To førstedamer har inntatt London-scene

Teaterplakat Two Ladies. fotoZoë Wanamaker og Zrinka Cvitešić i "Two Ladies" på Bridge-teatret i London. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 27. oktober 2019

To nye dramaer med tema fra politikkens verden spilles nå i London. På Bridge Theatre har to førstedamer inntatt scenen, mens en torypolitiker fra 1980-tallet er sentral i et stykke på National Theatre.

Vi tok turen til det nye Bridge Theatre på sørsiden av Themsen der den amerikanske og franske førstedamen knives i «Two Ladies» av irske Nancy Harris.

Det er midt under en viktig konferanse. USA har igjen blitt rammet av et terrorangrep, og den amerikanske presidenten er i Frankrike for å søke støtte til et gjengjeldelsesangrep. Men hele handlingen foregår inne i et konferanserom og handler om de to presidentfruene.

Og Nancy Harris har ikke beveget seg langt fra virkeligheten. Sophia, den amerikanske førstedamen, er en tidligere kroatisk modell, gift med en langt eldre, høyreorientert president som behandler henne som et trofé. Helen er en tidligere engelsk journalist, gift med den franske presidenten. Hun er 24 år eldre enn sin mann, og har helt fram til vi blir kjent med henne hatt stor innflytelse over sin manns politikk. Lyder det kjent?

De to presidentfruene, som til å begynne med ikke liker hverandre, finner sammen og plotter mot sine menn.

Moderne teater

Kritikerne har ikke ropt over seg av  begeistring for forestillingen, men har vært samstemte i en ting: Spillet er fantastisk. Og det er det ikke vanskelig å være enig i.  Zoë Wanamaker og Zrinka Cvitešić er strålende. Se BBC-intervju med de to her.

Deilig er det også å være på et moderne teater i London. De viktorianske teatrene på West End har sin sjarme, men mange av dem er ganske så nedslitte og det er ikke alltid det er like lett å se og høre hva som foregår på scenen dersom en litt uheldig med plassen.

Bridge Theatre er nybygd, åpnet i 2017 og har godt amfi og 900 seter. Vi har tidligere omtalt teatret her på nettstedet i en artikkel der vi også presenterer de andre teatrene på sørsiden av Themsen.

«Two Ladies» går dessverre kun fram til 26.oktober. Men teatret ligger der, og i området rundt er det mye å se. Vegg i vegg ligger Londons rådhus, et steinkast unna Tower Bridge og det er heller ikke langt til Tate Modern.

Alex Jennings og Lindsay Duncan - scene fra Hansard. Foto

Alex Jennings og Lindsay Duncan har hovedrollene i «Hansard» på National Theatre. Foto: Catherine Ashmore.

Satirisk om 80-tallet

National Theatre har satset på et stykke av en debutant. Simon Woods «Hansard» beskrives i en pressemelding fra teatret som et krasst portrett av dem som sitter ved makten.

På scenen står to av britenes beste teaterskuespillere – Alex Jennings og Lindsay Duncan. Begge har tidligere fått den høythengende teaterprisen Olivier.

Året er 1988 og Alex Jennings spiller torypolitikeren Robin som sitter i Thatchers regjering. Han kommer hjem til sitt idylliske hus i Cotswold. Der venter kona Diana, som han har vært gift med i 3o år.

Thatchers regjering har nettopp vedtatt en lov som blant annet forbyr skoler å snakke om homofili. Diana er fly forbannet og lurer på hvorfor noen fortsatt stemmer konservativt. – Det er vår tids store mysterium, mener hun.

«Political angst and Etonian jokes in postcard from past», er overskriften på anmeldelsen fra  The Times´ kjente kritiker Ann Treneman, som gir fire av fem stjerner.

«Hansard» spilles på nasjonalteatrets scene Lyttleton helt fram til 25.november.

trine@britiskpolitikk.no