har av mange blitt tippet som en framtidig leder av det konservative partiet, men selv har hun avvist at det er aktuelt å flytte til London.  Men en skal aldri si aldri, selv om hun nå gir seg som partileder. Ruth Davidson er bare 40 år og er et uvanlig politisk talent. Hun gir seg da heller ikke helt med politikken, men fortsetter som medlem av den skotske nasjonalforsamlingen i Edinburgh.

Under parlamentsvalget i 2017 ledet Davidson de konservative i Skottland til det beste resultatet siden 1983. De har nå 13 seter i Parlamentet, mot bare ett i forrige periode. Uten Davidsons suksess kunne Theresa May ha sett langt etter å danne en ny konservativ regjering i 2017.

De skotske konservative gjorde det også godt i valget til det skotske parlamentet i 2016, utkonkurrete Labour og ble nest største parti etter SNP. SNP mistet sitt flertall i nasjonalforsamlingen, og slagene i parlamentet i Holyrood  har til nå i stor grad stått mellom skotsk politikks to sterke damer – Ruth Davidson og Nicola Sturgeon.

Frisk stil

Tidsskriftet Time kåret i fjor Ruth Davidson til en av de 100 mest innflytelsesrike i verden i 2018. Magasinet trekker fram hvordan hun med sin friske stil har klart å vekke det konservative partiet i Skottland til live, hvordan hun har stått fram som en klar motstander av et selvstendig Skottland og brexit – og hvordan hun har markert seg som en klar talskvinne for likekjønnet ekteskap.

Davidson er lesbisk og bor i Edinburgh med sin partner Jen Wilson. I fjor vår skapte Davidson overskrifter da hun fortalte at hun var gravid, og i oktober kunne hun og Jen Wilson feire at det hadde blitt foreldre til en liten gutt.

Davidson sa til BBC at hun håpet at hennes nyhet vil være med å understreke at det er normalt for likekjønnede par å få barn.

–  Forhåpentlig kan dette fjerne noe av mysteriet og tabuet rundt det, sa Davidson.

– Et fyrtårn

Davidson var også, som eneste politiker, inne på Vogues liste i 2018 over Storbritannias 25 mest innflytelsesrike og inspirerende kvinner.

– Når det gjelder politikk har vi lært oss til å vente det uventede. Få kunne ha forutsett at den 39 år gamle lesbiske lederen for de skotske konservative ville være blant dem som seriøst blir snakket om som en framtidig leder av det konservative partiet, skrev Vogue, som beskrev Davidson som et fyrtårn.

Ruth Davidson, som oppgir kickboksing som en av sine hobbyer, er da også en svært energisk politiker. Bilder fra valgkampen i 2017 viser gjerne en smilende, energisk Davidson som spretter opp på scenen noen skritt foran en langt mer tilbakeholden Theresa May.

Svært mange utenfor Skottland fikk øynene opp for Ruth Davidson da hun talte på toryenes landsmøte for to år siden.

Politisk kommentator Daniel Finkelstein i The Times skrev dette om Davidson etter landsmøtet: Hun er tøff, frisk, original og hun har oppnådtyd et fantastisk resultat i Skottland.

EU-tilhenger

Davidson var aktiv på remain-siden i EU-avstemningen i 2016. BBC trekker fram en TV-debatt før avstemningen der hun og Boris Johnson gjentatte ganger gikk i strupen på hverandre.

Det er ingen hemmelighet at Davidson ikke er noen stor fan av Johnson og hans brexitpolitikk. Men på pressekonferansen der hun kunngjorde at hun trekker seg, støttet hun Johnsons beslutning om å suspendere Parlamentet. Hun sa at han i et møte i Downing Street har overbevist henne om at han er ærlig når han sier at han ønsker en avtale med EU. Men hun oppfordret samtidig Johnson til å doble anstrengelsene for å få til en brexitavtale.

-La det ikke være noen tvil om at jeg kommer til å fortsette å støtte partiet, statsministeren og Skottlands plass i Storbritannia fra de bakre benker, avslutter Davidson sitt avskjedsbrev.

Fakta om Ruth Davidson

  • Født i Edinburgh 10.november 1978.
  • Samboer med Jen Wilson.
  • Studerte ved universitetet i Edinburgh før hun startet å jobbe som journalist, blant annet i BBC Scotland i Glasgow.
  • I 2009 meldte hun seg inn i det konservative partiet i Skottland.
  • Ble valgt inn i det skotske parlamentet i 2011 og allerede i november samme år, bare 32 år gammel, ble hun valgt til leder av Scottish Conservative and Unionist Party.
  • Kom i fjor med boka «Yes She Can: Why Women Own the Future».
  • Trakk seg som partileder torsdag 29.august

trine@britiskpolitikk.no