Ny bok tar oss med til mangfoldige London

Nazneen Khan-Østrem med London-bok. FotoNazneen Khan-Østrem håper hun med sin nye bok skal få nordmenn til å heve blikket og gå litt utenom de vanlige turistløypene i London. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 12. februar 2023

Et bilde av en rastløs by i stadig forandring. Slik beskriver Nazneen Khan-Østrem sin nye bok om London. Gjennom 500 sider tar hun leserne med til ulike bydeler og forteller hvordan folk fra ulike land og kulturer har satt sitt preg på dem.

Nazneen Khan-Østrem lar oss i boka blant annet møte irer i Camden, jøder i Finchley, italienere i Clerkenwell, vestafrikanere i Peckham, indere i Brick Lane, arabere i Knightsbridge og russere i Kensington.

Forfatteren er selv et barn av det britiske imperiet, og er mer enn vanlig opptatt av kolonihistorie.

-Kolonihistorie har alltid fascinert meg, denne arven britene forvalter og som har så stor innflytelse på britisk politikk i dag. Innvandring står jo høyt på dagsorden på grunn av brexit, og det er viktig å kjenne historien for å forstå politikken. Min bok har blitt mye mer politisk og spisset på grunn av brexit , og ikke minst på grunn av Windrush-skandalen, sier Khan-Østrem, som har bakgrunn som journalist og forlagsredaktør.

Etniske markører

Hun skriver i boka at hele hennes liv har vært rammet inn av britenes ekspansjonsiver. Khan-Østrem har besteforeldre som flyttet fra Afghanistan til India og videre til Kenya, den gang det het Britisk Øst-Afrika. Moren er født i Mombasa og faren i Britisk India. Selv er hun født i Nairobi. Og stort sett hele slekten er bosatt i London. Faren er i dag pensjonert overlege og moren var engelsklærer. I 1970 flyttet familien til England, og i 1976 gikk turen videre over Nordsjøen til Norge.

Foto av forsiden på boka

Khan-Østrem tror at hennes bakgrunn gjør at hun nok er hakket mer observant på etniske markører enn folk flest.

– Mange av de betraktninger som kommer fra London i dag er preget av et hvitt middelklasseblikk. Siden jeg har et annet blikk på London og erfarer byen på et annet vis, tror jeg at jeg har noen nyttige perspektiver å løfte fram.

Møte med mennesker

Boka hennes er ingen vanlig guidebok. Her er få bilder, ikke kart, men mye å lese, både om historie, forfatterens egne betraktninger og møte med en rekke mennesker.

-Jeg har arbeidet med boka i over tre år, og det har vært et vanvittig kildearbeid. For å få tak i de menneskene jeg gjerne ville snakke med, måtte jeg kaste ut et stort garn. Jeg ville gjerne snakke med eldre mennesker som har opplevd på kroppen hvordan det var å komme til London rett etter andre verdenskrig. Britene rekrutterte aktivt fra Samveldet, men de som kom fikk en tøff overgang på grunn av omfattende diskriminering, og ikke minst kultursjokk.

Khan-Østrem sier at boka er skrevet for alle som drar til London, og hun tror at den har noe for alle.

-Jeg håper at folk etter å ha lest for eksempel om Tooting og den indiske historien, får lyst til å reise dit. En trenger ikke lese boka kronologisk, men innledningskapitlet bør alle lese.

Innledningskapittelet gir en kort innføring i denne smeltedigelen av en by London er. Der får du blant annet vite at det snakkes 300 språk i London, at det er minst 50 etniske grupper som teller mer enn 10.000 personer og at nesten 40 prosent av befolkningen i London er født utenfor Storbritannia.

-Smeltedigelen som innvandringen skapte i London, beredte grunnen for kulturer som sprengte grenser, og som fungerer som magneter på folk over hele verden i dag, skriver Khan-Østrem i innledningen.

-Løft blikket

Boken har fått den lange tittelen  «London. Blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet» og beskrives av forlaget Kagge som «et storslått byportrett, et aktuelt tidsbilde, og en innsiktsfull historiebok – en annerledes guide til en by som rommer hele verden».

– Jeg håper at jeg med denne boken skal få nordmenn til å gå litt utenom de vanlige turistløypene. Det er ikke noe galt med de klassiske turiststedene, men alle områder bærer i seg en interessant historie, sier Khan-Østrem.

Besøker du for eksempel Madam Tussauds i Baker Street, ligger London Central Mosque like nærheten, og det kan jo være et interessant sted å dra, mener forfatteren.

– Dra gjerne til Notting Hill, men ha respekt for historien som ligger der. Vit at de karibierne du treffer der er bydelens ekte beboere. Jeg vet ikke hvor mange ganger de har sukkes over at folk ser stygt på dem, som om de ikke hører til. Neste gang du besøker London vil jeg du skal løfte blikket, se nedover sidegata, tenk over navnet på butikken du prøver klær i eller restauranten du spiser på. Det ligger en spennende historie bak hvert navn og nesten hver butikk i London, sier Nazneen Khan-Østrem, som kaller boka en uforbeholden kjærlighetserklæring til London og alle menneskene som bor der.

trine@britiskpolitikk.no