Kampen om den konservative partisjela

Boris Johnson ute på jordet.FotoBoris Johnson har etter manges mening vært helt på jordet den siste uka. Nå skal han samle den konservative flokken i Manchester. Foto: Number 10, Flickr

Sist oppdatert 14. oktober 2019

Etter en meget turbulent politisk uke, samles det konservative partiet søndag til landsmøte. Partiet er mer splittet enn på lenge. Brexit, eksklusjon av 21 partimedlemmer og en radikal linje danner et urovekkende bakteppe.

Landsmøter fungerer ofte som en arena hvor partier kan «limes» sammen igjen, finne den indre roen og se at delegatene deler et stort verdigrunnlag på tross av forskjeller. Kanskje er toryens landsmøte i år unntaket.

Splittelsen som har vært klart merkbart i partiet siden brexit-avstemningen i 2016, er bare blitt større etter at Boris Johnson overtok partiledervervet.

Søndag samles partiet i Manchester i et forsøk på å finne både seg selv og hva partiet skal være fremover.

Kompromissløs leder

Tidligere statsminister Theresa May prøvde å finne et kompromiss i sin brexit-tilnærming. Avtalen hennes med EU ble nedstemt av Parlamentet tre ganger, selv om hun gang på gang sa at dette var avtalen britene kunne få. Den tidligere regjeringen mente også at avtalen reflekterte resultatet fra folkeavstemningen.

Da Boris Johnson overtok partiledervervet og statsministerposten i sommer, la han umiddelbart an en mer uforsonlig linje. Han mener flertallet fra 2016 har sagt at britene skal ut av EU, med eller uten en avtale. Og det innen den fristen som nå foreløpig står – 31. oktober.

Hans kompromissløse linje i brexit-spørsmålet, hans tøffe retorikk og nylige eksklusjon av 21 konservative parlamentsmedlemmer har avstedkommet reaksjoner og bekymringer for partiets fremtid.

Johnson beskyldes for å gjøre toryene om til et populistisk ytre høyre parti både i et forsøk på å stoppe Nigel Farages nye Brexit-parti fra å vokse, men aller mest for å vinne den ideologiske kampen innad i det konservative partiet.

Partiets retning

For landsmøte vil åpenbart diskutere partiets retning. Innen kort tid vil det måtte avholdes et parlamentsvalg i Storbritannia, og det er noe partiet må forberede seg på.

Michael Gove skrev nylig i The Sunday Times at partiet vil kollapse med mindre det støtter regjeringens linje i brexit-spørsmålet. Videre skriver Gove: «Alt annet enn å forlate EU innen tidsfristen risikerer dystre utsikter, ikke bare for det konservative partiet, men for demokratiet vårt».

Men det er flere enn regjeringen som vil ha et ord med i laget når partiets retning skal meisles ut – som de mer moderate av brexiterne som David Gauke og Oliver Letwin, samt de som heller mer mot Remain, som Ken Clarke, Justine Greening og Dominic Grieve. Stemmene er mange og fløyene er mer steile enn på lenge.

Splittelsen i partiet er nærmest total. Brexit med eller uten en avtale, Johnsons og regjeringens lederstil og et kommende parlamentsvalg vil dominere agendaen uansett hva landsmøtets program legger opp til.

jan.erik@britiskpolitikk.no