Amber Rudd trekker seg fra regjeringen

Amber Rudd portrettArbeidsminister Amber Rudd har trukket seg fra regjeringen. Foto: Number 10, Flickr

Sist oppdatert 24. september 2019

Det har vært en uke fylt av nederlag for statsminister Boris Johnson. Sent lørdag kveld trakk arbeidsminister Amber Rudd seg. Det skjedde bare dager etter at Johnsons egen bror vendte seg mot ham. Lillebror Jo Johnson har trukket seg fra sin stilling som statssekretær og vil også gi seg som parlamentsmedlem.

Ting går i hurtigtogsfart i britisk politikk om dagen, og det er vanskelig å følge med. Hadde dette vært en teaterforestilling, hadde nok anmelderne anklaget dramatikeren for å overdrive. Men dessverre for britene, det kaoset som nå råder i britisk politikk er ikke fiksjon, men beinhard virkelighet.

Brexitdatoen er fortsatt 31.oktober, men før det kan vi få et nyvalg, en brexitutsettelse og dersom det ikke går som Boris Johnson håper, også en ny statsminister. Her er det mer enn noen gang tidligere vanskelig både å spå og følge med.

Derfor – her en kort oppsummering av det som har skjedd så langt og et blikk framover på hva som kan skje. Har du full oversikt over hva som har skjedd, hopp til mellomtittel «Nyvalg?»

Tre nederlag på 24 timer

Den siste drøye ukes drama startet da det ble kjent at Boris Johnson vil suspendere Parlamentet fra en av de første dagene i uke 37, altså neste uke, til 14.oktober. Dette er en uvanlig lang periode.

Boris Johnson i Underhuset. Foto

Boris Johnson i Underhuset onsdag. Foto: UK Parliament/Jessica Taylor

Forslaget om å suspendere Parlamentet i fire og en halv uke ble møtt med sinne (se egen sak her på nettstedet) fra mange hold, og førte til fortgang i opposisjonens ønske om å stoppe no deal, altså at britene skal gå ut av EU uten avtale.

Tirsdag åpnet Parlamentet igjen etter sommerferien, og statsminister Boris Johnson gikk samme kveld på sitt første av tre nederlag på bare 24 timer:

*Det første nederlaget kom da Underhuset tok kontroll over dagsordenen, noe som innebar at de kunne avholde en krisedebatt om brexit tirsdag og legge fram lovforslaget som skal stoppe brexit uten avtale onsdag. Johnson tapte voteringen klart.

* Onsdag kveld ble lovforslaget vedtatt i Underhuset, sterkt imot Boris Johnsons ønske. Vedtaket innebærer at statsministeren må be EU om en utsettelse til 31.januar 2020 dersom det ikke foreligger en brexitavtale innen 19.oktober som Underhuset kan akseptere. Johnson sier at han ikke under noen omstendighet vil gå til Brussel å be om forlengelse. 21. torier stemte for forslaget, og ble som en konsekvens kastet ut av den konservative partigruppen og blir også nektet å stille for de konservative ved neste valg.

*Etter avstemningen onsdag kveld la Johnson fram et lovforslag om nyvalg, altså nytt parlamentsvalg, 15.oktober. Han gikk på sitt tredje nederlag da forslaget ikke fikk det tiltrekkelige 2/3 flertall. Statsministerens forslag fikk bare 298 stemmer, men trengte 434 for å få gjennom begjæringen om nyvalg.

Som om dette ikke var nok kom torsdag nyheten om at  Johnsons yngre bror, Jo Johnson, trekker seg fra politikken. Jo Johnson stemte for å forbli i EU i folkeavstemningen i 2016. Han skriver på Twitter at han de siste ukene «er blitt dratt mellom familielojalitet og hensynet til nasjonens interesser».

Rudd sa takk for seg

Og sent lørdag kveld sendte arbeidsminister Amber Rudd ut denne meldingen på Twitter:

Rudd oppgir som årsak til at hun trekker seg en kombinasjon av at det ikke foregår nok for å få til en brexitavtale, og sparkingen av 21 av hennes partifeller som hun betegnet som «gode, moderate konservative».

Rudd sa at 80-90 prosent av planleggingen i regjeringen nå dreier seg om å forberede no deal, og at hun ikke har sett noe bevis på at det foregår formelle forhandlinger for å få til en brexitavtale. Rudd understreket at hun ikke forlater det konservative partiet, men at hun ikke lenger ønsker å være en del av den konservative parlamentsgruppa.

Amber Rudd var en av de få Boris Johnson tok med seg fra Theresa Mays regjering. Hun stemte for å forbli i EU under folkeavstemningen i 2016, og var en av de mer moderate statsrådene i Johnsons regjering.

Nyvalg?

Hva skjer så framover?  Fredag ble lovforslaget som skal stoppe no deal ferdigbehandlet i Overhuset, slik at det blir lov før Parlamentet suspenderes til uka.

Skilt polling station Foto

Foto: Trine Andersen

Regjeringen har varslet at de igjen vil prøve å få tilslutning til nyvalg i Underhuset mandag. Men i et møte fredag bestemte opposisjonspartiene seg for ikke å støtte et nyvalg allerede 15.oktober.

Labour, Liberaldemokratene, SNP and Plaid Cymru sier de vil stemme mot regjeringen eller avstå fra å stemme mandag, melder BBC fredag ettermiddag. Opposisjonspartiene stoler ikke på Johnson, og vil ikke stemme for nyvalg før Johnson har dratt til Brussel og bedt om utsettelse, dersom det ikke foreligger en brexitavtale innen 19.oktober.

Johnson har sagt at han «“rather be dead in a ditch” enn å be EU om utsettelse.

Og selv om en slik lov blir rettskraftig mandag, kan det selvfølgelig også skje, at dersom de konservative får rent flertall i et eventuelt nyvalg før 31. oktober, kan de også få flertall for å skrote loven.

– Jeremy Corbyn må være den første opposisjonslederen i historien som ikke ønsker nyvalg, mener Boris Johnson.

Landsmøter og EU-toppmøte

Mandagens nye avstemning om nyvalg kommer rett før Parlamentet blir suspendert. Skulle det ikke bli flertall for nyvalg før Parlamentet stenges ned, blir det ikke tid til valg før brexitdatoen 31.oktober.

Og skulle det ikke bli nyvalg før 31. oktober, må det avholdes nytt valg så fort som mulig etter det. Den britiske konstitusjonen krever nemlig at en regjering må kunne sjonglere et flertall i Underhuset.

Det som skjer perioden fram til Parlamentet åpnes igjen med trontalen 14.oktober, er at alle de store partiene holder landsmøter.

17. og 18.oktober er det så EU-toppmøte, det siste planlagte før 31.oktober. Det er med andre ord her en eventuell ny brexitavtale kan undertegnes, dersom den mot alle odds skulle komme. Boris Johnson sier han vil ha en avtale, men at den omstridte backstopen, reserveløsningen som skal sikre en sømløs grense mellom Nord-Irland og Irland, må bort. EU svarer at det ikke er aktuelt, og så langt har ikke Johnsons regjering kommet med noe annet forslag.

trine@britiskpolitikk.no